Ήπαρ: Ποιες κοινές συνήθειες το βλάπτουν – 5 φυσικοί τρόποι για να το διατηρήσετε υγιές!

14:33 5/4/2024 - Πηγή: InStyle

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, πεπτικά προβλήματα, ηπατική νόσο και η λίστα δυστυχώς μπορεί να μεγαλώσει.

Εκτός από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχουν και άλλες συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας, πολλές από τις οποίες μπορεί να σας εκπλήξουν.

Κακή διατροφή

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι ένα σχετικά κοινό εύρημα. Στην πραγματικότητα, είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι περισσότεροι/ες κάνουν αυξημένες δοκιμές ηπατικής λειτουργίας στα εργαστήρια.

Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια, η οποία είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση, εξηγεί ο Δρ. Allison Edwards, MD, Ιατρικός Διευθυντής στο Sesame. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά τα καλά νέα είναι ότι παρακολουθώντας προσεκτικά τη διατροφή σας, μπορείτε συχνά να προλάβετε αυτή την εξέλιξη, εάν γίνει έγκαιρα.

Η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο, επομένως περιορίστε την πρόσληψη σόδας, καραμέλας και επεξεργασμένων τροφίμων.

Δεν είστε ενημερωμένοι για συγκεκριμένα εμβόλια

Η ανοσοποίηση είναι σημαντική για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του ήπατος. Υπάρχουν εμβόλια ηπατίτιδας Α και ηπατίτιδας Β που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ιογενή ηπατίτιδα που μπορεί να βλάψει σημαντικά το ήπαρ. Επιπλέον, η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και πιθανώς καρκίνο του ήπατος, επομένως αυτό είναι ένα εμβόλιο που μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τον καρκίνο, δηλώνει ο Δρ. Edwards. Έντουαρντς

Κατάποση τοξικών φυσικών ουσιών

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι φυσικό δεν σημαίνει μη τοξικό. Να είστε προσεκτικοί με τα βότανα, τα μανιτάρια και άλλα τρόφιμα καθώς μερικά από αυτά, μπορεί να είναι τοξικά για το συκώτι.

Παράβλεψη ετικετών και μη τήρηση των οδηγιών συσκευασίας

Ακολουθήστε τις ετικέτες για προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται και να είστε έξυπνοι σχετικά με τη χρήση τους. Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή συμπληρώματα -όπως βιταμίνη Α, ορισμένα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και άλλα που διατίθενται στο εμπόριο ως βοηθήματα διατροφής ή άρσης βαρών- μπορεί πραγματικά να βλάψουν το συκώτι όταν δεν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Στέρηση ύπνου

Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η OSA (αποφρακτική άπνοια ύπνου), μπορεί πραγματικά να προκαλέσει μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με βάση τα αυξανόμενα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη ή μια ανισορροπία λιπιδίων (όπως η χοληστερόλη (LDL ΚΑΙ HDL) και τα τριγλυκερίδια, δηλώνει ο Δρ. Michael Breus, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος. Εάν ο ασθενής με OSA έχει επίσης μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία, αυτό μπορεί να επιδεινώσει την υγεία του.

Credit: 123RFΠώς να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιέςΤρώτε υγιεινά

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη γενική υγεία και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη, εξηγεί η Δρ Alice Williams, MD .

Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τη διατήρηση του συκωτιού σας σε κορυφαία φόρμα. Επίσης, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας που μπορούν να βλάψουν το συκώτ.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος βοηθά το σώμα να αναγεννηθεί, επομένως είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα άγχους και αύξηση βάρους, που μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Ως η πιο γνωστή αιτία ηπατικής βλάβης, είναι σημαντικό να προσέχετε την κατανάλωση αλκοόλ και να μην το παρακάνετε. «Αν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία ηπατικής νόσου», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα βλάπτει το συκώτι με διάφορους τρόπους. Εάν καπνίζετε, το “κόψιμο” είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Θυμηθείτε, ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα