Φουστανέλα: Η εμβληματική ελληνική φορεσιά εμπνέει τους μεγαλύτερους οίκους μόδας

10:20 25/3/2022 - Πηγή: InStyle

Με σημαία τους τη φουστανέλα, οι Έλληνες της Επανάστασης ξεσηκώθηκαν και πάλεψαν για την ελευθερία. Πολέμησαν για την πατρίδα μας, για να μπορούμε σήμερα, ελεύθεροι, να νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες. Αρκετά χρόνια μετά, η εμβληματική φορεσιά δεν ξεχάστηκε. Αντίθετα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους διασημότερους οίκους μόδας, οι οποίοι επανάφεραν τη φουστανέλα και όσα αυτή αντιπροσωπεύει, προσαρμόζοντας την παράδοση στο σήμερα. Και γι’ άλλη μια φορά, η ιδέα, τα ιδανικά και το στιλ του ελληνικού ρούχου, κατέκτησαν άνετα, τις μεγαλύτερες πασαρέλες.

  

@Dior

Ο οίκος Dior έχει αποδείξει άπειρες φορές, ότι η χώρα μας κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά, τόσο του ίδιου του δημιουργού, όσο και όσων τον διαδέχτηκαν αργότερα. Συνώνυμο της δύναμης και της ελευθερίας, η φουστανέλα πρωταγωνίστησε στις πασαρέλες του πιο γνωστού οίκου, διαδίδοντας μέσα από τα ρούχα στοιχεία του ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου. Σήμερα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, τιμά συχνά την Ελλάδα και την ιστορία της, με αποκορύφωμα το show που διοργάνωσε στο Παναθηναϊκό στάδιο το περασμένο καλοκαίρι.

@DiorΩδή στην ελληνική ομορφιά: 4 φορές που μεγάλοι οίκοι μόδας επέλεξαν το ελληνικό τοπίο ως φόντο για τις δημιουργίες τους@GiambattistaValli

Ο σχεδιαστής Giambattista Valli είναι ένας ακόμα λάτρης της ελληνικής ομορφιάς, ο οποίος ουκ ολίγες φορές, επέλεξε να αποθεώσει την παραδοσιακή ενδυμασία της χώρας μας. Επίσης λάτρης των πτυχώσεων και των πολλών στρώσεων στη φούστα, ο Giambattista Valli δεν θα μπορούσε να μην εμπνευστεί από την ελληνική φουστανέλα των 400 πτυχών.

@EmmanuelUngaro

Μια πληροφορία ιστορικού περιεχομένου:

Πιστέψατε ότι οι τόσες στρώσεις υφάσματος της παραδοσιακής φουστανέλας, ή αλλιώς πτυχές, φτιάχτηκαν τυχαία; Όχι, φυσικά! Σε έναν αγώνα με λάβαρο την ελληνική σημαία και σκοπό μονάχα την ελευθερία, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο. Είναι 400, όσες ακριβώς και τα χρόνια της σκλαβιάς. Κι αν το λευκό χρώμα αντιπροσωπεύει την αγνότητα γενικά, στην περίπτωση του συγκεκριμένου ρούχου, η αγνότητα αναφέρεται στο σκοπό των αγώνων.

@AlexanderMcQueen

Τόσο στη μόδα, όσο και στις τέχνες γενικότερα, το ελληνικό στοιχείο θα υπάρχει έκδηλο σε κάθε μορφή του. Μέσα από ρούχα, από αναφορές σε ελληνικά τοπία, ο πολιτισμός και η κληρονομιά που κληρονομήσαμε θα συνεχίσει να εμπνέει, όσο η γαλανόλευκη θα κυματίζει υπερήφανα. Η γενναιότητα και το κουράγιο δεν θα βγουν ποτέ εκτός μόδας, και από αυτά η Ελλάδα μας διαθέτει άπλετα.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα!

@Jacquemus

Keywords
Τυχαία Θέματα