Τα πασχαλινά τραπέζια στην Ευρώπη

21:51 9/4/2023 - Πηγή: InStyle

Ενώ το Πάσχα είναι σχεδόν προ των πυλών, τις βιτρίνες των καταστημάτων, ιδίως των ζαχαροπλαστείων, διακοσμούν σοκολατένια αβγά, πουπουλένια κοτοπουλάκια και κουνελάκια με μεγάλα αυτιά σε όλα τα χρώματα και μεγέθη. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά και λιχουδιές που ετοιμάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου στην Ευρώπη. Οsterchüechli στην Ελβετία και torrijas στην Ισπανία, είναι μόνο δύο από αυτά.

1. Figolla στη Μάλτα

Μια εβδομάδα γεμάτη από θρησκευτικές λιτανείες και λειτουργίες,

κατά την οποία οι πιστοί εκκλησιάζονται με ευλάβεια, κορυφώνεται με μια τεράστια συγκέντρωση την Κυριακή του Πάσχα: οικογένειες, φίλοι και γείτονες μαζεύονται για να γιορτάσουν απολαμβάνοντας ψητά κρέατα και όλες τις γαρνιτούρες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alistair Floral Design (@alistair_floral_design)

Μια παράδοση πολλών ετών είναι να δίνουν στα παιδιά πασχαλινά σοκολατένια αβγά και μια figolla, ένα γλυκό γεμάτο με αμυγδαλόπαστα και ψημένο σε σχήμα ψαριού, καρδιάς, αρνιού ή κουνελιού.

2. Αρνάκι από… βούτυρο στην Πολωνία

Η χαριτωμένη παράδοση να τοποθετείται το βούτυρο σε σχήμα αρνιού, ως κεντρικό στοιχείο στο πασχαλινό γεύμα, είναι χαρακτηριστική στην Πολωνία και σε ορισμένες άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Για τα μάτια χρησιμοποιούνται συχνά κόκκοι πιπεριού και γύρω από το λαιμό του ενίοτε δένουν έναν κόκκινο φιόγκο. Το αρνί, γνωστό στα πολωνικά ως baranek wielkanocny, παίρνει υπερήφανο τη θέση του σε ένα τραπέζι γεμάτο με biala kielbasa (πολωνικά λευκά λουκάνικα), κέικ με παπαρουνόσπορο και τυρί κότατζ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ale Ciacho ! (@ale_ciacho__)

Το κεντρικό πιάτο στο τραπέζι ονομάζεται żurek και είναι μια σούπα με ελαφριά ξινή γεύση που παρασκευάζεται με zakwas, σπιτική μαγιά από αλεύρι σίκαλης, και σερβίρεται με ένα βραστό αβγό κομμένο στη μέση και κομμάτια από λευκά λουκάνικα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη gastro_bobs (@gastro_bobs)

3. Osterchüechli στην Ελβετία

Το όνομά τους κυριολεκτικά σημαίνει «πασχαλινά μπισκότα» και σήμερα φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για όλα τα είδη γλυκών αρτοσκευασμάτων, όπως το κέικ καρότου, τα ρολά σοκολάτας ή τα μάφινς, εφόσον φέρουν πασχαλινή διακόσμηση. Παραδοσιακά, όμως, πρόκειται για μια συνταγή που προέρχεται από τη Βασιλεία του 16ου αιώνα: σπιτικές γλυκές λιχουδιές που έχουν για βάση μια εύθρυπτη ζύμη σαμπλέ και για γέμιση ένα μείγμα από ρύζι ή σιμιγδάλι με πλήρες γάλα ή νερό, ζάχαρη και λεμόνι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Knack & Rucksack Travel & Food (@knack_rucksack)

Οι τάρτες μπορεί να είναι ατομικές ή οικογενειακού μεγέθους, γεμάτες με φρούτα ή σκέτες και μερικές φορές αφού βγουν από τον φούρνο πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Άλλα υλικά που μπορεί να περιλαμβάνουν είναι σταφίδες, μαρμελάδα, αμαρέτο, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Die Zuckerbäckerin (@diezuckerbaeckerin)

Όπως κι αν τα προτιμά κανείς, τα osterchüechli κάνουν ξεχωριστή εμφάνιση το Πάσχα και δεν λείπουν από κανένα ελβετικό πασχαλινό brunch.

4. Torrijas στην Ισπανία

Στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, μεταξύ των παραδοσιακών πασχαλινών λιχουδιών είναι και τα torrijas, παρόμοια με τις αβγοφέτες: χοντρές φέτες 3 ημερών ψωμιού μουλιάζονται σε γάλα ή κρασί και χτυπημένο αβγό, τηγανίζονται σε ελαιόλαδο, γαρνίρονται με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα και σερβίρονται κρύα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Carmen M. (@miscarcakes)

Η συνταγή χρονολογείται τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα, όταν λέγεται ότι επινοήθηκε από καλόγριες, οι οποίες πίστευαν πως οτιδήποτε περιείχε αβγό, το σύμβολο της αναγέννησης και της γονιμότητας, ήταν υγιεινό και ευεργετικό για τις εγκύους και τις λεχώνες ώστε να αναπληρώνουν τα αναγκαία για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Επίσης, το ψωμί συμβόλιζε το σώμα και το κρασί το αίμα του Χριστού. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι τα torrijas αποτελούν εξέλιξη μιας παρόμοιας μαυριτανικής απόλαυσης, του zalabiyya, ένα τηγανητό μπριός με μέλι.

5. Φλαούνες στην Κύπρο

Το Μεγάλο Σάββατο στην Κύπρο προσφέρουν φλαούνες, ένα είδος αλμυρής ή γλυκιάς τυρόπιτας, κυρίως ως κέρασμα στα παιδιά που τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι το τραγούδι της φλαούνας για την Ανάσταση. Η γέμισή της
-ο φωκός όπως λέγεται- ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ και ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αβγά και τυρί (τυρί φλαούνας, χαλούμι ή αναρή).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pandora Bakeries (@pandorabakeries)

Προαιρετικά προστίθενται σταφίδες, δυόσμος, μοσχοκά- ρυδο, γλυκάνισος, μαστίχα, μαχλέπι και σουσάμι για το γαρνίρισμα. Συνήθως είναι τετράγωνες ή στρογγυλές, ενώ κάποιες νοικοκυρές, που φτιάχνουν τριγωνικές φλαούνες, σχηματίζουν στις τρεις άκρες όπου ενώνεται η πίτα τα σταυρωμένα χέρια του Ιησού.

6. Πασχαλινή πίτσα στην Νάπολη

Η pizza chena ή chiena είναι ένας συνδυασμός πίτσας και πίτας που προέρχεται από τη νότια Ιταλία. Περιέχει αβγά και ποικιλία τυριών και αλλαντικών, τα οποία ψήνονται μέσα σε ζύμη μπριζέ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pizza Chena (@pizzachena)

Οι Ναπολιτάνοι την ετοιμάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή για την Κυριακή του Πάσχα ή για να την πάρουν μαζί τους στο παραδοσιακό Pasquetta, το πικνίκ της Δευτέρας του Πάσχα.

7. Λευκή σούπα στην Πολωνία

Από ένα παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δεν λείπει ποτέ η λευκή εκδοχή της σούπας μπορς, που ονομάζεται bialy barszcz ή zurek wielkanocny.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη tess (@garlic_luvr)

Οι συνταγές για αυτό το πιάτο περνάνε από γενιά σε γενιά, οπότε καθεμία είναι μοναδική. Συνήθως, γίνεται με πατάτες, σκόρδο, sour cream, kielbasa (πολωνικά λουκάνικα), αβγά και ψωμί σίκαλης.

8. Σίμνελ κέικ (Simnel Cake) από το Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία

Χρονολογείται στα χρόνια του Mεσαίωνα (ίσως και πιο πίσω) και είναι το παραδοσιακό κέικ της Κυριακής του Πάσχα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Είναι ελαφρύ και γεμιστό με διάφορα αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι δύο στρώσεις marzipan (η γνωστή αμυγδαλόπαστα), μία στο ενδιάμεσο της ζύμης που ψήνεται μαζί με το κέικ και μία για επικάλυψη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emma Hicks (@emmasflowergarden)

Αυτή η δεύτερη στρώση γαρνίρεται κυκλικά με 11 ή 12 μπάλες, φτιαγμένες από αμυγδόλόπαστα κι αυτές, που αντιπροσωπεύουν τους 12 Αποστόλους χωρίς τον Ιούδα ή τον Ιησού και τους 12 Αποστόλους, χωρίς τον Ιούδα – για ευνόητους λόγους ο Ιούδας είναι persona non grata. Στο τέλος, το κέικ τοποθετείται για πολύ λίγο στο γκριλ, ώστε να ροδίσει η αμυγδαλόπαστα.

9. Πίνκα (Pinca) στην Κροατία

Στην Κροατία γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα λιτό γεύμα, που περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό, αβγά,
φρέσκα κρεμμυδάκια και χρένο, ενώ ολοκληρώνεται με pinca, ένα γλυκό ψωμί με σταυρό στη μέση για την ημέρα
του Πάσχα.

Τα βασικά συστατικά του είναι άσπρο αλεύρι, αβγά, ζάχαρη, γάλα και λίπος και, ανάλογα με τα υλικά που έχει στην κουζίνα της κάθε νοικοκυρά, επιπλέον γεύση στη ζύμη δίνουν οι σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, το ρούμι, καθώς και το Prosek, το αγαπημένο τοπικό επιδόρπιο κρασί. Pinca θα συναντήσουμε επίσης στη Σλοβενία, αλλά και στην Ιταλία.

Keywords
ευρωπη, πασχα, instagram, floral, design, αρνι, κεικ, σημαίνει, σοκολατα, ρυζι, travel, food, εμφάνιση, κυπρος, ανάσταση, πιτσα, pizza, cake, emma, χοιρινο, σλοβενία, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, πασχα 2012, τελος του κοσμου, instagram, κεικ καροτου, διακοσμηση, ξινη, χωρες, σλοβενία, δυοσμος, ζαχαρη, ηνωμενο βασιλειο, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, πικνικ, φρουτα, χρωματα, ψωμι, ελαιολαδο, αιμα, αμυγδαλα, ανάσταση, αρνακι, αυτια, βραδυ, γαλα, φαγητα, γευση, γινεται, δειτε, ευλαβεια, υπαρχει, ελβετια, εβδομαδα, ενιοτε, εμφάνιση, εξελιξη, ετων, ζυμη, ειδος, ιησου, ιουδας, κουζινα, κροατια, κρασι, κυριακη του πασχα, λευκη, λευκα, λεμονι, λειπει, λιτο, λιχουδιες, μαγια, ματια, μαφινς, μελι, νερο, νοικοκυρες, ονομα, παιδια, πιτας, πολωνια, σαββατο, σουσαμι, συγκεντρωση, σκορδο, συνταγη, σωμα, σπιτι, στην κουζινα, ταρτες, τυρι, χοντρες, ψηνεται, ωρες, ασπρο, design, ειδη, emma, food, φιλοι, floral, γλυκο, γλυκες, χωρα, ιδιαιτερο, pizza, ιουδα, κυριακη, λιπος, travel, σημαίνει, υλικα, χερια
Τυχαία Θέματα