Λουκέτο βάζει η RCB Bank στην Κύπρο – Πράσινο φως από ΕΚΤ για πώληση δανείων στην Ελληνική

11:18 24/3/2022 - Πηγή: Fortune

Λουκέτο σχεδιάζει να βάλει η ρωσικών συμφερόντων κυπριακή τράπεζα RCB Bank, επιστρέφοντας χρήματα στους καταθέτες, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 1995 ως θυγατρική της ρωσικής κρατικής VTB Bank, εξυπηρετούσε κυρίως

τη μεγάλη κοινότητα Ρώσων μεταναστών που ζει στην Κύπρο. Παλαιότερα ονομαζόταν Russian Commercial Bank και, ουσιαστικά, μπαίνει σε εκκαθάριση προτού η ανησυχία των πελατών για τον πόλεμο στην Ουκρανία της προσφέρει την ίδια μοίρα με τη θυγατρική της ρωσικής Sberbank στην Αυστρία. 

Συγκεκριμένα, η RCB ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δώσει τέλος στις υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής. Η τράπεζα διατηρούσε καταθέσεις 2,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, εκ των οποίων τα 769 εκατ. ευρώ ήταν καταθέσεις λιανικής. 

Την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Ελληνική Τράπεζα για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων 556 εκατ. ευρώ για περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα είπε ότι η συναλλαγή θα της επιτρέψει να έχει αρκετή ρευστότητα ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Οι πελάτες θα λάβουν πίσω τις καταθέσεις τους ή θα μπορούν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε άλλες τράπεζες. Αφού αποπληρώσει τους ιδιώτες καταθέτες της, θα παραδώσει την τραπεζική της άδεια και θα κλείσει το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων της.

Στο μεταξύ, η VTB πουλά σταδιακά το ποσοστό της στην RCB, το οποίο διαμορφώθηκε στο 46% τον περασμένο μήνα. Στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, η RCB ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της VTB στην τράπεζα είχε πωληθεί σε «Κύπριους μετόχους της τράπεζας που εκπροσωπούν τη διοίκηση». Η συμφωνία αύξησε τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της, Kirill Zimarin, ενός Ρώσου πρώην υπαλλήλου της VTB που έχει κυπριακό διαβατήριο. 

Τέσσερις ημέρες αργότερα, η τράπεζα δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας: «Η RCB Bank καταδικάζει τον πόλεμο και τη βία σε οποιαδήποτε μορφή. Ζητούμε ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατό». 

ΕΚΤ και πρόστιμο…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στην RCB έως και 5 εκατ. ευρώ επειδή δεν ζήτησε την έγκριση της κεντρικής τράπεζας πριν ολοκληρώσει την πώληση του ποσοστού της VTB, για την οποία ο επόπτης ενημερώθηκε μόνο μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. 

Ωστόσο, η ΕΚΤ αποφάσισε να της δώσει την άδεια να πωλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου δανείων της στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία (Hellenic Bank Public Company Ltd).  

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν εδώ και καιρό ανησυχίες για το επιχειρηματικό μοντέλο της RCB και την έκθεσή της στα ρωσικά συμφέροντα, κάτι που τους ώθησε να εκδώσουν προειδοποιήσεις για να ενισχύσουν τους ελέγχους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με άτομο που ενημερώθηκε για την κατάσταση. Έγγραφα που διέρρευσαν, γνωστά ως Panama Papers, τα οποία δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, ανέφεραν το 2016 ότι η RCB έδωσε στη Sandalwood Continental περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια σε ακάλυπτα δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως η Sandalwood, μια εταιρεία με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, διατηρεί δεσμούς με τον Ρώσο τσελίστα και επιχειρηματία Sergei Roldugin, στενό φίλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα Panama Papers. Ωστόσο, η RCB είπε ότι διαψεύδει τυχόν συνδέσμους με τον Roldugin ή χορήγηση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.  

To άρθρο Λουκέτο βάζει η RCB Bank στην Κύπρο – Πράσινο φως από ΕΚΤ για πώληση δανείων στην Ελληνική δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα