Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν ενσωματώσετε το μαύρο πιπέρι κάθε μέρα στη διατροφή σας

08:36 6/4/2024 - Πηγή: InStyle

Το μαύρο πιπέρι, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά και περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται πιπερίνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Aging and Disease, αυτό το φυσικό αλκαλοειδές δίνει στο μαύρο πιπέρι την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του και έχει καθοριστικά οφέλη για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η πιπερίνη έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων,

καθιστώντας την μια υγιεινή προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Έρευνες δείχνουν ότι υποστηρίζει και την υγεία του εγκεφάλου.

Τι είναι το μαύρο πιπέρι;

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό καρύκευμα που βρίσκεται στα τραπέζια φαγητού παγκοσμίως, το μαύρο πιπέρι, επιστημονικά γνωστό ως Piper nigrum, είναι πολύ περισσότερο από ένα ενισχυτικό γεύσης. Προέρχεται από τα αποξηραμένα άνθη του φυτού πιπεριού και τα οφέλη του εκτείνονται πέρα ​​από τη μαγειρική του χρήση.

Τι περιέχει το μαύρο πιπέριΘερμίδες : 24Υδατάνθρακες : 2 γρΔιαιτητικές ίνες: 1 γρΟλική ζάχαρη: 0 γρΠροστιθέμενη ζάχαρη: 0 γρΠρωτεΐνη: 0 γρΟλικό λίπος: 0 γρΚορεσμένα λιπαρά: 0 γρΧοληστερόλη: 0 mgΝάτριο : 20 mgΚάλιο: 31 mg (1% Ημερήσια Τιμή [DV])Μαγνήσιο : 4 mg (1% DV)Ασβέστιο: 10 mg (1% DV)Credit:Unsplash.comΤι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μαύρο πιπέρι κάθε μέραΒοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τα αντιοξειδωτικά

Όταν συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά , όπως φρούτα και λαχανικά, το μαύρο πιπέρι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αύξηση της απορρόφησης αυτών των ευεργετικών ενώσεων. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η πιπερίνη (η δραστική ένωση στο μαύρο πιπέρι) μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα αντιοξειδωτικών, όπως η κουρκουμίνη στον κουρκουμά κατά σχεδόν 2.000%, κάνοντας τα γεύματά σας πιο νόστιμα και πιο ισχυρά, διατροφικά.

Ο Kelsey Kunik, διατροφολόγος και διαιτολόγος στο Graciously Nourished, τονίζει: «Το μαύρο πιπέρι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βήτα καροτίνη και η κουρκουμίνη».

Μειώνει την φλεγμονή

Τα οφέλη της πιπερίνης δεν σταματούν στην ενίσχυση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Μπορεί επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, από την αρθρίτιδα έως τις καρδιακές παθήσεις.

«Το μαύρο πιπέρι θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η αρθρίτιδα και άλλα, παρεμβαίνοντας στη φλεγμονώδη διαδικασία», εξηγεί ο Kunik.

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου σας

Η ενσωμάτωση του μαύρου πιπεριού στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη μελέτη Aging and Disease, η πιπερίνη που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική υγεία και τη ζωτικότητά σας, μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου.

“Το μαύρο πιπέρι έχει οφέλη για την τόνωση του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη με μικρά ζώα, οι αρουραίοι που έλαβαν προγενέστερη θεραπεία με μαύρο πιπέρι είχαν λιγότερες πλάκες αμυλοειδούς που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και βελτιωμένη μνήμη από τους αρουραίους που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα μαύρου πιπεριού”, λέει ο Kunik.

Keywords
Τυχαία Θέματα