Η Δύση απαντά στη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις

21:07 24/2/2022 - Πηγή: Fortune

Σειρά σκληρών οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου έπειτα από τη γενικευμένη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Πρώτη η Βρετανία ανακοίνωσε δια στόματος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, την επιβολή κυρώσεων σε βάρος πάνω από 100 προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία.

«Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο

Τζόνσον σε βουλευτές.

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Η Βρετανία απαγόρευσε επίσης στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot να εκτελεί δρομολόγια προς το έδαφός της.

Τέλος, Οι υπήκοοι Ρωσίας δεν θα μπορούν να διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών στις βρετανικές τράπεζες.

Μπάιντεν: Οι κυρώσεις μας θα είναι τόσο συντριπτικές όσο τα τανκς των Ρώσων

«Θα εφαρμόσουμε μακροπρόθεσμες κυρώσεις στη Ρωσία. Ανάμεσα στη δράση μας και την δράση των συμμάχων μας, θα μπορέσουμε να «χτυπήσουμε» οικονομικά τη Ρωσία, είπε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Θα πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους συμμάχους μας. Θα δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε.

«Οι κυρώσεις θα κάνουν τη Ρωσία να κάνει πίσω. Οι κυρώσεις μας θα είναι τόσο συντριπτικές όσο τα τανκς των Ρώσων. Θα το πληρώσει η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συντονισμός των G7 για μέτρα

Οι ηγέτες της G7 «εκφράζουν την απογοήτευσή τους και καταδικάζουν τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία διευθύνεται εν μέρει από λευκορωσικό έδαφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η γερμανική προεδρία της Ομάδας, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της.

«Αυτής της απρόκλητης και εντελώς αδικαιολόγητης επίθεσης στο δημοκρατικό κράτος της Ουκρανίας είχαν προηγηθεί κατασκευασμένοι ισχυρισμοί και αβάσιμες κατηγορίες. Η επίθεση συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ρωσία», τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Ως G7 επιβάλλουμε αυστηρές και συντονισμένες οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις», τονίζουν οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και καλούν τους εταίρους τους και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να καταδικάσουν την επίθεση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Εν αναμονή των ευρωπαϊκών κυρώσεων

To νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν σκληρά την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα.

« Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο (στη Ρωσία). Η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «θα καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξή» της. Επίσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «ο δεύτερος βασικός πυλώνας των κυρώσεων αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία».

«Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους η ελίτ κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τα μέτωπα στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

To άρθρο Η Δύση απαντά στη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα