Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν επανεξέταση συμβολαίων για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

18:00 6/6/2022 - Πηγή: Fortune

Δέκα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τα συμβόλαια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μέσω επιστολής τους που κάνει λόγο για υπερπροσφορά δόσεων και ανάγκη προστασίας των οικονομιών των κρατών.

Οι συμβάσεις θα πρέπει να μπορούν να τερματιστούν «εάν δεν είναι πλέον απαραίτητες από υγειονομική και επιδημιολογική άποψη», αναφέρει η επιστολή. Διαφορετικά, θα πρέπει να μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων που παραγγέλλονται, ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη ζήτηση.

Η επιστολή, σύμφωνα με το Politico, στάλθηκε το βράδυ της Παρασκευής

και απευθύνεται στην επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη. Της πρωτοβουλίας ηγήθηκε η Πολωνία και συνυπογράφουν η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Ορισμένες χώρες είχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι τα συμβόλαια που υπογράφηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας τις δέσμευσαν να αγοράσουν δόσεις που δεν είναι απαραίτητες. Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει έως και 4,2 δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σχεδόν δέκα φορές παραπάνω από τον πληθυσμό της ΕΕ. Μέχρι τον Φεβρουάριο είχαν παραδοθεί 1,3 δισ. δόσεις.

«Παρά τα σημάδια ότι η πανδημία υποχωρεί και ότι έχουν επιτευχθεί ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, οι συμβάσεις με τους κατασκευαστές εμβολίων προβλέπουν προμήθεια ποσοτήτων που υπερβαίνουν σημαντικά τις ανάγκες των κρατών μελών και την ικανότητα απορρόφησής τους», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι συνυπογράφουσες χώρες υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κινδυνεύουν να λήξουν χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί και ότι πρόκειται για «σπατάλη δημοσίων πόρων που δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα στο κοινό».

Σύμφωνα με την επιστολή, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Επιτροπή να επαναπροσδιοριστούν οι συμβάσεις δεν είναι ιδιαίτερα τολμηρές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι παραδίδονται εμβόλια με κοντινή ημερομηνία λήξης, ενώ ζητείται μια ελάχιστη διάρκεια ζωής.

Τέλος, άλλα αιτήματα περιλαμβάνουν την ανάγκη διασφάλισης ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, καθώς και την πρόταση να αγοράσει αχρησιμοποίητα εμβόλια η ΕΕ για να δημιουργήσει κοινό απόθεμα ή να επιτρέψει συντονισμένες δωρεές στον υπόλοιπο κόσμο.

To άρθρο Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν επανεξέταση συμβολαίων για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα