AFP: Η ελληνική κυβέρνηση δεν «διέταξε» τα ξενοδοχεία να αναρτήσουν τη σημαία ΛΟΑΤΚΙ+

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει δεσμευτική «εντολή» προς τα ξενοδοχεία να κυματίζουν την σημαία του ουράνιου τόξου, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν σε ορισμένα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αρχές Απριλίου 2024, αναφέρει το AFP σε σημερινό του δημοσίευμα. 

Μολονότι το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προς τα ξενοδοχεία για το πώς να καταστήσουν τις εγκαταστάσεις τους πιο φιλικές προς τους ΛΟΑΤΚΙ+,

πρόκειται για εθελοντικές συστάσεις, όπως προκύπτει από το αρχικό έγγραφο και όπως επιβεβαίωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο AFP.

Επιπλέον, η επίδειξη της σημαίας του ουράνιου τόξου αναφέρθηκε ως ένα μόνο συμβολικό παράδειγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τους LGBTQ+ πελάτες να αισθάνονται πιο ευπρόσδεκτοι. Ο ισχυρισμός αυτός είναι το τελευταίο παράδειγμα παραπληροφόρησης με στόχο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μετά τη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια στα μέσα Φεβρουαρίου τονίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

«Επαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλα τα ξενοδοχεία... ‼️‼️‼️ Οργή και απτροπιασμό για τη νέα πράξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αποκαλύφθηκε στην Εστία της Κυριακής», αναφέρει ανάρτηση στο Facebook με ημερομηνία 7 Απριλίου 2024. Η ανάρτηση περιλαμβάνει επίσης μια φωτογραφία που απεικονίζει το πρωτοσέλιδο της 7ης Απριλίου της συντηρητικής εφημερίδας «Εστία». «Έπαρση της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίας σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας», γράφει ο τίτλος του πρωτοσέλιδου, ενώ στον υπότιτλο προστίθεται: «Με εντολή του Υπουργείου Τουρισμού».

Το ίδιο πρωτοσέλιδο δημοσίευσε και ελληνικός ιστότοπος με τίτλο «Επαρση της σημαίας ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλα τα ξενοδοχεία!» σε άρθρο που κοινοποιήθηκε στο Facebook περισσότερες από 9.800 φορές.

Παρόμοιες αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν στο Facebook και σε άλλους ελληνικούς ιστότοπους, με όλες τις αναρτήσεις εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Μια πιο προσεκτική ματιά στην πρώτη σελίδα της Εστίας μπορεί να διακρίνει κάποιος ότι η εφημερίδα αναφέρεται σε έναν οδηγό που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού. Η Εστία δημοσίευσε μια φωτογραφία του εν λόγω εγγράφου με τίτλο: «Οδηγός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις».

Οπως αναφέρει το AFP, ο οδηγός αυτός αποτελεί μια πτυχή των πρόσφατων προσπαθειών της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδας ως ΛΟΑΤΚΙ+ τουριστικού προορισμού. Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, λίγες ημέρες μετά τη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Queer Destinations, μια εταιρεία συμβούλων τουρισμού που ειδικεύεται σε θέματα LGBTQ+, με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα ασφαλέστερο μέρος για τους LGBTQ+ ταξιδιώτες.

Οπως τονίζει στο σχετικό του δημοσίευμα το AFP, o οδηγός ο οποίος δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού (αρχειοθετημένος εδώ), περιλαμβάνει ένα σύνολο εθελοντικών συστάσεων προς τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα για την πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρόπους για να γίνουν τα τουριστικά καταλύματα πιο φιλικά προς τους ΛΟΑΤΚΙ+. Για παράδειγμα, ο οδηγός περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με την ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιείται για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στις σελίδες 8-10.

Σύμφωνα πάντα με το AFP, το μοναδικό σημείο όπου συναντάται η λέξη «σημαία» στον οδηγό είναι το ακόλουθο: «Δημιουργήστε ένα φιλόξενο περιβάλλον στην επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως η σημαία του ουράνιου τόξου». Η πρόταση αυτή παρουσιάζεται στον οδηγό ως σύσταση και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε «εντολή» για την ύψωση της σημαίας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι η σημαία δίνεται ως ένα μόνο παράδειγμα συμβόλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δήλωσε στο AFP μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 12 Απριλίου 2024 ότι δεν έχουν λάβει καμία εντολή από το Υπουργείο Τουρισμού ότι όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η μόνη σχετική πληροφορία που έχουν λάβει από το υπουργείο είναι η σύνταξη του προαναφερθέντος κώδικα συμπεριφοράς των ξενοδοχείων προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. «Πρόκειται για συστάσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα