Μία... πασιονάρια για τον Τσίπρα!

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Avanti o popolo, alla riscossa, Bandiera rossa, Bandiera rossa». Από το στιγµιότυπο µε τον Αλέξη Τσίπρα να τραγουδά στην εξέδρα του συνεδρίου του Κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη το πολιτικό εµβατήριο του Αγροτικού Κινήµατος της Ιταλίας, που έµελλε να γίνει ο επαναστατικός ύµνος των κοµµουνιστών τον 19ο αιώνα στη Γηραιά Ηπειρο, είναι βέβαιο πως δεν ξεσηκώθηκαν οι λαοί

του ευρωπαϊκού Νότου. Το ενδιαφέρον των τηλεθεατών ήταν να πληροφορηθούν ποια ήταν η χαριτόβρυτη και πληθωρική ύπαρξη που είχε αγκαζέ τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και του έκανε «δεύτερη φωνή» στο συνεδριακό πάλκο του Κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. Η µελαχρινή κυρία, στην οποία ο Αλ. Τσίπρας έριχνε µατιές αγωνιστικής συντροφικότητας κατά την εκτέλεση της «Κόκκινης σηµαίας», δεν είναι κάποια Ελληνίδα συντρόφισσά του. Ονοµάζεται Μαρίζα Ματίας και είναι ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκου και αντιπρόεδρος του Κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η 37χρονη πολιτικός από την Πορτογαλία, που έκλεψε την παράσταση στο συνέδριο του ΚΕΑ στη Μαδρίτη, προβλήθηκε υπέρ το δέον µόνο από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της Ελλάδος, καθώς σε καµία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν υπήρξαν «µεγάλα ρεπορτάζ» για την επίµαχη εκδήλωση. Ακόµη και στην Ισπανία, όπου πραγµατοποιήθηκε το συνέδριο του ΚΕΑ, η «El Pais» κάλυψε το γεγονός µε ένα µονόστηλο. Ωστόσο, στην Ελλάδα, που υποτίθεται ότι το µιντιακό σύστηµα υπονοµεύει τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και δεν δίνει έµφαση στις ευρωπαϊκές του εξορµήσεις, υπήρξαν αναλυτικά ρεπορτάζ για την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κοµισιόν. Αυτό ως παρένθεση.

Η Μαρίζα Ματίας, που έχει αναπτύξει δεσµούς φιλίας µε τον Αλ. Τσίπρα από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εξαρχής υπέρ της υποψηφιότητας του Ελληνα αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για τη διεκδίκηση της Κοµισιόν, σε αντίθεση µε άλλους εκπροσώπους στην «αριστερή συµµαχία», οι οποίοι διατύπωναν αντιρρήσεις, δεδοµένου ότι και το ΚΕΑ έχει τους… Λαφαζάνηδές του.

ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ. Η Μαρίζα Ματίας µε τον Αλ. Τσίπρα έχει πολύ περισσότερα «πάρε-δώσε» από ό,τι µε τον πρόεδρο του Κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν. Η αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας βρίσκεται συχνά-πυκνά στην Ελλάδα και συµµετέχει σε όλες τις κορυφαίες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Κουµουνδούρου. Εκτός από τις συνεδριάσεις του προεδρείου του ΚΕΑ που έχουν πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα, ήταν παρούσα και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και σε διάφορα Φεστιβάλ που έχει διοργανώσει το κόµµα και η Νεολαία του.

Οι θέσεις της αναφορικά µε τις σχέσεις των χωρών του Νότου µε την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εµφορούνται από επιθετικό πνεύµα ή απειλές για µονοµερείς ενέργειες, όπως έξοδο από το ευρώ. Η ίδια πιστεύει πως οι λύσεις τόσο για την Πορτογαλία όσο και για την Ελλάδα πρέπει να είναι εντός ευρώ. Το ότι δεν ασπάζεται τον «ριζοσπαστισµό» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από τις τοποθετήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το χρέος, αντικρούοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις που δέχονται οι λαοί του Νότου ότι δήθεν είναι τεµπέληδες. «Το βασικό επιχείρηµα είναι πως αυτό είναι το “τίµηµα της Ενωµένης Ευρώπης”… Αφού ζούσαµε τόσο καιρό πάνω από τις δυνατότητές µας, µε τους Γερµανούς και τους Γάλλους να πληρώνουν περισσότερα από εµάς, τώρα είναι ώρα να πληρώσουµε κι εµείς. Είναι απαράδεκτο και αναληθές, ξέρω πολύ καλά ότι οι Πορτογάλοι -όπως και οι Ελληνες- δεν ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. ∆ουλεύουν -βάσει στοιχείων- πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι οι εταίροι, κυρίως οι Γερµανοί, που είναι στην 25η θέση. Βέβαια, έχουµε διαφορετικά παραγωγικά συστήµατα» έχει αναφέρει. Εξηγώντας, όµως, ότι για τη χώρα της είναι θέµα τιµής να πληρώνεις όταν χρωστάς, έχει πει: «Ο λόγος που υπάρχουν ελλειµµατικές χώρες είναι επειδή υπάρχουν πλεονασµατικές. Τα πλεονεκτήµατα της συνύπαρξης εντός Ε.Ε., κυρίως για τη Γερµανία, ήταν αναρίθµητα τόσα χρόνια. Αυτό έπεισε τους Πορτογάλους πως είναι ζήτηµα τιµής, όταν έχεις ένα χρέος, να το πληρώνεις. Εχουµε δώσει αγώνα για να δούµε αν το χρέος είναι νόµιµο και από πού προήλθε, για να µιλήσουµε για επαναδιαπραγµάτευση, για πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης».

Η τελευταία φορά που η Μαρίζα Ματίας «στράβωσε» µε τους Ελληνες δεν ήταν για πολιτικούς λόγους, αλλά για ποδοσφαιρικούς. Ηταν στο Euro του 2004 όταν στο «Ντα Λουζ» της Πορτογαλίας η Ελλάδα κέρδισε την ποδοσφαιρική οµάδα της χώρας της και κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η Μαρίζα Ματίας, που έχει σπουδάσει οικονοµικά, είναι φανατική οπαδός της Γκιµαράες. Ακόµη και όταν δεν βρίσκεται στην Πορτογαλία για να παρακολουθήσει από κοντά την αγαπηµένη της οµάδα, βλέπει τους αγώνες από τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα