Να τολμήσουν, να τους ρίξουν !

Ούτε στον κ. Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ, ούτε στον κ. Γιάννη Αλαφούζο του Παναθηναϊκού, ανήκει η φράση «αν τολμάτε, ρίξτε μας», όπως αναφέρεται σε εντυπωσιακό, αλλά σίγουρα υπερβολικό τίτλο αθλητικής εφημερίδας. Ούτε βέβαια και κάποιος άλλος εκ των στελεχών των δύο ΠΑΕ έθεσαν τόσο προκλητικά το θέμα της αγωγής τους εναντίον αποφάσεως της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος Σούπερ Λίγκας.

Ο τίτλος είναι συμπερασματικός και σίγουρα, η

ενέργεια των ΠΑΟΚΠΑΟ μπορεί να εκληφθεί και ως πρόκληση, εναντίον της διοργανώτριας και κατ’ επέκταση και εναντίον της ΕΠΟ, η οποία ενέκρινε την τροπολογία για την οποία προσέφυγαν οι δύο ΠΑΕ στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη.

Σε όλα αυτά, είπαμε, οδηγούν τα συμπεράσματα. Είναι όμως έτσι όπως παρουσιάζονται ; Προσωπική μου άποψη, όχι ! Αν θέλουμε να απεικονίσουμε την πραγματικότητα, ένα μόνον αρκεί : Οι ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, στην ουσία προσέφυγαν εναντίον του … εαυτού τους !

Η προσφυγή των δύο, αφορά μία τροποποίηση του Καταστατικού της Σούπερ Λίγκας, πού αφορά το Πειθαρχικό της Δίκαιο. Είναι θέμα ξεκάθαρα και απόλυτα ποδοσφαιρικό. Οπότε, ανεξαρτήτως της τύχης πού θα έχει στην πολιτική Δικαιοσύνη ( εάν και όποτε εκδικασθεί ) το άμεσα ζητούμενο αφορά την ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ Δικαιοσύνη. Το οποίο, βάσει του ισχύοντος Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου ( ΚΑΠ ) μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στις δύο ΠΑΕ, πού – για διαφορετικούς, πλήν ξεκάθαρους λόγους η κάθε μία – αποφάσισαν να το παίξουν σύγχρονοι ποδοσφαιρικοί … «Σπάρτακοι».

Στρεφόμενες κατά αποφάσεως της γενικής συνέλευσης, την οποία ψήφισαν θετικά 13 ΠΑΕ και αρνητικά μόνον τρείς ( οι δύο τους, καθώς και ο Απόλλωνας ), εμπίπτουν στην διάταξη του άρθρου 35 του ΚΑΠ, με την οποία προβλέπεται ποινή ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από τους επόμενους της ημέρας πού κατατίθεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια αγώνες και για όσο διάστημα διαρκεί η παράβαση. Οσο δηλαδή δεν αποσύρουν την προσφυγή ( αγωγή ) στα πολιτικά δικαστήρια, θα πρέπει, βάση του ΚΑΠ, να αποκλείονται από τους αγώνες τους για το πρωτάθλημα. Και αυτή η ποινή, επιβάλλεται με απόφαση του ΔΣ της διοργανώτριας.

Το ερώτημα, στο οποίο άλλωστε «πατάνε» οι δύο ΠΑΕ, είναι πράγματι αν θα τολμήσει το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας να εφαρμόσει τον Κανονισμό και αυτό είναι το εύκολο να σκεφτεί κανείς. Από την άλλη όμως, υπάρχει και ένα πιο «δύσκολο», ερώτημα το οποίο ίσως και να μην έχουν λάβει υπ’ όψιν τους οι δύο : Ετσι και το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας ολιγωρήσει, ή διστάσει να τραβήξει το θέμα στα άκρα και καθυστερήσει, ποίον λόγο ύπαρξης θα έχει πλέον, από τη στιγμή πού θα ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και οι Κανονισμοί, ή εφαρμόζονται επιλεκτικά ; Και πως θα αντιδράσει το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας στην περίπτωση πού επικρατήσει η άποψη, «εντάξει, μωρέ, ΠΑΟΚ και ΠΑΟ είναι, ας ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας και ας το πάμε με το μαλακό» και στη συνέχεια οι ΠΑΕ πού θα επωφελούνταν από την τυχόν τιμωρία των δύο και θα κέρδιζαν «άκοπα» τους τρείς βαθμούς, κατέθεσαν ένσταση κατά του κύρους του αγώνα ;

Στο πρόβλημα λοιπόν πού αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Σούπερ Λίγκα, υπάρχουν δύο «λύσεις». Η μία, να μην τιμωρηθούν οι «δύο» ΠΑΕ και να «πεισθούν» οι άλλες να μη καταθέσουν ενστάσεις για τους αγώνες εναντίον τους. Η δεύτερη, να τιμωρηθούν σύμφωνα με το Καταστατικό οι «δύο» και βεβαίως με αυτό τον τρόπο να εφαρμοσθούν οι νόμοι, να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ αντ’ αυτών, άλλες ΠΑΕ πού είναι καθ’ όλα πειθαρχημένες και εφαρμόζουν τα νόμιμα.

Τρίτη λύση, μεσοβέζικη, δεν υπάρχει, αν θέλουμε βεβαίως να ομιλούμε για σωστό και δίκαιο πρωτάθλημα. Οι κανόνες και οι κανονισμοί δεν είναι για τα μάτια του κόσμου, ούτε για να εφαρμόζονται μόνον στους αδύναμους. Είναι για να εφαρμόζονται επί ίσοις όροις, σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως. Και βεβαίως, την απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι, θα πάρει η ίδια γενικής συνέλευση των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, πού πήρε και την απόφαση κατά της οποίας έχουν προσφύγει οι ΠΑΟΚ και ΠΑΟ.

Καμία τύχη δεν υπάρχει και στα πολιτικά δικαστήρια

Αυτά, για ό,τι αφορά την «ποδοσφαιρική» πλευρά της υπόθεσης. Αλλά και σε ό,τι αφορά την πλευρά της πολιτικής Δικαιοσύνης, τα πράγματα για τις δύο ΠΑΕ δεν είναι καθόλου ρόδινα.
Τα πολιτικά δικαστήρια, δεν απαγορεύουν την προσφυγή σ’ αυτά γιά όποιο ποδοσφαιρικό θέμα, πλήν όμως θέτουν την προϋπόθεση να έχει προηγουμένως, ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ κάθε αρμόδιο ποδοσφαιρικό όργανο !

Είναι σχετικά πρόσφατη η απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει δύο Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ( ΕΠΣ Ηρακλείου και ΕΠΣ Κιλκίς ) ζητώντας την έκπτωση μελών του ΔΣ της ΕΠΟ λόγω «παραβίασης των Κανονισμών της ΕΠΟ και του Καταστατικού», όπως υποστήριζαν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι με βάση τα όσα προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία, στο Καταστατικό της ΕΠΟ και στα Καταστατικά των δύο αυτών ΕΠΣ, «οι διαφορές πού εισήχθησαν προς κρίσην ενώπιον του Ειρηνοδικείου έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ από την δικαιοδοσία και την αρμοδιότητά του με καταστατικά των εμπλεκομένων σε αυτές προσώπων».

Το Ειρηνοδικείο λοιπόν δεν εξέτασε καθόλου της προσφυγή των ΕΠΣ στην ουσία της, αλλά την απέρριψε λόγω ελλείψεως δικαιοδοσίας.

Δεν πρόκειται λοιπόν να έχει ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ και στα πολιτικά δικαστήρια η αγωγή των ΠΑΟΚ και ΠΑΟ και αυτό, θεωρώ ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην το γνωρίζουν οι έμπειροι και ικανότατοι νομικοί του επιτελείου τους. Είναι λοιπόν εμφανέστατο, ότι οι δύο ΠΑΕ αποβλέπουν στη δημιουργία πρόσκαιρων και φευγαλέων εντυπώσεων, για λόγους πού σε πολλά σημεία διαφέρουν μεταξύ τους.

Πού αποβλέπουν οι «δύο»

Εχω την άποψη, ότι ο βασικός λόγος πού ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να κατατεθεί αυτή η ( εκ των προτέρων χαμένη ) αγωγή, είναι η «ΕΚΔΙΚΗΣΗ» για την πρόσφατη ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ απόφαση του αρμοδίου διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ με την οποία δικαιώθηκε ο πρώην προπονητής του Γιώργος Δώνης, στον οποίο θα πρέπει πλέον – και χωρίς αναβολή – να καταβάλει ποσόν πού ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης πνέει μένεα εναντίον της ΕΠΟ γι’ αυτή την απόφαση και προσπαθεί να πιέσει για την μη εφαρμογή της, προσπαθώντας την «μπαχαλοποίηση» του πρωταθλήματος.

Για τον κ. Αλαφούζο, πέραν από την γνωστή και μόνιμη αρνητική στάση λόγω προκατάληψης και προσωπικής εμπάθειας προς τις ποδοσφαιρικές αρχές, υπάρχει πλέον και ένα άλλο θέμα, πολύ σοβαρό : Είναι η πρόταση του κ. Γιαννακόπουλου γιά αγορά της ΠΑΕ, πού απασχολεί τον κόσμο του Παναθηναϊκού ίσως περισσότερο από όσο θα ήθελε ο ίδιος. Ισως λοιπόν, να είναι και γι’ αυτόν μία πολύ καλή ευκαιρία να στραφεί η κοινή γνώμη προς άλλη κατεύθυνση και να μην ασχολείται τόσο «πιεστικά» με την πώληση της ΠΑΕ, πράγμα πού προφανώς δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί τα σχέδιά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα