Στο σανίδι και η κόρη της Κατερίνας Παπακώστα

Της Μαριάνθης Κουνιά / [email protected]

Με έναν ρόλο που, όπως λέει η ίδια, δεν συνάδει µε το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο µεγάλωσε έκανε την Παρσκευή 1 Νοεμβρίου πρεµιέρα στο σανίδι η κόρη της Κατερίνας Παπακώστα, Αγγέλα Σιδηροπούλου. Αν και είναι µόλις 23 χρόνων και στο 2ο έτος των σπουδών της, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις των δασκάλων της στη ∆ραµατική Σχολή του Γιώργου Αρµένη και να πάρει το εισιτήριο για το θεατρικό της ντεµπούτο. Συγκεκριµένα συµµετέχει στη λαϊκή επιθεώρηση «Μαντζουράνα

στο κατώφλι… Γάιδαρος στα κεραµίδια», µια σπαρταριστή σκιαγράφηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που έκανε εχθές πρεµιέρα στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γ. Αρµένη.

ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ. Από πολύ µικρή η Αγγέλα Σιδηροπούλου φλέρταρε µε το τραγούδι, τον χορό και το θέατρο, αφού η µητέρα της την είχε για τα καλά µυήσει στην τέχνη. «Mε θυµάµαι να µπλέκω συνέχεια µε το θέατρο. Συµµετείχα σε θεατρικές παραστάσεις και θεατρικά εργαστήρια. Η µητέρα µου δεν µε επηρέαζε ποτέ υπέρ της πολιτικής, αλλά πάντα υπέρ της Τέχνης. Ηταν πάντα πολύ δίπλα µου σε αυτό. Με παρότρυνε να ασχοληθώ µε το θέατρο», δηλώνει η ίδια στο «S».

Οσο για τη µητέρα της, λέει ότι η σχέση τους δεν είναι η τυπική µητέρας-κόρης, αλλά είναι ουσιαστικά δύο καλές φίλες, µε τη µεγαλύτερη να συµβουλεύει τη µικρότερη. «Εχω καταφέρει να είµαι φίλη µε τη µαµά µου. Ξέρει τα πάντα για µένα. Πάµε µαζί στο super market και ψωνίζουµε για το σπίτι. Και το βράδυ µε περιµένει να γυρίσω στο σπίτι. Τη βλέπω να δουλεύει πολύ, αλλά χαίροµαι όταν τα καταφέρνει», επισηµαίνει. Εχει αυτοχαρακτηριστεί «σίφουνας», της θυµίζουµε. Η απάντησή της αφοπλιστική: «Ναι, είναι σίφουνας! ∆εν ξέρω πώς αντέχει να δουλεύει τόσο πολλές ώρες, να κοιµάται ελάχιστα και να διατηρείται πάντα όµορφη!». Οταν την κατηγορούν, στεναχωριέσαι;, τη ρωτάµε. «Οχι, γιατί ούτε και η ίδια δεν στεναχωριέται. Είναι ανεπηρέαστη στις επιθέσεις, γιατί ξέρει ότι είναι µέσα στο παιχνίδι κι αυτά. Εχει γερή κράση η µαµά µου».

ΑΥΤΟ∆ΗΜΙΟΥΡΓΗΤΗ. Εντούτοις, ξεκαθαρίζει ότι οι πολιτικές θέσεις της µητέρας της δεν επηρεάζουν σε καµία περίπτωση τις επιλογές της: «Το έργο στο οποίο έχω την τιµή να παίζω έχει πολλά πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν συνάδει µε την πολιτική της µητέρας µου. Το έργο έχει απ’ όλα. Είναι µια λαϊκή επιθεώρηση, που έχει γέλιο αλλά και συγκίνηση και αφορά όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η πολιτική καριέρα της µητέρας µου επ’ ουδενί δεν µε δεσµεύει στις καλλιτεχνικές επιλογές µου. Εγώ δεν έχω κοµµατικά δεσµά και ως ηθοποιός δεν υποστηρίζω κάτι συγκεκριµένο».

Παράλληλα, η ίδια δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι οι γνωριµίες της οικογένειάς της δεν την αφορούν και διαµηνύει πως θέλει να έχει τη χαρά να είναι αυτοδηµιούργητη στον δρόµο που διάλεξε. Προσθέτει, δε, ότι έχει πλήρη γνώση των δυσκολιών που πρόκειται να συναντήσει: «Αν και δεν έχω ξαναεργαστεί, γνωρίζω τι γίνεται µε την ανεργία των ηθοποιών. Χαίροµαι πολύ που συµµετέχω σε επαγγελµατική παράσταση για πρώτη φορά, αλλά δυσκολίες περνούν πια όλοι στην Ελλάδα. Και η δική µου οικογένεια. Ολοι οι γνωστοί µου εκπλήσσονται όταν τους λέω ότι σπουδάζω ηθοποιός. Μου λένε “είναι δυνατόν; ∆εν έχει λεφτά αυτό το επάγγελµα”. Αλλά εγώ χαίροµαι πολύ που το κάνω, γιατί µε γεµίζει. Η κρίση είναι κυρίως ανθρώπινη και είµαι πεπεισµένη ότι το θέατρο δίνει πολλές απαντήσεις στα σηµερινά προβλήµατα του σύγχρονου ανθρώπου». Συµπληρώνει, δε, πως «δεν πρέπει να αλλάξει το σύστηµα, αλλά εµείς. Στενοχωριέµαι µόνο για τους φίλους µου που δεν έχουν δουλειά».

Με τον Γιώργο Αρμένη και την μητέρα της

«Εγινα ηθοποιός για να µε βλέπει ο αδερφός µου»

Μιλώντας για τις φιλοδοξίες της, η Αγγέλα Σιδηροπούλου λέει ότι το µόνο που την ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι να γίνει µια καλή ηθοποιός «και όλα τ’ άλλα θα έρθουν από µόνα τους». Οταν µιλάει για την οικογένειά της, η φωνή της γλυκαίνει και αποκτά έναν ιδιαίτερο τόνο όταν η κουβέντα φθάνει στον αδελφό της, που, ως γνωστόν, είναι άτοµο µε ειδικές ικανότητες: «Ολη η οικογένεια µαζί είχαµε µιλήσει για την ιδιαιτερότητα του αδερφού µου. Θα σας πω ένα µυστικό: Εγινα ηθοποιός για να µε βλέπει ο αδερφός µου να παίζω. Αυτός µου δίνει κουράγιο. Μου έλεγε πάντα ότι έχω ταλέντο. Και επειδή βλέπει πολύ θέατρο, σκέφτηκα να γίνω ηθοποιός για να έρχεται να µε βλέπει. Ο αδερφός µου είναι πολύ δυνατός, γιατί έχει καταφέρει τα πάντα από το καροτσάκι του. Είναι πάντα χαµογελαστός και µες στην τρελή χαρά. Και όταν τον βλέπω, ξέρω τι θα πει χαρά και θέληση. Οταν µε είδε πρώτη φορά να παίζω, µου είπε “ήσουν η καλύτερη τρελή”»! Φυσικά δεν θα µπορούσε να µην αναφερθεί στον δάσκαλό της, στον οποίο εκφράζει ευγνωµοσύνη: «Ο Γιώργος Αρµένης είναι πολύ µεγάλος δάσκαλος του θεάτρου. Νιώθω πολύ περίεργα που συνεργάζοµαι µαζί του. Οταν µου ανακοίνωσαν ότι θα µε πάρουν στον θίασο, τρελάθηκα από τη χαρά µου. Ενιωσα δέος όταν άρχισαν οι πρόβες και µας µίλαγε ο Αρµένης. Τον έχω δάσκαλο και στη σχολή και στην παράσταση και αυτό είναι διπλό µάθηµα! Στις πρόβες µάς έµπασε σε παλιές εποχές».

Ο θίασος του Γιώργου Αρμένη για την παράσταση «Μαντζουράνα στο κατώφλι… Γάιδαρος στα κεραµίδια»

Keywords
Αναζητήσεις
κατερινα παπακωστα κορη, αγγέλα σιδηροπούλου
Τυχαία Θέματα