Τι είναι η «Μεγάλη Παραίτηση»;

18:50 2/1/2022 - Πηγή: Fortune

Η Μεγάλη Παραίτηση (Great Resignation) είναι μια ιδέα που προτάθηκε από τον καθηγητή Anthony Klotz του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας και προβλέπει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα εγκαταλείψει τις δουλειές του μετά το τέλος της πανδημίας COVID και την επιστροφή της ζωής στην «κανονικότητα».

Οι μάνατζερς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τώρα τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από την πανδημία, καθώς οι εργαζόμενοι επαναξιολογούν την καριέρα τους και εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους σε αριθμούς-ρεκόρ. Οι εταιρείες έχουν μεγάλο αριθμό ανοιχτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

και για να διερευνηθεί τι οδήγησε σε αυτή την πρόσφατη αλλαγή, μια σε βάθος ανάλυση από τον Ian Cook και την ομάδα του σε περισσότερα από 9 εκατομμύρια αρχεία εργαζομένων σε 4.000 παγκόσμιες εταιρείες αποκάλυψε δύο τάσεις:

– Τα ποσοστά παραίτησης είναι υψηλότερα μεταξύ των εργαζομένων στα μέσα της καριέρας τους.

– Τα ποσοστά παραίτησης είναι υψηλότερα στους κλάδους της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Κατά την έναρξη της πανδημίας, η αγορά εργασίας ήταν γεμάτη αβεβαιότητα και μαζικές απολύσεις: εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και όσοι είχαν την τύχη να παραμείνουν εργαζόμενοι παρέμειναν στη θέση τους για να επιβιώσουν. Ωστόσο, καθώς τώρα στρεφόμαστε προς την ανάκαμψη, οι εργαζόμενοι σε προνομιούχες θέσεις που δεν ζουν περιμένοντας να μπει ο μισθός προχωρούν επιτέλους μπροστά.

Οι περισσότεροι στις μη ανεπτυγμένες οικονομίες με την απουσία κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων ανεργίας δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την πολυτέλεια. Και εξακολουθούν ίσως να υφίστανται πίεση και συσσωρευμένη απογοήτευση από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία.

Αυτές οι τάσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης των λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι αποχωρούν και τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η Μεγάλη Παραίτηση. Απαιτείται επίσης μια προσέγγιση βασισμένη στα δεδομένα για να προσδιοριστεί όχι μόνο πόσοι άνθρωποι παραιτούνται, αλλά και ποιες εταιρείες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ρίσκο.

Η καθηγήτρια Dr. Isabell Welpe του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου ανέφερε χαρακτηριστικά στο World Economic Forum τα εξής, ως προς το πώς μπορούν οι οργανισμοί να διατηρήσουν το κίνητρο στην εργασία:

«Δεν έχουμε ακόμη δει πώς θα είναι ο κόσμος και ο χώρος εργασίας μετά την πανδημία. Αυτό που μπορούμε ήδη να δούμε είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε την εργασία και συνεργαζόμαστε δεν θα επιστρέψει στον τρόπο που ήταν πριν από την πανδημία. Πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι οι υπάλληλοί τους δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν ποτέ στο γραφείο με πλήρη απασχόληση. Θα περίμενα να δω μια οργάνωση της εργασίας μετά την πανδημία που θα απομακρύνεται από την προσέγγιση του one-size-fits-all προς μια προσέγγιση που επιτρέπει την ατομική και ασύγχρονη οργάνωση της εργασίας και των εργασιακών ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, αναμένω ότι οι εταιρείες θα επιτρέπουν σε ένα μέρος του εργατικού δυναμικού τους να εργάζεται πλήρως εξ αποστάσεως τον περισσότερο χρόνο και θα επιτρέπουν σε ένα άλλο μέρος του εργατικού δυναμικού τους να έρχεται στο γραφείο μόνο 1-2 ημέρες την εβδομάδα».

Και συνεχίζει η Dr. Welpe: «Η χρήση των κτιρίων γραφείων θα αλλάξει, καθώς θα γίνονται σημεία πολιτιστικής επαφής και τόποι συνάντησης για προσλήψεις, συναντήσεις με πελάτες και διεξαγωγή bootcamps για τη διευκόλυνση των διαπροσωπικών επαφών. Αυτός ο νέος τρόπος οργάνωσης της εργασίας απαιτεί ένα διαφορετικό στυλ ηγεσίας και απαιτεί επίσης νέες δεξιότητες από τους εργαζομένους. Η αυτο-ηγεσία θα αντικαταστήσει σταδιακά την ηγεσία μέσω ηγετών και ελέγχου. Οι εργαζόμενοι που είναι ικανοί και πρόθυμοι να αναλάβουν ευθύνες θα ευδοκιμήσουν και θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στους οργανισμούς τους. Η διαχείριση της μετάβασης σε αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας των οργανισμών απαιτεί δύο μέτρα: Την επιλογή των κατάλληλων ταλέντων και την κοινωνικοποίησή τους με τον κατάλληλο τρόπο».

To άρθρο Τι είναι η «Μεγάλη Παραίτηση»; δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα