NASA: O “πιγκουίνος” φυλά ένα “αυγό” – Οι γαλαξίες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο

22:31 8/2/2024 - Πηγή: InStyle

Δύο γαλαξίες που εντοπίστηκαν πρόσφατα από τα τηλεσκόπια της NASA δημιουργούν μια αξιολάτρευτη κοσμική οπτική ψευδαίσθηση. Οι μακρινοί γαλαξίες, που καταγράφηκαν από τα διαστημικά τηλεσκόπια Spritzer και Hubble της διαστημικής υπηρεσίας, -γνωστοί από κοινού ως Arp 142- μοιάζουν με έναν πιγκουίνο που φυλάει ένα αυγό.

“Cosmic noot noot”, έγραψε η NASA στη λεζάντα μιας εικόνας των γαλαξιών στα μέσα

κοινωνικής δικτύωσης, μια αναφορά στη ρήση “noot noot” από τον Pingu, τον Ελβετό πιγκουίνο από πηλό. “Σε απόσταση 23 εκατομμυρίων ετών φωτός, αυτό το απομακρυσμένο ζεύγος ζει περίπου 10 φορές μακρύτερα από εμάς από τον γαλαξία της Ανδρομέδας”.

O “πιγκουίνος” του ζεύγους, το οποίο φαίνεται να στέκεται πάνω από το “αυγό”, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που συστρέφεται και έλκεται από τον γείτονά του, σύμφωνα με τη NASA. Το σχήμα του πιγκουίνου σκιαγραφείται με στριμμένα νήματα μπλε και και κόκκινου χρώματος, ενώ μια λευκή λάμψη αποτελεί το σώμα του γαλαξία και ριπές από σκουριασμένες γραμμές εκτείνονται από το ράμφος του μέχρι τον κορμό του. “Λόγω του μείγματος των χαρακτηριστικών του -νέα αστέρια, κλώνοι αερίου και άλλα- η παραμόρφωσή του είναι εύκολα ορατή”, επεσήμανε η NASA.

Credit: NASA-ESA/STScI/AURA/JPL-Caltech⁣

Αντίθετα, ο γαλαξιακός γείτονάς του, το “αυγό”, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον “πιγκουίνο” είναι λαμπερός, τυρκουάζ και επιμήκης.

Εμφανίζεται σχεδόν χωρίς χαρακτηριστικά λόγω της ομαλής κατανομής του από πολύ παλαιότερα άστρα. Η NASA σκιαγράφησε τους γαλαξίες για να τονίσει τα ασυνήθιστα σχήματά τους. “Με την πάροδο του χρόνου, η βαρύτητα θα φέρει αυτούς τους δύο γαλαξίες πιο κοντά, μέχρι να συγχωνευτούν σε έναν”, έγραψε η διαστημική υπηρεσία. “Αυτός ο τύπος συγχώνευσης πιθανότατα συνέβη στην ιστορία των περισσότερων μεγάλων γαλαξιών που βλέπουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Γαλαξία μας”.

Credit: NASA-ESA/STScI/AURA/JPL-Caltech

Το φαινόμενο κατά το οποίο οι παρατηρητές αντιλαμβάνονται πρόσωπα ή άλλα μοτίβα σε διφορούμενα αντικείμενα ή σε σε μεγάλο βαθμό τυχαία μοτίβα είναι γνωστό ως παρειδωλία. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πρόσφατα στο διάστημα στα σύννεφα καταιγίδας του Δία που δημιουργούν ένα στοιχειωμένο πρόσωπο, στα απομεινάρια ενός νεκρού άστρου που μοιάζουν με χέρι σκελετού και σε ένα τεράστιο σμήνος άστρων που περιβάλλει ένα αέριο νέφος ενός νεφελώματος ώστε να μοιάζει με ένα αειθαλές φυτό διακοσμημένο με λαμπερά φώτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα