Ράλι στις τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στη Ρωσία

12:49 4/5/2022 - Πηγή: Fortune

Ράλι σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη 4 Μαΐου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει, σταδιακά, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό (WTI), παραδόσεως Ιουνίου, αυξανόταν 3,9%, στα 106,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο διεθνής δείκτης αναφοράς

Brent σημείωνε άλμα 3%, στα 108,65 δολ. το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο κατέγραφε πτώση 0,3%, στα 7.930 ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες.

Η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

«Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. 

«Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Τι λέει η αγορά…

Οι traders διχάζονται σχετικά με το εάν η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα υλοποιηθεί από το μπλοκ, αν και η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα απέσυρε τις ενστάσεις της για μια τέτοια κίνηση.  

«Η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής. Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να δημιουργήσει σοβαρούς αντίθετους ανέμους για την οικονομία της ΕΕ», δήλωσε η Victoria Scholar, επικεφαλής επενδύσεων στο interactive investor, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες. 

To άρθρο Ράλι στις τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στη Ρωσία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα