Ελισάβετ: Το “ύστατο χαίρε” στη βασίλισσα – Όλα έτοιμα για την κηδεία

09:27 19/9/2022 - Πηγή: InStyle

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κοινοπολιτεία αποχαιρετά τη βασίλισσά του, ενώ τα βλέμματα όλου του πληνήτη είναι στραμμένα στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών.

Στο Λονδίνο έχουν καταφθάσει όλοι οι αρχηγοί κρατών αλλά και βασιλείς που θα παραστούν στην κηδεία,

ενώ το περασμένο βράδυ ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε 1.000 επισήμους στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου πραγματοποιήθηκε η “δεξίωση του αιώνα”. Από νωρίς το απόγευμα στη βρετανική πρωτεύουσα είχαν θεαθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν απέτισαν φόρο τιμής στη βασίλισσα στο Ουέστμινστερ Χολ. Η σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας Olena Zelenska συναντήθηκε με την πριγκίπισσα της Ουαλίας Κate Middleton, πριν από τη δεξίωση στα Ανάκτορα.

“As we all prepare to say our last farewell, I wanted simply to take this opportunity to say thank you to all those countless people who have been such a support and comfort to my Family and myself in this time of grief.”

– His Majesty The King

https://t.co/IWS8bdYBMe pic.twitter.com/oXVjmSfRyn

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 18, 2022

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν συρρεύσει στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν την τελετή, ενώ τηλεοπτικά αναμένεται να την παρακολουθήσουν 4,1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως. Στο λαϊκό προσκύνημα φέρεται να συμμετείχαν 400.000 άνθρωποι. Οι πύλες του Ουέστμινστερ Χολ έκλεισαν στις 6.30 το πρωί τοπική ώρα καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική στιγμή.

Δύο χιλιάδες καλεσμένοι αναμένεται να παραστούν αυτοπροσώπως στην κηδεία της βασίλισσας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η λίστα προσκεκλημένων για την τελετή περιλαμβάνει περίπου 500 ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 αρχηγών κρατών.

twitter/@RoyalFamily

Περίπου 13 ώρες θα διαρκέσει η τελετή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί ώρα Μ. Βρετανίας, από το Αββαείο του Ουέστμινστερ, ενώ το φέρετρο θα μεταφερθεί για την ταφή στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχος των Ανακτόρων. Θα ακολουθήσει ιδιωτική τελετή για την ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 19.30 τοπική ώρα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, ενώ στο πλευρό της θα ταφεί και ο πρίγκιπας Φίλιππος, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως μετά την κηδεία του Φίλιππου, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στον Βασιλικό Θόλο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και θα παρέμεναν εκεί μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας, όπως όριζε το βασιλικό πρωτόκολλο.

“She’s got those wonderful blue eyes that when she smiles, they light up her whole face. I’ll always remember that smile, you know, that smile is unforgettable.”

– Her Majesty The Queen Consort pays tribute to Her Majesty The Queen: pic.twitter.com/Txlzr6NGHG

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 18, 2022

Η βασιλική οικογένεια θα παραστεί στην κηδεία, ενώ σε μία είδηση που έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ θα παραστούν τόσο ο πρίγκιπας George όσο και η πριγκίπισσα Charlotte. Ήταν μία απόφαση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, καθώς ανώτεροι σύμβουλοι των Ανακτόρων συνέστησαν στον πρίγκιπα William και την Kate Middleton να είναι παρών ο πρωτότοκος γιος τους, που πλέον είναι και δεύτερος στη διαδοχή στον θρόνο, για να σταλεί συμβολικό μήνυμα στον λαό. Τα παιδιά, μαζί με τα λοιπά μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα περπατήσουν πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας.

Princess Charlotte of Cambridge and Prince George of Cambridge στο κάστρο Cardiff Photo by Karwai Tang/WireImage

Της πομπής που θα αρχίσει μέσα στον γοτθικό ναό θα ηγηθεί ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος, ενώ από πίσω θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

‘The highest of distinctions is service to others.’

These words, spoken by The Queen’s father King George VI, were to inform Her Majesty’s entire working life, even before she took to the Throne. pic.twitter.com/kjpBWvMI6G

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 18, 2022

Πριν από τη νεκρώσιμη ακολουθία, η καμπάνα στο Αββαείο θα σημάνει κάθε ένα λεπτό επί 96 λεπτά αντίστοιχα με τα χρόνια της βασίλισσας. Η κηδεία θα μεταδοθεί ζωντανά σε περίπου 125 κινηματογράφους και αρκετούς καθεδρικούς ναούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε μεγάλη οθόνη στο πάρκο Holyrood μπροστά από το Παλάτι του Holyroodhouse, στο Εδιμβούργο. Στις 11.00 θα ξεκινήσει η τελετή, ενώ στις 11.55 θα σημάνει σιγή δύο λεπτών σε ολόκληρο το έθνος. Στις 12.15 το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή από το Αββαείο του Ουέστμινστερ στην Αψίδα του Wellington και μετά θα αρχίσει το τελευταίο ταξίδι για το Ουίνδσορ.

Η νεκροφόρα θα ταξιδέψει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ μέσω του Long Walk, μετά την οποία θα πραγματοποιηθεί τηλεοπτική τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις 4 μ.μ. Αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας, θα γίνει η ιδιωτική τελετή ενταφιασμού με ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα