Ρίχνουν άλλα 30 εκατομμύρια για να σωθεί το Mega...

Κάτι περισσότερο από απαραίτητη είναι η τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Mega, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαρκούς συζήτησης από τους μεγαλομετόχους της «Τηλέτυπος». Το ποσό που συζητείται μπορεί να φτάσει έως και τα 30 εκατ. ευρώ και θα καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του έτους, χωρίς να λύνει το πρόβλημα. Εκτιμάται πως μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσει νέος κύκλος απολύσεων και περικοπών, με ταυτόχρονη αλλαγή του προγράμματος και του ενημερωτικού

τομέα. Το θέμα είναι μέχρι πότε θα αντέχουν να πληρώνουν οι μέτοχοι του Mega για τη λειτουργία του καναλιού... Με ζημιές χρήσης ύψους 21,340 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ανήλθαν σε 37.326 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2013, ενώ το 2012, με ζημιές ύψους 22,322 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια έφτασαν στα 42,322 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της εταιρείας στα τέλη του 2013 ανήλθε σε 101,9 εκατ. ευρώ από 96,7 εκατ. ευρώ το 2012.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Το πρόβλημα για το Mega συνίσταται στο «βάρος» του χρέους, σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες ζημιές που παρουσιάζει. Για να παραμείνει η εταιρεία ζωντανή, θα πρέπει κάθε χρόνο να εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας και οι μέτοχοί της να χρηματοδοτούν την επιχείρηση. Μέχρι σήμερα, ο Βαρδής Βαρδινογιάνης, ο Γιώργος Μπόμπολας και ο Σταύρος Ψυχάρης έχουν βάλει συνολικά 25 εκατ. ευρώ, σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσουν όλοι να ακολουθήσουν την «κούρσα» χρηματοδότησης του «Τηλέτυπου». Τα προβλήματα στο ΔΟΛ είναι τέτοια, ώστε δεν είναι σίγουρο πως ο Σταύρος Ψυχάρης θα έχει το ίδιο υψηλό ποσοστό στο Mega.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του Mega ανέρχονται σε 123,7 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις φτάνουν τα 88 εκατ. ευρώ, από 88,6 εκατ. ευρώ το 2012. Το σημαντικό σημείο είναι πως το 47% αφορά στα βραχυπρόθεσμα δάνεια και το 53% σε προμηθευτές και πιστωτές.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ. Το μεγάλο πρόβλημα για το Mega είναι το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, όπως διαμορφώθηκε από τη σύμβαση που υπέγραψε στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Το Mega καλείται να καλύψει έως το 2016 το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ που συνήψε η εταιρεία στις 18/12/2012, έχοντας εγγυήσεις επί ακινήτων, σήματος του σταθμού, τηλεοπτικών προγραμμάτων με κυμαινόμενο επιτόκιο, βασιζόμενο σε Euribor 6μήνου συν περιθώριο 6%, διάρκειας 48 μηνών. Η σύμβαση έχει υπογραφεί με την Alpha Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank και την Εθνική, με υποχρέωση εξόφλησης σε 7 δόσεις, έως το 2016. Το 2015 το Mega έχει δύο δόσεις συνολικού ύψους 14,700 εκατ. ευρώ και τη χρονιά λήξης του δανείου, το 2016, άλλες δύο δόσεις 68,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και δεν θα μπορούσε το κανάλι να το αποπληρώσει, ακόμη κι αν ξαναπουλούσε το μερίδιό του στη Forthnet. Συνεπώς, θα πρέπει έως τότε να έχει βρει από κοινού με τις τράπεζες μια άλλη λύση. Το 2009 το Mega χρειάστηκε 50 εκατ. ευρώ και εξέδωσε ομολογιακό δάνειο. Δεν κατάφερε να καλύψει τις προϋποθέσεις του και οι τράπεζες χορήγησαν το νέο ομολογιακό, τρία χρόνια αργότερα, το οποίο ανήλθε σε 98 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 εκατ. ευρώ ήταν σε ρευστό και τα υπόλοιπα ήταν η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Το πλεονέκτημα για το Mega παραμένει στον χώρο του ελληνικού προγράμματος, καθώς συγκεντρώνει υψηλή θεαματικότητα, χρειάζεται, όμως, πλέον σχεδόν την επί τόπου πληρωμή των συντελεστών, όπως συμβαίνει στην πετυχημένη σειρά «Κάτω Παρτάλι». Τα έσοδα δεν είναι δεδομένα και υπάρχει το αρνητικό παράδειγμα του παρελθόντος. Οι επισφάλειες που έχει στα χέρια του το Mega από ανεξόφλητες επιταγές εις χείρας και ανείσπρακτα υπόλοιπα διαφημιστικών εταιρειών ανήλθαν σε 8,5 εκατ. ευρώ το 2011, 2,8 εκατ. ευρώ το 2012 και 480 χιλ. ευρώ το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα