Το balletcore θα επικρατήσει και το 2024 – Αναλύουμε την τάση

Βλέπουμε παντού μπαλαρίνες. Τις φοράνε οι royals, οι celebrities (από την Αngelina Jolie μέχρι την Sarah Jessica Parker, που ξέρετε την εμμονή της με τα ψηλοτάκουνα!) αλλά και όλες εμείς. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ τις αντιπαθώ. Αρχικά δεν κολακεύουν τα πόδια -εκτός αν είσαι όντως μπαλαρίνα. Από εκεί κι έπειτα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να επιλέξει κανείς ένα τόσο άβολο παπούτσι, που να είναι και φλατ. Από φλατ προτιμώ εκείνα που έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την άνεση και γνωρίζουν

την ανατομία μια πατούσας. Ωστόσο προσπάθησα να καταλάβω από που έχει προκύψει όλο αυτό το hype, μια και δεν έβρισκα κανέναν προφανή λόγο.

View this post on Instagram

A post shared by Hailey Rhode Baldwin Bieber (@haileybieber)

Η αρχή του κακού

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, η βασική χορεύτρια του μπαλέτου της Νέας Υόρκης, Tiler Peck, έκλεισε την επίδειξη μόδας του Adeam με μια παράσταση-έκπληξη. Μετά τις φουέτες της πέρασαν μπροστά όλα τα μοντέλα για να κλείσει το σόου. Στα σύνολα της SS’24 συλλογής του brand παρατηρεί κανείς από ασύμμετρα θερμαντικά για τα πόδια, φούστες διακοσμημένες με τούλι και απαλά παστέλ. Η σχεδιάστρια του brand, Hanako Maeda, είπε ότι ήταν εμπνευσμένη από «την ιδέα του μπαλέτου ως performance art και ως άθλημα». Πρώτο στοιχείο ότι θα δούμε κάτι από μπαλέτο την επόμενη σεζόν.

Πολύ πριν την αρχή του κακού

Αυτή την εποχή με τις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις του Καρυοθραύστη να παίζουν παντού, οι φουσκωτές φούστες από τούλι, τα παπούτσια πουέντ σε παστέλ αποχρώσεις, είναι επίκαιρα. Ωστόσο το ballet trend είναι διαχρονικό και εξελίσσεται. Από την Claire McCardell τη δεκαετία του 1930 έως τον John Galliano στα τέλη της δεκαετίας του ’90, πολλοί σχεδιαστές έχουν συμπεριλάβει στοιχεία μπαλέτου στις συλλογές τους. Πιο σύγχρονοι, όπως οι Maeda, Esteban Cortázar, Raf Simons, Christopher John Rogers και Wes Gordon, έχουν δημιουργήσει ακόμα και κοστούμια για εταιρείες μπαλέτου όπως το New York City Ballet. Εντωμεταξύ, προϊόντα όπως οι παντόφλες μπαλέτου του Jacquemus και οι σατέν μπαλαρίνες με φιόγκο της Miu Miu έχουν γίνει μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη του 2023, σύμφωνα με το Lyst.

View this post on Instagram

A post shared by Maison John Galliano (@johngallianoofficial)

Στο σήμερα…

Είναι μια τάση που κυριαρχεί στη μόδα τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Σήμερα είναι σίγουρα πιο punk και επαναστατική η έκφρασή της και η ίδια η τάση έχει επαναπροσδιορίσει τα στερεότυπα της μόδας του μπαλέτου. Στις πασαρέλες, σχεδιαστές όπως ο Givenchy, η Simone Rocha και ο Christian Siriano έχουν επανασχεδιάσει τα εξαιρετικά θηλυκά basic χορευτικά ρούχα και τα έχουν κάνει πιο σκούρα και έντονα. Στο TikTok, το hashtag του balletcore έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές. Οι creators εκεί φορούν από μπαλαρίνες και γκέτες, μέχρι ρούχα εμπνευσμένα από ταινίες όπως το Black Swan και το Center Stage που χρησιμοποιούσαν τη μόδα ως εργαλείο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αυστηρά πρότυπα του μπαλέτου.

View this post on Instagram

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

Αυτό που μου αρέσει εξαιρετικά, είναι που στις μέρες μας η τάση αυτή μπορεί να επικρατεί, αλλά αυτό συμβαίνει για να δώσει ένα μήνυμα… Ότι οι κανόνες είναι για σπάνε. Ότι η καταπίεση που τρώνε οι χορευτές μπαλέτου 24/7 και η καταπόνηση του σώματός τους, δεν χρειάζεται να πασπαλίζεται με ροζ παστέλ και τούλια για να μπορούμε να δούμε εμείς χωρίς ενοχές τον Καρυοθραύστη από την βολική μας θέση. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση της ζωής από τη μόδα. Μπαλαρίνες λοιπόν μπορεί να μη φορέσω, αλλά ένα μια μαύρη τούλινη φούστα, μπορεί να την δοκιμάσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα