“Ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι νεκρός” – Η οργισμένη απάντηση της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα

11:36 19/3/2024 - Πηγή: InStyle

Νέα ένταση στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Μόσχα, αφού ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο βασιλιάς Κάρολος πέθανε.

Η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα αναγκάστηκε να προβεί σε επίσημη διάψευση, επιβεβαιώνοντας ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι ακόμη ζωντανός. Πολλοί ρωσικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι και οι σχετικοί λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι ο βασιλιάς πέθανε σε ηλικία 75 ετών ως αποτέλεσμα επιπλοκών από καρκίνο, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές “μέσων ενημέρωσης” σε μια ανεξήγητη ροή αναρτήσεων.

Αυτό συνέβη καθώς κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εικόνα μιας σαφώς ψεύτικης δήλωσης από τα “Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ” που ανέφερε τον “απροσδόκητο θάνατο” του Κάρολου.

Сообщения о смерти Короля Великобритании Карла III – фейк! pic.twitter.com/e9dHgXInV6

— UKinRussia (@ukinrussia) March 18, 2024

“Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας πέθανε σε ηλικία 75 ετών, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης”, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας ή στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης“.

Умер король Великобритании Карл III, пишут СМИ. Недавно у 75-летнего монарха обнаружили рак

При этом в официальных британских СМИ об этом ничего не пишут. Скорее всего, информация — фейк

Напомним, сын Елизаветы II взошел на престол меньше года назад — 6 мая прошлого года pic.twitter.com/cPYzbYvgto

— Газета.Ru (@GazetaRu) March 18, 2024

Λίγα λεπτά αργότερα οι ιστορίες τους ενημερώθηκαν αφού αναγκάστηκαν να κατέβουν έπειτα από αναφορές ότι ο βασιλιάς δεν ήταν πράγματι νεκρός. Η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα έκανε μια οργισμένη δήλωση στο Χ: “Οι αναφορές για τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας είναι ψεύτικες!“

Η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο ακολούθησε αμέσως μετά με μια δήλωση που έγραφε: “Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι ειδήσεις για τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου Γ’ είναι ψεύτικες”.

Αρκετά γνωστά πρακτορεία ανέφεραν την ψευδή είδηση, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές αν είχαν κάνει κάποιο λάθος ή αν η μηχανή προπαγάνδας του Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν πίσω από αυτήν. Το αρρωστημένο κόλπο με τον θάνατο του βασιλιά ακολούθησε τις επικρίσεις στη Βρετανία και σε άλλες δυτικές χώρες για την εκλογική “νίκη” του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές.

We would like to inform you that the news about the death of King Charles III is fake. pic.twitter.com/Ilg2GZn0mo

— UK in Ukraine (@UKinUkraine) March 18, 2024

Το κανάλι Telegram της βρετανικής πρεσβείας ανάρτησε ανακοίνωση στα ρωσικά για να τονίσει ότι οι αναφορές ήταν ψεύτικες. “Οι αναφορές για τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας είναι ψεύτικες”, ανέφερε η ανακοίνωση, λίγο μετά την έκδοση παρόμοιου μηνύματος από τη βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία.

Τα πρώτα πρακτορεία που έκαναν την ψεύτικη αναφορά ήταν τα RIA, Sputnik, Readkovka και Mash, αλλά όλα διόρθωσαν αργότερα τις ιστορίες τους.

Το μέσο ενημέρωσης Mash έγραψε: “Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ πέθανε, αναφέρουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο γιος της Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο λιγότερο από έναν χρόνο πριν- η στέψη πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. Ήταν 75 ετών”.

A false statement announcing the death of the King has been circulated in Russia https://t.co/Xx4IgnTb1Z

— The Telegraph (@Telegraph) March 18, 2024

Ενημέρωσε για να πει “το μήνυμα αποδείχθηκε ψεύτικο“, ενώ πρόσθεσε: “Ας θυμηθούμε ότι πριν από λίγους μήνες διαγνώστηκε με καρκίνο”. Όμως, το πρακτορείο δήλωσε αργότερα: “Η ψεύτικη είδηση για τον θάνατο του Κάρολου Γ’ εξαπλώθηκε γρήγορα και εξίσου γρήγορα διαψεύστηκε. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας είναι ζωντανός και συνεχίζει να ασχολείται με τις δουλειές του. Τουλάχιστον αυτό λένε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ”.

Ακόμη και η εκπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Μαρία Ζαχάροβα, μπήκε στη μάχη, αναρτώντας: “Το Λονδίνο μοιάζει αξιολύπητο”.

Το φιλοκρεμλινικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης BAZA δημοσίευσαν: “Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον θάνατο του Βρετανού βασιλιά Κάρολου Γ’ με αναφορά σε έγγραφο που φέρεται να δημοσιεύθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το στιγμιότυπο οθόνης του μηνύματος για τον θάνατο του Κάρολου Γ’ αποδείχθηκε ψεύτικο”.

Η ψεύτικη ανακοίνωση των Ανακτόρων είχε χθεσινή ημερομηνία και ανέφερε: “Ο βασιλιάς απεβίωσε απροσδόκητα χθες το απόγευμα”.

Το ανεξάρτητο πρακτορείο Meduza δήλωσε: “Πολλά μέσα ενημέρωσης και κανάλια Telegram ανέφεραν τον θάνατο του Βρετανού βασιλιά Καρόλου Γ’ – με αναφορά σε μια ψεύτικη ανακοίνωση από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ένα στιγμιότυπο οθόνης της δήλωσης, η οποία έγινε πηγή ειδήσεων, παρέχεται, συγκεκριμένα, από το κανάλι BAZA Telegram. Η δήλωση αυτή δεν υπάρχει στον ιστότοπο ή στα κοινωνικά δίκτυα της βασιλικής οικογένειας”

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti διόρθωσε το προηγούμενο δημοσίευμά του, ενώ παραδέχθηκε ότι βασιζόταν σε “φήμες”, αναφέροντας: “Η υπηρεσία Τύπου των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ διέψευσε τις φήμες του RIA Novosti σχετικά με τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου Γ’. Συνεχίζει να διεξάγει επίσημες και ιδιωτικές υποθέσεις. Οι πληροφορίες για τον θάνατο του Κάρολου εμφανίστηκαν πριν από λίγο καιρό σε πολλές ρωσικές πηγές. Η βάση γι’ αυτές ήταν ένα συγκεκριμένο μήνυμα, η συγγραφή του οποίου αποδόθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το οποίο, προφανώς, αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστό”.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η ιστορία ήταν ψεύτικη. Η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta του ίδιου του Κρεμλίνου, που εκδίδεται από την κυβέρνηση Πούτιν, έγραψε: “Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ συνεχίζει να εκτελεί εργασίες και ιδιωτικές υποθέσεις, δήλωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Προηγουμένως, πολλά κανάλια Telegram δημοσίευσαν ανεπιβεβαίωτες και ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του μονάρχη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα