ΗΠΑ και Ευρώπη υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να χαλιναγωγήσουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας

του Jacob Carpenter

Καθώς οι ηγέτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προβληματίζονται πώς να καταφέρουν να επιβάλουν κάποιο έλεγχο στη Silicon Valley, αρκετές εξελίξεις αυτή την εβδομάδα κατέδειξαν τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις τους για την αντιμετώπιση των χειρότερων χαρακτηριστικών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας για τους καταναλωτές.

Στις ΗΠΑ, οι ηγέτες του Κογκρέσου και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έλαβαν μέτρα ή έκαναν δηλώσεις

που αντανακλούν την προτίμηση να δίνουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο της εμπειρίας τους με την τεχνολογία. Εντωμεταξύ, στην Ευρώπη, οι νομοθέτες ενθουσιάστηκαν με τη μαρτυρία της καταγγέλλουσας του Facebook, Frances Haugen, η οποία ζήτησε πιο συγκεντρωτική εποπτεία των διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς η ΕΕ πλησιάζει στην επιβολή νομοθεσίας για την επέκταση της εμβέλειας του κρατικού ελέγχου στους αλγόριθμους, τις διαφημίσεις και άλλα τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

Ας ξεκινήσουμε από τις ΗΠΑ, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, επανέλαβε την περασμένη Τρίτη τη δέσμευσή του να ερωτά τους χρήστες iPhone εάν θα επιτρέπουν στις εφαρμογές να τους παρακολουθούν για εξατομικευμένες διαφημίσεις, επικαλούμενος το όραμα του συνιδρυτή της εταιρείας, Steve Jobs.

«Ο Jobs είχε πει ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν σε τι εγγράφονται, ότι θα πρέπει να τους ζητάμε επανειλημμένα την άδειά τους σε απλή γλώσσα», είπε ο Cook στους New York Times, απαντώντας σε ερώτηση του Andrew Ross Sorkin, στο DealBook Online Summit. «Αναλογιζόμενοι τα λόγια αυτά, είναι κάτι τόσο απλό, αλλά και τόσο βαθύ που δεν έχει συμβεί πολλές φορές».

Την ίδια μέρα, η Axios δημοσίευσε την είδηση ενός νομοσχεδίου που θα ανάγκαζε τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να δίνουν στους χρήστες την επιλογή να εξαιρεθούν από ορισμένους αλγόριθμους που υπαγορεύουν το περιεχόμενο που θα βλέπουν. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το CNN, ο Ρεπουμπλικάνος  Γερουσιαστής από τη Νότια Ντακότα, John Thune,  χαρακτήρισε την πρόταση «το καλύτερο σημείο εκκίνησης» για να λογοδοτήσει η Big Tech.

Αντίθετα, στην Ευρώπη τα σχόλια της Haugen ενίσχυσαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει νομοθεσία που θα αναγκάσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να υποβάλλονται σε ελέγχους εποπτείας περιεχομένου και να αποκαλύπτουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τους αλγόριθμούς τους στις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων βημάτων.

«Πρέπει να ανοίξουμε το ‘μαύρο κουτί’ που είναι τα συστήματα αλγορίθμων και να ζητήσουμε από τις πλατφόρμες να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τον χρήστη οποιοσδήποτε αλγόριθμος ή αλλαγή αλγορίθμου», δήλωσε στο Politico Europe η Christel Schaldemose, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προτεινόμενη νομοθεσία.

To άρθρο ΗΠΑ και Ευρώπη υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να χαλιναγωγήσουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα