Bloomberg: Ενθαρρυντική μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού – Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2020

12:45 18/2/2021 - Πηγή: Fortune

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορωνοϊό πανδημία, διαπιστώνονται μερικά ενθαρρυντικά σημάδια, καθώς τα κρούσματα παγκοσμίως σημειώνουν θεαματική πτώση.

Οι νέες μολύνσεις από Covid-19 για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου ήταν οι χαμηλότερες από τον Οκτώβριο, στα 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 2,5% στις συνολικές λοιμώξεις από την προηγούμενη εβδομάδα – λιγότερο από το μισό ποσοστό που καταγράφηκε

ένα μήνα νωρίτερα.

Ο αριθμός των νεκρών αρχίζει επίσης να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Οι ημερήσιοι θάνατοι είναι, κατά μέσο όρο, λιγότεροι από 10.000 τις τελευταίες πέντε ημέρες, έναντι 18.000 στα μέσα Ιανουαρίου.

Τα εμβόλια

Φυσικά, είναι νωρίς για να ειπωθεί πως τα εμβόλια «ευθύνονται» για τη βελτίωση των δεδομένων. Ίσως η τρέχουσα κατάσταση ενδέχεται να αντικατοπτρίζει τον μειωμένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων και τεστ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα κρατούν τους αριθμούς χαμηλά.

Ανοσία αγέλης

Ως εκ τούτου, είναι νωρίς να ειπωθεί πως καταγάγαμε μια νίκη ενάντια στον κορωνοϊό. Οι παραλλαγές – αυτές που έχουν ήδη εντοπιστεί καθώς και άλλες που μπορεί να προκύψουν – συνιστούν μεγάλη απειλή για την ανάκαμψη και θα μπορούσαν να αυξήσουν τα νέα κρούσματα. Υπεύθυνοι του κλάδου υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός. Είμαστε ακόμη μακριά πριν επιτευχθεί ανοσία της αγέλης παγκοσμίως και πριν επανεκκινηθεί ο κλάδος των ταξιδιών.

Δύο παράγοντες πιθανότατα θα βοηθήσουν στη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων τους επόμενους μήνες. Το πρώτο είναι η έλευση της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς ο ιός τείνει να είναι λιγότερο ενεργός σε θερμότερες θερμοκρασίες. Το άλλο είναι ότι η  εκστρατεία εμβολιασμού, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 186 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 82 χώρες ενώ στις περισσότερες περιοχές του κόσμου οι εμβολιασμοί πρόκειται να ξεκινήσουν εμβολιασμούς τις επόμενες εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα