Vintage κοσμήματα: Η λάμψη του χθες

23:13 6/10/2023 - Πηγή: InStyle

Τι μπορεί αλήθεια να πει κανείς για την ανυπέρβλητη μαγεία των vintage κοσμημάτων; Μοναδικές δημιουργίες υψηλής αισθητικής και τεχνοτροπίας που ‘στάζουν’ γοητεία και ιστορία. Είναι σαν να φοράς ένα κομμάτι από το παρελθόν στολισμένο με πολύτιμους λίθους, που ίσως να έχουν γίνει μάρτυρες σε ιστορίες που κάποτε συνέβησαν και σήμερα, ούτε που περνάνε από το μυαλό μας.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ να στροβιλίζεστε στη γοητεία αυτών των κοσμημάτων, είναι σίγουρο ότι ανακαλύψατε έναν ονειρικό κόσμο απολαύσεων. Ελάτε λοιπόν, ας ξεκλειδώσουμε

παρέα το σεντούκι του ‘θησαυρού’ και ας εξερευνήσουμε 5 λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο να βυθιστείτε στη μαγική διαδικασία των δημοπρασιών κοσμημάτων:

Ευκολία και προσβασιμότητα

Οι ιντερνετικές δημοπρασίες βρίσκονται πλέον μόλις ένα κλικ μακριά από τα δάκτυλά σας, δεν σας σηκώνουν από τον καναπέ σας όπου πιθανώς απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ, δεν χρειάζεται να παλεύετε με την κυκλοφορία, ούτε βέβαια ενάντια στα ωράρια των καταστημάτων. Το κυνήγι του θησαυρού- ναι- πρέπει χωρίς αμφιβολία να παραμένει μια περιπέτεια, όχι όμως μια αγγαρεία! Ετοιμαστείτε να παρασυρθείτε πίσω σε ένα ταξίδι στον χρόνο και να περιηγηθείτε σε μια εκαθαμβωτική σειρά από vintage κοσμήματα, με μόνο ‘εισιτήριό’ σας τον φορητό σας υπολογιστή.

Georges Fouquet pendant circa 1925. Art Deco in onyx and diamonds with cabochon emerald. @ChristiesΠοικιλία και σπανιότητα

Είτε αναζητάτε ντελικάτη κομψότητα, είτε μια άκρως τολμηρή αισθητική, οι δημοπρασίες παλαιών κοσμημάτων σας προσφέρουν μια επιμελημένη συλλογή κομματιών που καλύπτουν κάθε στιλ. Αν έχετε και εσείς βαρεθεί την ίδια κατά διαστήματα τάση στην κοσμηματοποιία και τις πανομοιότυπες δημιουργίες που φοριούνται γύρω σας, ιδού η ευκαιρία να ξεχωρίσετε σε αυτή την απέραντη θάλασσα ομοιότητας. Κάθε μοναδικό κομμάτι αφηγείται τη δική του ιστορία, από ένα περίπλοκο φιλιγκράν της βικτωριανής εποχής, μέχρι τη δημιουργικά τολμηρή γεωμετρία της Art Deco. Είναι πραγματικά σαν να μπαίνεις σε μια χρονομηχανή και να αφουγκράζεσαι με θαυμασμό, ποια μυστικά σου ψυθιρίζει κάθε πολύτιμος λίθος, από την εποχή του.

Lily Safra. Diamond and pink diamond Camellia flower bracelet. @ChristiesΠιθανή εξοικονόμηση κόστους

Εδώ, ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα: Ενώ ορισμένα κομμάτια μπορεί να έχουν υψηλή τιμή λόγω της ιστορικής τους σημασίας ή της σπάνιας τεχνικής τους, πολλά πετράδια είναι εκπληκτικά προσιτά. Σκεφτείτε μόνο να αποκτήσετε ένα κομψό Art Nouveau δεξιοτέχνημα, ίσως σε ένα κλάσμα της τιμής ενός μοντέρνου ΄μπιχλιμπιδιού΄ μαζικής παραγωγής. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς με ασφάλεια, ότι το θέμα… δημοπρασίες vintage κοσμημάτων, μπορεί να εξελιχθεί σε μια ‘παιδική χαρά΄ για τον λιτό fashionista που διαθέτει μάτι για την αληθινή κομψότητα.

Rene Laliques galalith pendant depicting a nymph surrounded by lavender circa 1905Η εμπειρία της Δημοπρασίας

Η στιγμή της προσφοράς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι σίγουρα μια συμφωνία ενθουσιασμού, ένας συναρπαστικός χορός που συνδυάζει επιθυμία, εμπειρία, στρατηγική και τύχη. Κυνηγάτε τον θησαυρό σας, ανταγωνίζεστε ευγενώς τους ‘συναδέλφους’ σας και διεκδικείτε με προσήλωση το τελικό ΄βραβείο΄ σας. Όλα αυτά προκαλούν ένα θριαμβευτικό συναίσθημα που μεταμορφώνει την απόκτηση κοσμημάτων σε μια αληθινή περιπέτεια που ανεβάζει την αδρεναλίνη σας στα ύψη, ακολουθώντας το ρυθμικό άσμα του δημοπρατητή.

Lily Safra. A diamond, pink and green tourmaline Poppy flower brooch, 1982 @ChristiesΒιωσιμότητα και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Να το πούμε αλλιώς; Η σωτηρία του πλανήτη μας δεν φαινόταν ποτέ τόσο ‘λαμπερή’. Αγοράζοντας κοσμήματα από τις δημοπρασίες, συντελείτε στην μείωση των εξορυσσόμενων υλικών και του αποτυπώματος άνθρακα που σχετίζεται με την παραγωγή τους, κάτι φυσικά που η μητέρα Γη ολόψυχα θα ενέκρινε. Συμπέρασμα: Τα Vintage κοσμήματα δεν είναι απλώς μια γιορτή της μόδας, είναι συνάμα και μια γιορτή για ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν αποφασίσατε λοιπόν να σηκώσετε άγκυρα για το δικό σας πλου στον κόσμο των δημοπρασιών, να θυμάστε ότι δεν αγοράζετε απλώς κοσμήματα, επενδύετε σε ιστορίες, βουτάτε στη συγκίνηση του παρελθόντος και βαδίζετε πιο ανάλαφρα πάνω στη γη μας. Η κοσμηματοθήκη σας περιμένει να ανακαλύψετε την πληθώρα θησαυρών που σας υποδέχονται σε μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που υπόσχεται να είναι τόσο ικανοποιητική, όσο και διασκεδαστική!

Keywords
Τυχαία Θέματα