Lifeless Planet Review

Μόνος και έρημος, σε έναν πλανήτη μόνος!

Τα indie games έχουν μπει πλέον για τα καλά στην αγορά. Καθημερινά κιόλας δημιουργούνται παιχνίδια με πρωτοποριακές ιδέες από νέες εταιρίες. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και το Lifeless Planet από τον David Board. Ο παίχτης παίρνει τη θέση ενός αστροναύτη που έχει σταλεί, μαζί με την ομάδα του, να ερευνήσει για ζωή σε ένα μακρινό πλανήτη. Όμως καθοδόν προς τα εκεί το σκάφος παθαίνει

βλάβη. Όταν ξυπνάει στην επιφάνεια του πλανήτη δίπλα στο κατεστραμμένο του σκάφος ανακαλύπτει ότι οι σύντροφοι του λείπουν. Τί θα κάνει τότε ολομόναχος σε αυτόν τον πλανήτη; Είναι πραγματικά μόνος του;

Ιστορία

Το ταξίδι αρχικά ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή να ψάχνει για παροχή οξυγόνου. Καθώς προχωράει με την ελπίδα να βρει τους συντρόφους του ανακαλύπτει ένα σύνολο εγκαταλελειμένων κατοικιών, με μία ρώσικη σημαία να ανεμίζει στη μέση του συμπλέγματος. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίεργα όταν ανακαλύπτει εγκαταστάσεις κάτω από τα σπίτια και βρίσκει σημειώσεις Ρώσσων επιστημόνων να μιλούν για ταξίδια δια τηλεμεταφοράς και για ένα νέο καύσιμο που βρίσκεται άπλετο στον πλανήτη. Σαν να μην έφταναν οι τρομερές αποκαλύψεις, ο πρωταγωνιστής βλέπει μια κοπέλα που περπατάει στην επιφάνεια χωρίς ανάγκη για παροχή οξυγόνου. Την ακολουθεί λοιπόν για να μάθει τί ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον άγνωστο πλανήτη και γιατί και πώς ήταν οι Ρώσσοι εκεί πέρα.

Gameplay

Το παιχνίδι μπορώ να πω ότι με απογοήτευσε στο θέμα του gameplay. Κύριο συστατικό του ήταν το jetpack που έχει στην πλάτη του ο αστροναύτης που του επιτρέπει να κάνει επιπλέον άλματα. Το gameplay αναλώθηκε σχεδόν εξ’ολοκλήρου σε άλμα από πλατφόρμα σε πλατφόρμα με μικρές στιγμές όπου χρειάστηκε η επίλυση κάποιου γρίφου. Οι γρίφοι όμως ήταν συνήθως πολύ απλοί και εύκολοι. Ενδιαφέρουσα μου φάνηκε η προσθήκη του μηχανισμού ενός ρομποτικού χεριού που βρίσκει ο αστροναύτης στη ρώσσικη βάση, αν και δυστυχώς ενώ είχε προοπτικές, χρησιμοποιείται με τους απλούστερους τρόπους.

Γραφικά & Ήχος

Ομολογώ πως για indie τίτλος δεν είχε άσχημα γραφικά. Τα εξωτερικά περιβάλλοντα είχαν τις αποχρώσεις της ερήμου και έδιναν την αίσθηση της απεραντοσύνης ενώ οι εσωτερικές περιοχές ήταν στενάχωρες και έβγαζαν ένα συναίσθημα κλειστοφοβίας. Τα μοντέλα των χαρακτήρων θα μπορούσαν όμως να είναι λίγο πιο προσεγμένα καθώς ήταν πολύ λιτά και οι κινήσεις τους κάπως ατσούμπαλες και ψεύτικες. Όσον αφορά τον τομέα του ήχου, το voiceover του αστροναύτη είναι ικανοποιητικό καθώς και οι φωνές των Ρώσων στα ηχογραφημένα μηνύματα που έχουν αφήσει πίσω τους. Η μουσική ήταν ταιριαστή, όπου τη συναντήσαμε, εν’ω και τα ηχητικά εφέ του περιβάλλοντος κρίνονται ικανοποιητικά.

Συνοπτικά

Το Lifeless Planet είναι μια καλή αρχική προσπάθεια του Dave Board να μπει στο χώρο των indie games αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Παρ’όλο που δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα και μας λέει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η συνεχής χρήση του jetpack σε jumping puzzles(και η συνεχής πτώση) και η έλλειψη ποιοτικού adventure gameplay χαλάει όλη τη μαγεία που προσπαθεί να χαρίσει το παιχνίδι σε αυτές τις 6 ώρες που διαρκεί. Ίσως θα έπρεπε να είμαστε επιεικείς επειδή η ομάδα δημιουργίας είναι πρακτικά ένα μόνο άτομο, αλλά ακόμα και η αγορά των indie games έχει γίνει ανταγωνιστική οπότε χρειάζεται ένα πιο δυνατό προιόν.

Θετικά

- Ωραία voice overs
- Ενδιαφέρουσα ιστορία

Αρνητικά

- Τα υπερβολικά πολλά jumping puzzles που χαλάνε την ατμόσφαιρα
- Μερικά bugs

Ταυτότητα παιχνιδιού

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για το Review : PC
Είδος : Adventure/Platform
Ημερομηνία κυκλοφορίας : 6/6/2014
Εκδότρια Εταιρία/Εταιρία Ανάπτυξης : Stage 2 Studios
Επίσημη Ιστοσελίδα : http://www.lifelessplanet.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα