Βενιζέλος: Σειρά έχει η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων

Την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων ανέδειξε ως το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι η πρώτη κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών θα έχουν πλήρη διασφάλιση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς είπε ότι «έχοντας

σταθερή και άκαμπτη θέση ως κυβέρνηση, ψηφίζουμε ρύθμιση που κατοχυρώνει την 1η κατοικία του φτωχού και μικρομεσαίου νοικοκυριού. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μένει έξω» και εξήγησε πως «τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δείχνουν οτι το 1,5% των οφειλετών αποτελούν τους μεγάλους οφειλέτες, οφείλουν σωρευτικά το 50% της συνολικής οφειλής για στεγαστικά δάνεια. Κατανοεί κανείς το πόσο εύκολο είναι να προστατευτεί το 98% των οφειλετών».

Επισήμανε δε ότι «το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια και πράγματι η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών είναι το μεγάλο αίτημα».

Υποστήριξε ότι η τραπεζική πολιτική δεν συνάδει με επιθετικές τακτικές προς του δανειολήπτες και επισήμανε τον ρόλο του Δημοσίου, μέσω της ΤτΕ για την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση είπε: «Το γεγονός ότι πετύχαμε σε αυτή την διαπραγμάτευση απογοήτευσε όσους επενδύουν στην καταστροφή».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε πως η διαπραγμάτευση για το θέμα των πλειστηριασμών «ήταν πολύ δύσκολη. Η αναγνώριση των θυσιών πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι ρητορική. Διαπραγματευόμενη η Ελλάδα με τους πιστωτές δεν ζητά χάρες. Ζητά έγκυρους πολιτικούς και θεσμικούς συνομιλητές που μπορούν να κατανοήσουν τα κοινωνικά δεδομένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα