Τα καταστήματα ανοίγουν: Το κρίσιμο τεστ για εστίαση και malls

12:59 11/5/2020 - Πηγή: Fortune

Με εργαλεία τις προσφορές και τις εκπτώσεις μπαίνουν στην ενεργό δράση άλλες 66.000 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έμειναν κλειστές από 18 Μαρτίου με κρατική εντολή, θέτοντας στόχο να καλύψουν το χαμένο έδαφος σε πωλήσεις και μερίδια σε μια αγορά που ο ανταγωνισμός κορυφώνεται μεταξύ μεγάλων και μικρών παικτών – αλλά και των supermarket, που ήταν οι αποκλειστικοί

τροφοδότες της κατανάλωσης την περίοδο του lockdown.

Ας σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα του lockdown τα supermarket ήταν οι αποκλειστικοί πωλητές – πλην των τροφίμων και – καλλυντικών, ενδυμάτων, παιχνιδιών, βιβλίων ακόμη και αναλωσίμων και εργαλείων.

Αυτή την εβδομάδα θα κριθεί και εάν τα malls και τα εστιατόρια θα ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί, καθώς η συμπεριφορά των καταναλωτών σε αυτή την μεταβατική φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων και η εξέλιξη των κρουσμάτων θα δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία στην επιστημονική ομάδα του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να σταθμίσει τους κινδύνους και να εισηγηθεί αναλόγως στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας συμπληρώνεται εξάλλου το κρίσιμο 14ήμερο από την πρώτη φάση άρσης του lockdown στο λιανεμπόριο και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τα στοιχεία μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα δώσουν το στίγμα για την επόμενη φάση ανοίγματος της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η επανεκτίμηση αναμένεται μέχρι τις 20 Μαΐου.

Μέχρι τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των εστιατορίων, στα οποία συνεχίζονται οι αυτοψίες, με στόχο να αξιοποιηθεί μέχρι και το 80% των χώρων εστίασης, με τις αναγκαίες επεκτάσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό είναι εφικτό αλλά και με τις αναγκαίες προσαρμογές/μετατροπές στο εσωτερικό, σε ότι αφορά την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών και των προδιαγραφών σε σχέση με τον φυσικό αερισμό.

Η μετάβαση στη “νέα κανονικότητα”

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι εκπτώσεις σε κάποια είδη ξεπερνούν το 50% αποτελώντας δέλεαρ για το καταναλωτικό κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί εμπορικά καταστήματα και αλυσίδες ένδυσης όπως Zara και H&M, αλλά και ΙΚΕΑ, Jumbo, καταστήματα οικιακού εξοπλισμού και DIY όπως Praktiker και Leroy Merlin κ.α.. Σημειώνεται επίσης ότι μπορεί τα εμπορικά κέντρα να είναι κλειστά αλλά η ΚΥΑ της 3η Μαΐου προβλέπει τη λειτουργία καταστημάτων εντός εμπορικών πάρκων, outlets, και εμπορικών χωριών υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. Γι’ αυτό και λειτουργούν ήδη ορισμένα καταστήματα στο Smart Park.

Ως προτεινόμενη ώρα έναρξης λειτουργίας ορίστηκε η 10 π.μ. με εξαίρεση τα καταστήματα οικοδομικών υλικών που ανοίγουν στις 7 π.μ., ωστόσο πολλά καταστήματα ανακοίνωσαν ωράριο λειτουργίας από τις 11, όπως τα ΙΚΕΑ και τα πολυκαταστήματα Notos Galleries ή από τις 12, όπως τα πολυκαταστήματα Attica ενώ και στο κλείσιμο θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Π.χ. τα ΙΚΕΑ θα κλείσουν στις 19.00, τα Attica 20.00 ενώ τα Notos Gallieries, ανάλογα με την περιοχή έχουν γνωστοποιήσει ότι θα κλείσουν 15.00 έως 18.00.

Εν κατακλείδι, το στοίχημα για τις επιχειρήσεις είναι να διαθέσουν εμπορεύματα της προηγούμενης σεζόν, καθώς έκλεισαν όταν ακόμη ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος, αλλά και να ανακτήσουν μέρος των απωλειών του lockdown, κάτι που χαρακτηρίζεται ρεαλιστικά αδύνατο, σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, αν και εκτιμά σε επιστολή του προς τον εμπορικό κόσμο ότι μπορούν να μετριαστούν οι ετήσιες απώλειες εάν οι επιχειρηματίες προσεγγίσουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα