Νέο «άλμα» για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ

12:37 2/2/2022 - Πηγή: Fortune

Νέο άλμα τιμών στη χώρα μας τον Ιανουάριο καταγράφει στην αρχική της εκτίμηση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει να ανακοινώσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Η έκρηξη στις τιμές αποτελεί πονοκέφαλο

για τα νοικοκυριά – υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πληθωρισμός 5,1% σε ετήσια βάση. Παράλληλα ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7%.

Το ράλι των τιμών, ειδικά στον χώρο της ενέργειας, ζαλίζει. Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφονταν σε ένα χρόνο αύξηση 135% στο φυσικό αέριο και 34% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 45%. Στα τρόφιμα αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 19,7%, το ελαιόλαδο κατά 17%, οι πατάτες κατά 14% και τα ζυμαρικά κατά 7,6%.

Εν τω μεταξύ, στο 5,1% και σε νέο ιστορικό ρεκορ αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Δεκέμβριο η ετήσια μέτρηση ήταν 5%.

To άρθρο Νέο «άλμα» για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα