Styling Identities στο Wadsworth: “Οι μπερδεμένες ιστορίες των μαλλιών”

12:30 16/2/2024 - Πηγή: InStyle

Το Μουσείο Τέχνης Wadsworth Atheneum παρουσιάζει το Styling Identities: Hair’s Tangled Histories, 21 Μαρτίου – 11 Αυγούστου 2024. Από τις αρχαίες καρφίτσες μαλλιών μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, επιλεγμένα αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες για το τι σημαίνουν τα μαλλιά για εμάς προσωπικά, πολιτισμικά και κοινωνικά. Μια έκθεση συνεργασίας μεταξύ του μουσείου και των γειτόνων του, η έκθεση Styling Identities αναπτύχθηκε από το προσωπικό του Wadsworth σε ενεργή συνεργασία με τα μέλη της κοινότητας του Hartford.

“Τα μαλλιά,

ή η έλλειψή τους, είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους τόσο ασυνήθιστα πλάσματα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τα μαλλιά έχουν χρησιμεύσει τόσο ως αντικείμενο όσο και ως μέσο τέχνης.Μαζί με τους κατοίκους του Χάρτφορντ, αναπτύξαμε μια προκλητική έκθεση που αντανακλά τα μαλλιά και τις ιστορίες των μαλλιών με εκπληκτικά και συχνά οδυνηρά αποτελέσματα. Είμαι τρομερά περήφανος για το έργο“, δήλωσε ο Matthew Hargraves, διευθυντής του Wadsworth.

Credit: thewadsworth.org

Σε μια καινοτόμο νέα προσέγγιση, η έκθεση οργανώνεται από μια διακλαδική ομάδα εργαζομένων από όλο το μουσείο. Η έκθεση Styling Identities πραγματεύεται τέσσερα κύρια θέματα: Το Cut αναγνωρίζει τη δύναμη των μαλλιών ως δείκτη μετάβασης και αλλαγής, το Tangles διερευνά τα στερεότυπα και τις κρίσεις γύρω από τα μαλλιά και το Ties θεωρεί τα μαλλιά ως σύμβολο του ανήκειν.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται κυρίως από τις συλλογές του Wadsworth και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Amistad με επιλεγμένα σημαντικά δάνεια. Η έκθεση είναι παγκόσμια σε έκταση, περιλαμβάνοντας αντικείμενα που προέρχονται από την Αφρική, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ευρώπη, και κυμαίνονται χρονικά από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναδεικνύοντας μια ποικίλη επιλογή αντικειμένων σε πολλά μέσα.

Η δημιουργική συμβολή και οι συνεισφορές των μελών της κοινότητας του Χάρτφορντ διαπνέουν κάθε πτυχή της έκθεσης. Μια συμβουλευτική επιτροπή της κοινότητας εργάστηκε παράλληλα με την ομάδα του μουσείου, απαντώντας στα προτεινόμενα έργα και συνεισφέροντας ιστορίες και άλλο δημιουργικό περιεχόμενο. Ένα περιοδικό της έκθεσης, που διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, παρουσιάζει προσωπικές ιστορίες μαλλιών σε τέχνη, γραφή, φωτογραφία, βίντεο και μουσική. Μια σειρά βίντεο που δημιουργήθηκε από τον κινηματογραφιστή Pedro Bermudez, με έδρα το Χάρτφορντ, παρουσιάζει τρεις επιχειρήσεις του Χάρτφορντ, τους πελάτες των κουρείων και των κομμωτηρίων του Χάρτφορντ, οι οποίοι αφηγούνται ιστορίες για τα μαλλιά τους και για το τι σήμαιναν στη ζωή τους. Ετικέτες γραμμένες από μέλη της κοινότητας και την επιμελητική ομάδα θα διευρύνουν τις αφηγήσεις και τις πιθανές ερμηνείες της έκθεσης.

Μια δήλωση της επιμελητικής ομάδας του Wadsworth αναγνωρίζει με ευγνωμοσύνη αυτούς τους σημαντικούς συνεργάτες: “Στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης βρίσκεται η ιδέα ότι ο καθένας έχει μια ιστορία μαλλιών να πει. Τόσοι πολλοί μοιράστηκαν τις ιστορίες τους μαζί μας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των Styling Identities και σε αυτούς οφείλουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας. Αυτή η έκθεση είναι καλύτερη εξαιτίας σας”.

Credit: thewadsworth.org

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Wadsworth, “τα μαλλιά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, κάτι προσωπικό και οικείο, αλλά συχνά και ένας από τους πιο ορατούς τρόπους με τους οποίους εκφράζουμε την ταυτότητά μας. Τα χρησιμοποιούμε για να επανεφεύρουμε ή να μεταμφιέσουμε τον εαυτό μας. Φτιάχνουμε τα μαλλιά μας για να αφομοιώσουμε τις τάσεις, να επαναστατήσουμε ενάντια στους καθιερωμένους κανόνες και τις προσδοκίες και να κάνουμε κοινωνικές ή πολιτικές δηλώσεις. Αλλά τα μαλλιά είναι κάτι περισσότερο από συμβολικά. Τα μαλλιά είναι αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας ανθρώπινης εμπειρίας. Το DNA τους μας συνδέει με τους προγόνους μας και μας ωθεί προς τα εμπρός. Κρατάμε τα μαλλιά ως δείγμα αγάπης και μνήμης – το πρώτο κούρεμα ενός παιδιού ή τρίχες από τα μαλλιά ενός αγαπημένου προσώπου που φυλάσσονται σε ένα πολύτιμο κουτί. Και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, τα μαλλιά αποτέλεσαν αντικείμενο και μέσο Τέχνης.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδύνατον μια έκθεση να αφηγηθεί πλήρως την ιστορία των μαλλιών, αλλά η έκθεση Styling Identities του Wadsworth Atheneum: Hair’s Tangled Histories έχει ως στόχο να αφηγηθεί μια ιστορία για το τι σημαίνουν τα μαλλιά για εμάς – για το προσωπικό μας, για το μουσείο μας και για την κοινότητά μας στο Hartford. Οργανωμένη από μια ομάδα επιμελητών με πάθος για τα μαλλιά, που προέρχονται από όλα τα επίπεδα και τα τμήματα του μουσείου, αυτή η έκθεση αφορά τόσο εμάς όσο και τα μαλλιά. Τα μαλλιά είναι κοινότητα. Τα μαλλιά είναι δύναμη. Τα μαλλιά είμαστε εμείς”, όπως επισημαίνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα