Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός «καθολικού» εμβολίου κατά της COVID-19 συνεχίζεται

17:58 21/8/2021 - Πηγή: Fortune

Η προοπτική ενός εμβολίου επόμενης γενιάς κατά του COVID-19 που θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού ήρθε ένα βήμα πιο κοντά προς την υλοποίηση αυτή την εβδομάδα.

Ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI) συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση 20,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ονομάζεται Gritstone, με έδρα το Emeryville της Καλιφόρνια, για να τη βοηθήσει να δοκιμάσει ένα «καθολικό» εμβόλιο κατά του COVID-19.

Ο CEPI είναι μια παγκόσμια

συνεργασία κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων αφιερωμένη στη δημιουργία μηχανισμών για την ταχεία καταπολέμηση των πανδημιών. Ο COVID-19 ήταν το πρώτο πραγματικό τεστ για τον οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 2016.

«Οι μεταλλάξεις του COVID-19 καθιστούν ήδη μερικά από τα εμβόλια μας λιγότερο αποτελεσματικά, οπότε είναι κρίσιμο να μην εφησυχάζουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε κρίσιμη έρευνα & ανάπτυξη εμβολίων εάν θέλουμε να μείνουμε ένα βήμα μπροστά από αυτόν τον θανατηφόρο ιό», δήλωσε ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος του CEPI.

Η πιο πρόσφατη χρηματοδότηση προς την Gritstone θα τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει μια πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του COVID-19 στη Νότια Αφρική. Η εταιρεία δήλωσε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι η δοκιμή θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους.

Τα χρήματα θα βοηθήσουν επίσης την Gritstone να διεξάγει προκλινικές μελέτες, να αυξήσει την ερευνητική και παραγωγική της ικανότητα, και να αναπτύξει ένα πιο σταθερό εμβόλιο, ανέφερε η εταιρεία. Η εταιρεία έχει λάβει προηγουμένως υποστήριξη για την έρευνά της από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID), καθώς και το Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας χρηματοδότησης από τον CEPI, η Gritstone συμφώνησε ότι εάν έχει επιτυχία στην ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά του COVID-19, αυτό θα διατίθεται παγκοσμίως μέσω της πλατφόρμας COVAX, η οποία χρηματοδοτείται από τον CEPI, τον οργανισμό χρηματοδότησης εμβολίων Gavi και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που σημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Η Gritstone είναι μία από τις πολλές ερευνητικές ομάδες βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν ένα καθολικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Άλλες περιλαμβάνουν τη βελγική startup myNEO καθώς και ξεχωριστές ακαδημαϊκές ομάδες από το Ινστιτούτο Έρευνας του Στρατού Walter Reed, το Πανεπιστήμιο Duke και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Κάθε ομάδα ποντάρει σε μια ελαφρώς διαφορετική στρατηγική και τεχνολογία για την επίτευξη του στόχου ενός εμβολίου που θα είναι πιο ισχυρό για μελλοντικές μεταλλάξεις του κορονοϊού. Αλλά η χρηματοδότηση της CEPI για την κλινική δοκιμή της Gritstone είναι μια σημαντική επιβράβευση της μέχρι τώρα προόδου της.

To άρθρο Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός «καθολικού» εμβολίου κατά της COVID-19 συνεχίζεται  δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα