Το τέλος εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Τερματισμό στις εξορύξεις επιθυμεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

10:36 18/5/2021 - Πηγή: Fortune

Οι ενεργειακές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν όλα τα νέα έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από φέτος για να ελεγχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφερε με δήλωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Αυτή η ριζοσπαστική πρόταση περιγράφεται σε έκθεση σχετική με την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τη συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική

αλλαγή.

Εκτός όμως από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, θα απαιτηθεί επίσης μια άνευ προηγουμένου αύξηση των δαπανών σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα – περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακές επενδύσεις ετησίως έως το 2030, από περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, αναφέρει η έκθεση.

«Χρειαζόμαστε μια ιστορική αύξηση των επενδύσεων», δήλωσε η Fatih Birol, επικεφαλής της IEA, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσθέσει 0,4% ετησίως στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως η πλειονότητα της παγκόσμιας οικονομίας έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων, πράγμα που προοιωνίζεται την εξάλειψη σχεδόν όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντιστάθμισή τους με άλλα ενεργειακά προγράμματα.

Αν και οι εκθέσεις της ΙΕΑ δεν αποτελούν πρόβλεψη ή σύσταση, έχουν τυπική ισχύ και συχνά αποτελούν τη βάση για την ενεργειακή πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να πει κανείς πως το τέλος της εποχής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πλησιάζει.

To άρθρο Το τέλος εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Τερματισμό στις εξορύξεις επιθυμεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα