Οι Έλληνες πιλότοι αν και δεν πέταγαν stealth μαχητικά, εντούτοις εντυπωσίασαν …ηχητικά στην παρέλαση

Τους ακούγαμε, αλλά δεν τους βλέπαμε και δεν πέταγαν με «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη stealth…

Ο λόγος για την εμφάνιση των πιλότων μας στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ πυκνή ομίχλη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι διελεύσεις των αεροσκαφών μας να ακούγονται αλλά να μην μπορούμε να τους δούμε…

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΠΑ με τους οποίους μίλησε σήμερα το πρωί η ιστοσελίδα

μας έλεγαν ότι η χθεσινή «εμφάνιση» των 12 μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ (τέσσερις τριάδες αποτελούμενες από F-16C, Mirage-2000-5, F-4E και A-7E) ήταν η πιο δύσκολη και απαιτητική που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς οι τέσσερις τριάδες πέρασαν ΚΑΝΟΝΙΚΑ και ΣΤΗΝ ΩΡΑ τους πάνω από το χώρο της παρελάσεως, πετώντας ακροπτερύγιο-με-ακροπτερύγιο και κυριολεκτικά ακολουθώντας «στα τυφλά» τον «Νο.1» του κάθε σχηματισμού!

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματικούς, εμπειρότατοι πιλότοι και οι δύο με χιλιάδες ώρες πτήσεως με μαχητικά αεροσκάφη στο ενεργητικό τους, τέτοιες πτήσεις δεν είναι άγνωστες στους πιλότους και πραγματοποιούνται συστηματικά στο πλαίσιο της μηνιαίας πτητικής τους εκπαιδεύσεως. Επομένως οι πιλότοι μας ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια κατάσταση και να πετάξουν ασφαλώς. Ωστόσο ήταν πρωτόγνωρο κάτι τέτοιο να γίνει την ημέρα της παρελάσεως, πετώντας πάνω από αστικό ιστό πόλεως, μέσα στην ομίχλη και σε χαμηλό ύψος.

Ένας δε εξ αυτών κατέληξε λέγοντας ότι «Με τη χθεσινή της εμφάνιση, έστω και μη ορατή, η ΠΑ απέδειξε για άλλη μια φορά το αξιόμαχό της και το επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένη, μετά το πέρας της παρελάσεως, η ακροβατική επίδειξη του αεροσκάφους επιδείξεως F-16C Block.52+ της ομάδος «ΖΕΥΣ» της 115 Πτέρυγος Μάχης.

Τέλος, τα πέντε επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού πέταξαν κανονικά στην επίδειξη καθώς οι παράμετροι της πτήσεώς τους ήταν διαφορετικά από αυτά των αεριωθουμένων μαχητικών της ΠΑ, και πραγματικά εντυπωσίασαν.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα