Πτώση έως και 4% για την τουρκική λίρα

13:52 4/1/2022 - Πηγή: Fortune

Η τουρκική λίρα υποχωρούσε έως και 4% έναντι του δολαρίου την Τρίτη, καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Δεκέμβριο «άγγιξε» το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών σε ετήσια βάση.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, δήλωσε ότι αναμένει επιστροφή στη σταθερότητα μετά από τη μεγάλη πτώση του νομίσματος τους τελευταίους μήνες.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και τις 13,5 λίρες έναντι δολαρίου από τις 12,96 τη Δευτέρα, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να αυξάνονται,

μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 36,1% τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι η λίρα αγγιξε χαμηλό-ρεκόρ των 18,4 λιρών ανά δολάριο πριν από δύο εβδομάδες, πριν ανακάμψει μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη στήριξη του νομίσματος.

Για το 2021, η λίρα κατέγραψε απώλειες 44%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και τη χειρότερη χρονιά από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες (αρχικά ως πρωθυπουργός και αργότερα ως πρόεδρος της Τουρκίας).

Το «νέο οικονομικό του πρόγραμμα», το οποίο προέβλεπε απότομες μειώσεις επιτοκίων και έμφαση στις εξαγωγές και τις πιστώσεις, πυροδότησε τη νομισματική κρίση, τη δεύτερη της Τουρκίας μέσα σε τέσσερα χρόνια.

«Αναμένουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα παγιωθεί μια σταθερή τάση συναλλαγματικής ισοτιμίας», δήλωσε την Τρίτη στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ο Νεμπάτι, ο οποίος διορίστηκε από τον Ερντογάν υπουργός Οικονομικών τον περασμένο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, στο 14%, υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος αναδόμησε την ηγεσία της τράπεζας πέρυσι.

Πολλοί οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν τη νομισματική χαλάρωση απερίσκεπτη, δεδομένης της εκτίναξης των τιμών καταναλωτή στο 36,08% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις ενώ το ποσοστό αυτό οφείλεται στην αδυναμία της λίρας και στις τιμές των μεταφορών και των τροφίμων.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι λυπάται για τα στοιχεία του πληθωρισμού και ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να τον μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων και στην ασθενέστερη λίρα.

Για να περιορίσει την αδυναμία της λίρας, ο Ερντογάν παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο το κράτος προστατεύει τις ντόπιες καταθέσεις σε λίρα από απώλειες έναντι των σκληρών νομισμάτων.

Οι καταθέσεις στο σύστημα προστασίας έχουν φτάσει τα 84 δισεκατομμύρια λίρες (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια), φέρεται να δήλωσε ο Νεμπάτι στο Anadolu την Τρίτη.

«Με την ανάπτυξη μέσων, όπως οι νέοι λογαριασμοί καταθέσεων με προστασία από συναλλαγματικές διακυμάνσεις και την αύξηση της ελκυστικότητας της λίρας, θα μειώσουμε τον πληθωρισμό», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις επιτευχθεί η σταθερότητα, η Άγκυρα θα ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Ο Νεμπάτι δήλωσε ότι θα διεξαχθούν εργασίες για την προσέλκυση του εγχώριου χρυσού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η συνεισφορά του κράτους στον συνταξιοδοτικό σύστημα του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθεί στο 30% από 25%.

Ο εταιρικός φόρος θα γίνει πιο ανταγωνιστικός και ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα απλοποιηθεί, μεταξύ διαφόρων προγραμματισμένων μέτρων, πρόσθεσε.

To άρθρο Πτώση έως και 4% για την τουρκική λίρα δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα