Fed: Επίμονα υψηλός ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Αύξηση επιτοκίων 0,5% τον Μάρτιο

11:53 30/1/2022 - Πηγή: Fortune

Σε μια υπερμεγέθη αύξηση επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, προσανατολίζεται η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να είναι επίμονα υψηλός, σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και διοικητή της Fed στην Ατλάντα Ράφαελ Μπόστιτς. Ο ίδιος προτείνει αυξήσεις επιτοκίων σε τριμηνιαία βάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπόστιτς

αναφέρει ότι, βάσει των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, τον Μάρτιο η Fed θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 0,5%, σε αντίθεση με τις αγορές, που προεξοφλούν, εν πολλοίς, αύξηση 0,25%, ενώ δεν είναι παράλογο να γίνονται αυξήσεις σε καθεμία από τις επτά εναπομείνασες συνεδριάσεις πολιτικής το 2022.

«Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι για κάθε συνάντηση», είπε ο Μπόστιτς, προσθέτοντας: «Εάν τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί με τρόπο που απαιτείται ή [θα ήταν] κατάλληλη κίνηση 50 μονάδων βάσης, τότε θα κλίνω σε αυτό.

Πιστεύω ότι επικρατεί μια άποψη ότι δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όμως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό»… 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπόστιτς πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά στενά την επιβράδυνση των μηνιαίων κερδών στις τιμές καταναλωτή ενώ επισημαίνει πως οι αυξανόμενοι μισθοί δεν τροφοδοτούν ουσιαστικά τον υψηλότερο πληθωρισμό, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη για τα επιτόκια. Η μείωση των διαθεσίμων καταλυμάτων θα πρέπει να μεταφραστεί σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι εξελίξεις που έχουμε σε αυτό το μέτωπο είναι παρήγορες, με την έννοια ότι οι αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν με τον τρόπο που υποτίθεται ότι ανταποκρίνονται στις συνθήκες, με τρόπους που είναι ορθολογικοί και κατάλληλοι».

Ο Μπόστιτς, ο οποίος υποστηρίζει επίσης τη μείωση του ισολογισμού της Fed «όσο πιο γρήγορα» γίνεται, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» για την απόδοση της οικονομίας τους επόμενους μήνες, παρά τον αυξημένο πληθωρισμό. 

Απέρριψε επίσης ισχυρισμούς ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ επιθετικά και με τρόπο που θα αποδεικνυόταν επιζήμιος. 

«Ο δρόμος της πολιτικής μας δεν είναι μονοπάτι περιορισμού. Είναι μια λιγότερο βολική διαδρομή», είπε. «Αν κάνουμε τις τρεις [αυξήσεις επιτοκίων] όπως έχω στο μυαλό μου, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλος περιορισμός στην ανάπτυξη».

Πάντως, λόγω Fed, οι προσδοκίες της αγοράς έχουν μετατοπιστεί, με τους traders να προεξοφλούν έως και 7 αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Ως αποτέλεσμα, τόσο η Wall Street όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε θύμιζαν τρενάνι ρόλερ κόστερ… ανεβοκατεβαίνοντας συνεχώς.

 

To άρθρο Fed: Επίμονα υψηλός ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Αύξηση επιτοκίων 0,5% τον Μάρτιο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα