Το… κρεμώδες, πράσινο φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες

08:38 3/5/2024 - Πηγή: InStyle

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αβοκάντο κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί μηχανισμοί που εξηγούν την παρατηρούμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του επιπολασμού του διαβήτη σε αυτή τη μελέτη», έγραψε η διεθνής ομάδα συγγραφέων την περασμένη εβδομάδα στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

«Πρώτον, το αβοκάντο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό

δείκτη και περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως σακχαρόζη και γλυκόζη, από άλλα φρούτα», συνέχισαν. «Το κύριο σάκχαρό του είναι… ένα μοναδικό σάκχαρο, που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το αβοκάντο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2.

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος και γιατρός δημόσιας υγείας Wendy Bazilian, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε στο Healthline, ότι το αβοκάντο είναι μια τροφή υγιεινή για την καρδιά.

«Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε για το διατροφικό προφίλ του αβοκάντο – έχουν καλά ακόρεστα λιπαρά, καλή πηγή φυτικών ινών και πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών – δεν εκπλήσσομαι που βλέπω αυτά τα ευρήματα να υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να παίζει ρόλο στον χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη», τόνισε.

25.640 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του Μεξικού ήταν επιλέξιμα για αυτή τη μελέτη. Πάνω από το 60% θεωρήθηκαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Περίπου το 45% των συμμετεχόντων ήταν καταναλωτές αβοκάντο, με τους άνδρες να έτρωγαν 34,7 γραμμάρια την ημέρα και τις γυναίκες 29,8 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο.

Μια τυπική μερίδα αβοκάντο είναι το ένα τρίτο ενός μεσαίου αβοκάντο ή περίπου 50 γραμμάρια.

Ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες παρατηρήθηκε ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, το βάρος και η φυσική δραστηριότητα.

Όσο για το γιατί δεν βρέθηκε παρόμοια συσχέτιση με τους άνδρες συμμετέχοντες, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η μελέτη παρουσίασε υψηλότερο ποσοστό ανδρών καπνιστών (περίπου 38%) σε σύγκριση με γυναίκες καπνιστές (περίπου 12%).

«Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη επειδή η έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες. Αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα