"Όταν ο Καβάφης... διχάζει!"

Του Νίκου Σίμου

Eπιχειρήθηκε μία πολιτιστικής φύσης παρέμβαση,. με την προβολή σε δημόσια μέσα μεταφοράς και χώρους, στίχων του ποιητή-προφήτη Καβάφη. Από πολιτικούς χώρους ορισμένοι στίχοι παρερμηνεύθηκαν, συνήθως επειδή όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται. Το απλούστερο θα ήταν αν, οι πολιτικώς αντιδράσαντες που έσπευσαν να ερμηνεύσουν τον στίχο κατά τη δική τους ερμηνεία, ανέτρεχαν στο σχετικό ποίημα του ποιητή. Αυτό δεν έγινε διότι στην

Ελλάδα ζούμε και αν στη χώρα μας περισσεύει η προχειρότητα, στους πολιτικούς χώρους που συνωστίζονται ημιμαθείς «ξερόλες», η προχειρότητα έχει αναδειχθεί σε προσόν.

Από την άλλη πλευρά, επειδή ως λαός διακρινόμαστε και για την μισαλλοδοξία μας, οι επαϊοντες επεχείρησαν να αξιολογήσουν αν η πρωτοβουλία αυτή με τους στίχους του ποιητή μπορεί να ερεθίσει τη σκέψη μας ή η αποσπασματική αναφορά αλλοιώνει νοήματα και άλλα τινά βαθυστόχαστα κουλτουριάρικα.

Το μεγάλο κέρδος δεν είναι αν υπαινικτικοί στίχοι κατορθώσουν να κάνουν τον κόσμο να ταυτοποιήσει το νόημά τους με τη σημερινή πραγματικότητα και κυρίως με τα δρώμενα της εγχώριας πολιτικής. Το μεγάλο κέρδος είναι να επιτύχουν να ερεθίσουν το ενδιαφέρον για τον μεγάλο ποιητή μας, να διαβαστούν από τους περισσότερους τα ποιήματά του και να αρχίσει ο καθένας μας μία προσωπική άσκηση για να αντλήσει από τους στίχους του Καβάφη το ενορατικό τους νόημα.

Δεν είμαι από αυτούς που έχουν αποστηθίσει στίχους του ποιητή. Ούτε είμαι ειδικός της ποίησης. Αυτό όμως δεν μου αποτρέπει τη συγκίνηση όταν, από ένα στίχο, όποτε ανοίξω τα ποιήματά του, κατορθώσω να αποκαλύψω την ενορατική του ματιά, η οποία δεν άρκεσε, δυστυχώς, να συνετίσει γενιές πολιτικών που κλασαυχενίζονται να απαγγέλλουν από στήθους Καβάφη, αλλά δεν έμαθαν τίποτε από αυτόν. «....Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί».

Keywords
Τυχαία Θέματα