Το στέκι εγινε ...think tank



Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αν κάποιος επιλέξει για τον σαββατιάτικο καφέ του τον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη, στο Κολωνάκι, είναι πολύ πιθανόν να πέσει πάνω σε βουλευτές και υπουργούς. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, αποτελεί σημείο αναφοράς των εκπροσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς αρκετά από τα καφέ που βρίσκονται εκεί έχουν εξελιχθεί σε στέκια τους, όπου σπεύδουν για να περάσουν χαλαρές στιγμές με την παρέα τους, αναλύοντας τις εγχώριες και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Pit», που εδώ και χρόνια συγκαταλέγεται

στα διασημότερα πολιτικά στέκια της πρωτεύουσας. Μάλιστα, αρκετοί το εμφανίζουν να έχει αποκτήσει «καθαρή» ιδεολογική ταυτότητα, ως το καφέ της συγκυβέρνησης, γιατί εκεί συχνάζουν όχι μόνο στελέχη της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Η… ΦΡΑΞΙΑ. Ωστόσο, εσχάτως έχει εξελιχθεί σε στέκι της καραμανλικής «φράξιας» του κυβερνητικού κόμματος, αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα πολιτικά παρασκήνια της Πλατείας Κολωνακίου. Κι αυτό λόγω του πιο στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος δίνει το «παρών» σχεδόν κάθε Σάββατο για χαλαρές πολιτικές κουβέντες στο γωνιακό καφέ της οδού Μηλιώνη. Στην παρέα του βρίσκονται ενίοτε ο διευθυντής του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ επί Γ. Σουφλιά και δεξί χέρι του Σαρακατσάνου πολιτικού, Αρης Κωτούλας, ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος, ο επιχειρηματίας και παλιός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Θεόδωρος Βάρδας, και οι επίσης επιχειρηματίες Γιάννης Βαρδινογιάννης της ΑΝΕΚ και Βασίλης Γκρίσιν. Στην ίδια συντροφιά παλαιότερα συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης.
Συνδαιτυμόνες του κ. Αγγέλου είναι επίσης κατά καιρούς το παλιό στέλεχος της Ν.Δ. Κώστας Πάσχος, ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Βαφειάδης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ περαστικός συνηθίζει να είναι ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός Ευάγγελος Αντώναρος. Στις συναντήσεις στην οδό Μηλιώνη μετέχουν ακόμα ο επιχειρηματίας Γιώργος Μαυροσκώτης, ο παλιός μπασκετμπολίστας Βασίλης Γκούμας, ο εφοπλιστής Κτήσων Κουκουλάς και ο ασφαλιστής Δημήτρης Καρατζάς. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, οι συζητήσεις της παρέας του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού ποικίλλουν. «Μπορεί να ξεκινήσουν από το ποδόσφαιρο και να καταλήξουν στην πολιτική που ακολουθεί η Αγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη», αναφέρει άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει από κοντά την... καραμανλική φράξια στο «Pit». Ωστόσο, δεν λείπουν οι αναλύσεις για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική επικαιρότητα. «Η κρίση του κ. Αγγέλου είναι διαυγής. Εχει ισχυρή άποψη για όλα τα πολιτικά ζητήματα και τις εξελίξεις, την οποία εκφράζει με ιδιαίτερη ψυχραιμία και απλότητα», αναφέρει η ίδια πηγή. «Εχουν γίνει και συζητήσεις για τη διακυβέρνηση Καραμανλή και τα λάθη της εποχής εκείνης, αλλά και για τη διακυβέρνηση Σαμαρά», συμπληρώνει.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ. Η καφετέρια του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Πιτ Ζάκoς αποτελεί σταθερό σαββατιάτικο προορισμό και για άλλα πολιτικά στελέχη. Σε διπλανά τραπέζια είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει κάποιος τη... μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Μεταξύ άλλων, εκεί συχνάζουν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, οι βουλευτές Δάνης Τζαμτζής, Θανάσης Νταβλούρος, Παύλος Βογιατζής, Γιάννης Καράμπελας, Μάξιμος Σενετάκης, Χρήστος Κέλλας, Ανδρέας Κουτσούμπας, Θεόδωρος Σολδάτος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Ηλίας Βλαχογιάννης, όπως επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος και ο πρώην υπουργός Κώστας Μουσουρούλης. Τακτικά μέλη της «γαλάζιας φράξιας» του «Pit» είναι και αρκετά κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., όπως ο γραμματέας ΕΚΟ Δικηγόρων του κόμματος, Κώστας Ναούμης, ο οποίος φημίζεται για τις εύστοχες πολιτικές του αναλύσεις, ο πρώην γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, και ο πρόεδρος των Οδικών Συγκοινωνιών, Γιάννης Οικονόμου. Επίσης, αρκετά μεσαία «γαλάζια» στελέχη από την περιφέρεια κάνουν μια στάση εκεί για έναν χαλαρό καφέ όταν επισκέπτονται την Αθήνα για προγραμματισμένες κομματικές υποχρεώσεις, όπως ο Σπ. Μάμαλης, από τις Σέρρες, πρόεδρος ΓΕΟΤΕ, και ο Χρήστος Μιχαλάκης, αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων.
Το συγκεκριμένο καφέ, πάντως, τελευταία έχει γίνει στέκι και ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Χρήστος Παναγιωτακόπουλος. Εκεί συχνάζει και ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, που συνηθίζει να πραγματοποιεί στο συγκεκριμένο μαγαζί και αρκετές από τις πολιτικές συναντήσεις του. Τον περασμένο Αύγουστο, μάλιστα, εξέπληξε όταν καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκο Νικολόπουλο, και τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Η πορεία από το «Brazilian» ως το «Pit»

Το «Pit» βρίσκεται στο κεντρικότερο ίσως σημείο του Κολωνακίου, στον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη. Με τα χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη του δύσκολου αθηναϊκού κοινού και σήμερα, όπως λέγεται, έχει επικρατήσει στη «μάχη του καφέ» στη διάσημη Πλατεία Κολωνακίου. Παλαιότερα, πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές ζυμώσεις έπαιζαν το «Brazilian» και το «Zonar’s», ενώ στη συνέχεια τη μερίδα του λέοντος στη νεοδημοκρατική κυρίως πελατεία είχε κατακτήσει το «JK» του κ. Γιάννη Κολοκυθά, ο οποίος τώρα λειτουργεί το ιστορικό καφέ στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Στο «JK» γευμάτιζαν συχνά αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως οι Γιώργος Βουλγαράκης και Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ λέγεται πως από εκεί παρήγγελνε σαλάτες και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τις περιόδους που ακολουθούσε κάποια δίαιτα. Αρκετά δημοφιλή στους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ για καφέ ή ένα ελαφρύ γεύμα ήταν η «Μπρασερί» και ο «Τζίμης» στην οδό Βουκουρεστίου. Οι πολιτικοί συντάκτες γνωρίζουν καλά πως παλαιότερα πολλές πολιτικές ειδήσεις και παραπολιτικά έβγαιναν στου «Τζανέτου», στην ίδια περιοχή. Ο Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έκαναν ένα πέρασμα από εκεί. Αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτιμούσαν, επίσης, για καφέ το «Τοp’s». Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάτοικος της πλατείας, συνήθιζε να κατηφορίζει με τα πόδια μέχρι το «Da Capo», με διαφορετική κάθε φορά παρέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα