Μάνος Κατράκης: Αγνώριστος με τη φανέλα του Αθηναϊκού σε ηλικία 18 ετών – Σπάνια φωτογραφία

20:00 8/1/2024 - Πηγή: InStyle

Ο Μάνος Κατράκης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1908 στο Καστέλι Κισσάμου, στην Κρήτη. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του εμπόρου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης. Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα,

Ο μικρός Μάνος αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Έπαιξε αρχικά στην ομάδα του «Κεραυνού Πολυγώνου» και μετά στον «Αθηναϊκό». Στα μαθητικά του χρόνια συμμετέχει σε παραστάσεις του σχολείου και

το 1927 σε ηλικία 19 ετών όπου και διακόπτει το ποδόσφαιρο, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο θέατρο και ένα χρόνο αργότερα στην πρώτη βουβή ταινία στο σινεμά με τον τίτλο “Το λάβαρο του ’21”.

Την δεκαετία του ’30 συμμετέχει σε παραστάσεις δυνατού ρεπερτορίου στο Εθνικό και στο πλάι της Μαρίκας Κοτοπούλη με μεγάλη επιτυχία. Μέσα του ’30 κάνει τον πρώτο του γάμο με την ηθοποιό Άννα Λώρη με την οποία μετά από σύντομο διάστημα χωρίζει. Ο πόλεμος του ’40 θα τον βρει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ένας δεύτερος γάμος το 1941 με την Νένα Βρακοτσώλη και ένα δεύτερο διαζύγιο λίγο μετά την αποβολή των δίδυμων παιδιών που περιμένουν.

Στα μέσα του ’40 και για επτά χρόνια λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων εξορίζεται στην Μακρόνησο. Με την επιστροφή του ιδρύει το ιστορικό “Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο” και σε συμμετοχές στο Εθνικό και το ελεύθερο θέατρο προσφέρει στο κοινό ερμηνείες που παραμένουν μέχρι και σήμερα αξεπέραστες. Ψηλός με αγέρωχη κορμοστασιά και επιβλητικό βλέμμα, υποδύεται στο σινεμά συνήθως ρόλους κακού επιχειρηματία, γαιοκτήμονα ή τσιφλικά με τρόπο πραγματικά ξεχωριστό. Το 1955 γνωρίζει στην παράσταση του “Το τέλος του ταξιδιού” τον μεγάλο έρωτα της ζωής του και μεγάλη χορεύτρια Λίντα Άλμα, η οποία παρακολουθεί την παράσταση. Μετά από 24 χρόνια κοινής ζωής παντρεύονται το 1979 και παραμένουν αγαπημένοι μέχρι τον θάνατό του το 1984.

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, είχε δημοσιεύσει μια σπάνια φωτογραφία του Μάνου Κατράκη με τη φανέλα του Αθηναϊκού σε ηλικία 18 ετών. Όπως θα διαπιστώσετε ο σπουδαίος ηθοποιός είναι αγνώριστος στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis)

Keywords
Τυχαία Θέματα