Μάνος Χατζιδάκις: Ο σπουδαίος συνθέτης με τη Νάνα Μούσχουρη σε μια σπάνια φωτογραφία πριν από 62 χρόνια

14:44 10/9/2022 - Πηγή: InStyle

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία του Μάνου Χατζιδάκι με τη Νάνα Μούσχουρη από το Δεύτερο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1960. Το πρώτο βραβείο κέρδισε το “Κυπαρισσάκι” του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη που ερμήνευσε με τη μοναδική φωνή της η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια.

Γράφει ο Άρης

Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Τον Ιούλιο του 1960 διεξάγεται το Δεύτερο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού στο κοσμικό κέντρο “Αθηναία” στον κήπο του Φαληρικού Ιππόδρομου υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Ο συγκεκριμένος θεσμός μετά από τρία χρόνια μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη με την συνδιοργάνωση της ΕΙΡ (μετέπειτα ΕΡΤ).

Στην βραδιά του Δεύτερου Φεστιβάλ παρευρίσκονται μεγάλα ονόματα της κοινωνικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής του τόπου για να απολαύσουν τις ερμηνείες και τις συνθέσεις σπουδαίων δημιουργών της εποχής. Η επιτροπή αποτελείται από σημαντικές μορφές της τέχνης και του πολιτισμού όπως οι Μάριος Πλωρίτης, Δημήτρης Χορν, Ελένη Χαλκούση, Δημήτρης Ψαθάς, Ελένη Βλάχου και Αλέκος Σακελλάριος. Το πρώτο βραβείο κερδίζει το υπέροχο τραγούδι “Κυπαρισσάκι” του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που μαγεύει για άλλη μια φορά το κοινό με τις αξεπέραστες μελωδίες του, ερμηνευμένο από την μοναδική φωνή της διεθνούς φήμης ερμηνεύτριας Νάνας Μούσχουρη (φώτο). Τ

Το βραβείο συνοδεύεται από ένα αγαλματίδιο του Απόλλωνα και το χρηματικό έπαθλο των 42.000 δρχ καθώς και τα ποσά των 24.000, 17.000 και 9.000 για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο αντίστοιχα. Ο Ιππόδρομος του Φαλήρου γνώρισε μεγάλη άνθηση τις δεκαετίες του ’50 και ’60 αποτελώντας έναν από τους γνωστότερους προορισμούς ψυχαγωγίας και διασκέδασης και πόλος έλξης της “υψηλής κοινωνίας” της εποχής.

Η χειμερινή θρυλική “Αθηναία της οδού Παν/μιου στο κέντρο της Αθήνας, μετακόμιζε κάθε καλοκαίρι στον κήπο του Ιπποδρόμου με θαμώνες την “αφρόκρεμα” της κοσμικής πρωτεύουσας και με πρωταγωνίστρια τις περισσότερες φορές την καλλονή Νάντια Ρηζ σύζυγο του προέδρου της εταιρείας Ιπποδρομιών Ουΐλι Ρηζ.

Η “Ωραία των Ωραίων” όπως την προσφωνούσαν και με τον αιώνιο bon viveur Ζάχο Χατζηφωτίου να αναφέρει για την ίδια πως αποτελούσε έναν μοναδικό συνδυασμό σπάνιας ομορφιάς και ανεπιτήδευτης αρχοντιάς. Η νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας των συγκεκριμένων δεκαετιών χαρακτηρίστηκε από αυθεντική διασκέδαση γεμάτη χαρισματικούς καλλιτέχνες σε όλα τα είδη ρεπερτορίου και μια ακτινοβολία που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ ξανά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis)

Μίκης Θεοδωράκης-Μάνος Χατζιδάκις: Τα δύο ιερά τέρατα της ελληνικής μουσικής σε μια σπάνια φωτογραφία

Keywords
Τυχαία Θέματα