Μη-Μόδα: Σε τι αναφέρεται η τάση και πώς οι Ιάπωνες σχεδιαστές «έβαλαν το χεράκι τους»

Στον συναρπαστικό και δυναμικό κόσμο της μόδας, υπάρχει ένα φαινόμενο που αντικαθιστά τους κανόνες με κάτι πιο εξαιρετικό – τη μη-μόδα. Αυτή η αντίσταση στο συμβατικό ξεκίνησε στην ουσία από τους Ιάπωνες σχεδιαστές, οι οποίοι ανέτρεψαν τα δεδομένα και διαμόρφωσαν τη δική τους ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα της μόδας.

Η μόδα και η μη-μόδα: Δύο αντίθετοι κόσμοι

Τι είναι το φαινόμενο της μη-μόδας… Τι είναι το φαινόμενο της μόδας;

Η μόδα διαμορφώνει την εικόνα του στιλ και της ομορφιάς, σε μια συγκεκριμένη εποχή. Η μη-μόδα,

ή αντι-μόδα αποτελεί μια αντίδραση σε αυτό το περιοριστικό σύστημα. Εστιάζει στην αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητα. Αντιστέκεται στην ενοποίηση και διεκδικεί μια πιο προσωπική προσέγγιση της εμφάνισης με νέες σιλουέτες και πολλή φαντασία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yohji Yamamoto Official (@yohjiyamamotoofficial)

Οι Ιάπωνες σχεδιαστές έφεραν την επανάσταση

Τις δεκαετίες του ’80 και ’90 οι Ιάπωνες σχεδιαστές κάνουν το δικό τους ντεμπούτο στις πασαρέλες. Με τις ανατρεπτικές τους συλλογές, προκάλεσαν θαυμασμό και αντιδράσεις. Ο Yohji Yamamoto με τα σκισμένα κομμάτια του, μέχρι τη Rei Kawakubo που σπάει τα όρια του αποδεκτού. Με τον τρόπο τους οι Ιάπωνες σχεδιαστές ανατρέπουν τα πάντα, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στον κόσμο της μόδας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη alexanderwang (@alexanderwangny)

Ποιοι σχεδιαστές ακολούθησαν

Οι Ιάπωνες σχεδιαστές δεν είναι οι μόνοι που κάνουν την επανάστασή τους. Και οι Βέλγοι, Martin Margiela, ο Raf Simons και η Ann Demeulemeester, έχουν αφήσει το σημάδι τους στον χώρο. Αποδομούν ό,τι θεωρούμε μόδα, αμφισβητώντας την ομορφιά και δημιουργούν έναν νέο κόσμο.

Η μόδας τους δεν έχει περιορισμούς. Ούτε σε ηλικίες, νούμερα ή αριθμούς. Τα μοντέλα τους είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Μεγάλα σε ηλικία, κάποιοι είναι και ογδόντα ετών! Και άλλοι έχουν ‘άβολη’ στάση σώματος ή έχουν περίεργο περπάτημα… Με τον τρόπο τους διχάζουν το κοινό, κάνοντάς το να νιώσει άβολα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Michelle Elie (@michelle_elie)

Είναι η μη-μόδα κάτι που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ζωή μας;

Εν τέλει, η μη-μόδα δεν είναι απλώς ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στις πασαρέλες. Είναι μια ευκαιρία για την εκφραστικότητα και την προσωπική ταυτότητα. Είναι η «διαμαρτυρία» ενάντια στην ομοιομορφία και η υπεράσπιση της αυθεντικότητας. Άραγε είναι κάτι που μπορούμε να φορέσουμε κι εμείς, ή είναι κάτι εντελώς ξένο; Η μη-μόδα μάς προκαλεί να εξερευνήσουμε την ευελιξία της εκφραστικότητας μας και να ανακαλύψουμε την ομορφιά ή… και ασχήμια που κρύβεται στην ποικιλομορφία του εαυτού μας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

Keywords
Τυχαία Θέματα