Στο... τραπέζι η αλλαγή πρωθυπουργού!

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εγκλωβισμένος στις κυκλωτικές κινήσεις ετερόκλητων παραγόντων, εντός και εκτός Ελλάδος, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την κατώτερη του αναμενομένου πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία

της Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος το βράδυ της Τετάρτης ενεργοποίησε τα ανακλαστικά εγχώριων πολιτικών παραγόντων, ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων και κυρίως των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα, που το τελευταίο διάστημα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την κατάληξη που θα είχε η υψηλού ρίσκου κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να «ανοίξει» με διαδικασίες fast track το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας.

Ετσι, λοιπόν, όταν στο ηλεκτρονικό ταμπλό, που βρίσκεται πάνω από το προεδρείο της Βουλής, κατεγράφη το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, τότε ερήμην του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση πιέσεων προς το πρόσωπό του, προκειμένου να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες από την αναπόφευκτη προσφυγή στις κάλπες εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Η συζήτηση που άνοιξε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στον διεθνή Τύπο αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι έφερε προ των ευθυνών του τον Αντ. Σαμαρά, σε βαθμό που να του στερεί το πλεονέκτημα της εξεύρεσης λύσης και να τον καθιστά μέρος του προβλήματος και του αδιεξόδου. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν να συζητούνται έντονα τα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού ακόμα και με αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, φαίνεται να παίζει το χαρτί της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για να ξεπεράσει τις πιέσεις.

Την ίδια ώρα, με τις αποστάσεις που επιχείρησε να κρατήσει από τους «χειρισμούς» του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, συνέβαλε και αυτός με «κομψό» τρόπο στην «εξατομίκευση» της ευθύνης στο πρόσωπο του Σαμαρά... για ό,τι συμβεί, κι έτσι το παιχνίδι των εντυπώσεων χάθηκε από τον έλεγχο των επιτελών του πρωθυπουργού, με την ιδιότυπη υποκατάσταση του θεσμικού του ρόλου από τον πάλαι ποτέ εσωκομματικό εχθρό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σε συμβολικό επίπεδο, το θέμα της συνεννόησης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που ζήτησαν το ίδιο βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη και πολλά κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το «πέτυχε» ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος την επομένη κάλεσε στο γραφείο του τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, προκειμένου να του επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η ανταπόκριση του Πάνου Καμμένου στο ραντεβού με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ασχέτως του αρνητικού αποτελέσματος που είχε σε πρώτη φάση, μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά

στην πορεία μέχρι και την τελευταία ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει εκδηλωθεί κάποια θεαματική υποχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στις πιέσεις που δέχεται ο Αντ. Σαμαράς. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και ζήτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της χώρας και αναφερόμενος στις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών σημείωσε ότι οι εκλογές κινδυνεύουν να γίνουν σε μια περίοδο ζούγκλας.

Η επαφή με Τσίπρα και το τηλεφώνημα στον Καραμανλή

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που τον γνωρίζουν, αναλαμβάνει δημοσίως πρωτοβουλίες με «ιστορικό» αντίκρισμα, όπως το 1989, όταν δρομολόγησε την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, στην οποία μετείχαν ο σημερινός επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, δεν αποκλείεται να έχει συναντήσει και τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έχει επικοινωνήσει. Παράλληλα, φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, με τους οποίους συζήτησε την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Σημειωτέον ότι παρασκηνιακά πριν από έναν χρόνο, όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», όταν είχε προκύψει ζήτημα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να περιέλθει σε καθεστώς ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας, είχε συναντηθεί στην οικία του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να εξετάσουν κάθε εναλλακτική λύση.

Στη γραμμή του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αμφότεροι δείχνουν να αδιαφορούν για ρηχού τύπου επικρίσεις, ότι με το να προβάλλουν τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί εκτός νομισματικής ένωσης ή να θέτουν ως όρο επιβίωσής της το να μην τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, εξυπηρετούν την «τρομολαγνεία» της γερμανικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την τύχη της Ελλάδος. Ανάλογη ανησυχία, που ως λύση προάγει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού και την αποφυγή της περιπέτειας των πρόωρων εκλογών, εκδηλώνεται από επιχειρηματικούς και τραπεζιτικούς κύκλους. Και αυτό διότι όσο διαπιστώνουν ότι δεν αναπτύσσεται κανένα πεδίο στοιχειώδους συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τόσο αναγκάζονται να ασκούν πιέσεις, ώστε να βρεθεί λύση που θα «απεγκλωβίσει» τη χώρα από τις «κομματικές» εμμονές και τα παιχνίδια εκλογικής ισχύος, τα οποία φαίνεται να κυριαρχούν στις προτεραιότητες όχι μόνο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων πολιτικών σχηματισμών που έχουν εμπλακεί στις εξελίξεις ή φιλοδοξούν να διαδραματίσουν «ρυθμιστικό» ρόλο πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο ρόλος του Δραγασάκη στη σκακιέρα των εξελίξεων

Ολη η κινητικότητα μέχρι στιγμής στο πολιτικό σκηνικό για την αποφυγή πρόωρων εκλογών προσκρούει στην άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει διατρανώσει την αντίθεσή της σε οποιανδήποτε «ενδιάμεση λύση» που μπορεί να αποσοβήσει τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε χαώδεις ατραπούς. Ωστόσο, η μη δημόσια ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεννόηση ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα δεν σημαίνει ότι υπάρχει «μηδενική» επικοινωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα, καθώς για λογαριασμό της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου πρόσωπα-κλειδιά ακόμη και για τη διαβίβαση «αρνητικών» ή «θετικών» μηνυμάτων είναι οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Σταμάτης.

Προ ημερών υπήρξε επικοινωνία μεταξύ τους στο περιθώριο εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν, αλλά αυτή είχε περισσότερο διερευνητικό περιεχόμενο για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της κάθε πλευράς ξεχωριστά στη σκακιέρα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Σταμάτης, ο οποίος δεν είναι «θιασώτης» της τυφλής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει ως επικίνδυνο αποτέλεσμα την αδιαφορία να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε πρόωρες κάλπες από τη στιγμή που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, φέρεται να θέτει διακριτικά και ως υπόσχεση μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, υπό τον όρο οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν εντός του 2015 και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Σημειωτέον ότι ανάλογες εισηγήσεις, ασχέτως εάν αποδοκιμάστηκαν από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν διατυπώσει κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν επίγνωση των δυσκολιών για τις δυνατότητες της χώρας να διαπραγματευτεί με «ριζοσπαστικό» τρόπο οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές, όπως ο βουλευτής και καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, που μαζί με τον Γιάννη Μηλιό βίωσαν τι εστί «άρνηση», «ειρωνεία» και «πυγμή» των αγορών κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Λονδίνο, όπου πήγαν να παρουσιάσουν το κυβερνητικό πρόγραμμά τους.

Keywords
ντορα μπακογιαννη, ανεξαρτητοι ελληνες, φώτης κουβέλης, κωστας σημιτης, σταυρος δημας, παραπολιτικα, σαμαρας, ψηφοφορία, βουλη, αθηνα, track, αντ, βενιζελος, καμμενος, κων, εκλογες, τσιπρας, συριζα, δραγασάκης, πικραμμενος, λύση, σημαίνει, θιασώτης, ειρωνεία, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες 2015, παραπολιτικα, δραγασάκης, φώτης κουβέλης, κομματα, κουβελης, αντ, το θεμα, εθνικη, θεμα, λονδινο, παιχνιδια, προγραμμα, τυχη, ωρα, αδιαφορια, βραδυ, βρισκεται, διαστημα, υπαρχει, εμμονες, επικοινωνια, ερημην, εφημεριδα, ζολωτα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, λύση, μαξιμου, μητσοτακης, ντορα, οικια, πεδιο, ραντεβου, ρολο, συζητηση, σημιτης, χαθηκε, ψηφοφορία, ωρες, δημητρης, χωρα, κωνσταντινου, κωστας, κων, μπροστα, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, track, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα