DakhaBrakha: Το Ουκρανικό κουαρτέτο της world music στην Αθήνα

Οι Ουκρανοί DakhaBrakha, το πολυφωνικό κουαρτέτο της world music από το Κίεβο, γνωστό για τα ξεχωριστά σόου του, έρχεται στην Αθήνα την Τρίτη 14 Μαΐου, στο Fuzz Club, γιορτάζοντας 20 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας.

Το πρόγραμμα για τις επετειακές συναυλίες τους περιλαμβάνει τις επιτυχίες από τα συνολικά 6 άλμπουμ του συγκροτήματος, μαζί με νέα τραγούδια που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι DakhaBrakha -που είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα

πριν δυο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2022 και ενθουσίασαν το κοινό με τη γεμάτη ενέργεια και πλούτο μουσική τους-  είναι ένα από τα πιο διάσημα συγκροτήματα της Ουκρανίας, καθώς και ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης.

Δημιουργήθηκαν το 2004 από τον avant-garde θεατρικό σκηνοθέτη Vladyslav Troitskyi στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κιέβου «DAKH»- που αποτελεί και το πρώτο συνθετικό του ονόματος τους, Dah (Dakh). Το πρωτότυπο όνομα του συνόλου, DakhaBrakha, προέρχεται από τις λέξεις даха και браха που σημαίνουν «να δίνω» και «να παίρνω», στην παλαιότερη ουκρανική γλώσσα.

Οι DakhaBrakha έχουν κατακτήσει τις σκηνές των μεγαλύτερων φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο από το θρυλικό Glastonbury και το Sziget, το Pogoda, το GlobalFEST, το Bonnaroo Music and Arts Festival, το New Orleans Jazz & Heritage Festival και δεκάδες άλλα –από το Μεξικό έως τη Νότιο Κορέα. Έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές στα παγκοσμίου φήμης Tiny Desk Concerts του National Public Radio (npr). Και για το 2024 έχουν ετοιμάσει μία εκτεταμένη περιοδεία σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές πόλεις.

Παράλληλα, έχουν συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Port Mone (By), Kimmo Pohjonen Cluster (Fi), Karl Frierson (DePhazz) (Ge), Steve Cooney (IRL), Inna Zhelannaya (Ru), Kievbass (UA), Djam ( UA-Iran), David Ingibaryan (Hu).

Το 2010 οι DakhaBrakha κέρδισαν ένα από τα πιο διάσημα βραβεία στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, το Grand Prix Sergey Kuryokhin (προς τιμή του ιδιοφυούς Ρώσου πειραματικού καλλιτέχνη) ενώ το 2011 έγιναν η ευχάριστη αποκάλυψη του αυστραλιανού φεστιβάλ, Womadelaide.

To 2020, κέρδισαν το Εθνικό Βραβείο Shevchenko (το υψηλότερο κρατικό βραβείο της Ουκρανίας για έργα πολιτισμού και τέχνης που απονέμεται από το 1961) στην κατηγορία «Musical arts».

Πηγή της μουσικής τους είναι η πλούσια και ποικιλόχρωμη λαϊκή παράδοση της Ουκρανίας, το αστικό Κίεβο και η τοπική ουκρανική κουλτούρα αλλά και άλλες κουλτούρες. Η μουσική τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως world music.

Οι ίδιοι όμως αποκαλούν το απολύτως μοναδικό ύφος τους, «ethno chaos» («έθνο-χάος») κι αυτό γιατί συνδυάζει επιρροές από παραδοσιακά ουκρανικά λαϊκά τραγούδια με πειραματικούς αυτοσχεδιασμούς, οι ρίζες των οποίων εκτείνονται «χαοτικά», χωρίς καμία διάθεση ταξινόμησης, από την Αφρική μέχρι την Αυστραλία.

Ο τραγουδιστής τους Marko Halanevych εξηγεί τον πρωτότυπο χαρακτηρισμό «ethno chaos»: «Η μουσική μας δεν είναι απλά μια έθνικ μουσική, είναι περισσότερο «ethno chaos», δηλαδή ένα μείγμα διαφορετικών στυλ, ειδών, πολιτισμών. Ωστόσο, το background παραμένει ουκρανικό ενώ και ο τρόπος απόδοσης των τραγουδιών έχει τις ρίζες του στα ουκρανικά πολυφωνικά τραγούδια. Τα κορίτσια από την παιδική τους ηλικία μελετούν την παραδοσιακή μουσική της Ουκρανίας. Σπούδασαν εθνομουσικολογία».

Στο πλαίσιο των σπουδών τους, επισκέφτηκαν κάθε γωνιά της Ουκρανίας αναζητώντας και διασώζοντας παραδοσιακά τραγούδια. Επιστρέφοντας στο Κίεβο, με άπειρες ώρες ηχογραφήσεων στις αποσκευές τους, συναπαντήθηκαν με τον Vlad Troyitsky, σκηνοθέτη, παραγωγό και all-around καλλιτεχνική περσόνα της πόλης, ο οποίος τις σύστησε στον Marko Halanevych, απόφοιτο φιλολογίας και ερασιτέχνη ηθοποιό. Κάπου εδώ έπεσε η ιδέα να φτιάξουν μαζί ένα συγκρότημα. Ο ίδιος ο Troyitsky ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του νεοσύστατου project. Έχοντας στην κατοχή τους αυτά τα παλιά, στην πλειοψηφία τους α καπέλα, πολυφωνικά τραγούδια, αλλά και -ευτυχώς!- εξαιρετικές φωνές για να τα τραγουδήσουν, η πρώτη απόφαση των μελών του συγκροτήματος ήταν να τα ντύσουν με κρουστά από όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους έτσι ένα σχεδόν αρχέγονο τελετουργικό παλμό.

Καθώς κανείς τους δεν ήταν επαγγελματίας μουσικός, έπρεπε να μάθουν να παίζουν κάθε όργανο λίγο-πολύ από την αρχή. Στη συνέχεια, με την ίδια διαδικασία, πρόσθεσαν και άλλα όργανα όπως τσέλο, ακορντεόν, φλογέρες και άλλα. Το μόνο όργανο που απουσιάζει από τους DakhaBrakha είναι η κιθάρα. Μ′ αυτό το set-up έκαναν και τις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις τους το 2004.

Οι DakhaBrakha είναι:

Marko Halanevych: φωνητικά, darbuka, tabla, didjeridoo, accordion, trombone

Iryna Kovalenko: φωνητικά, djembe, bass drums, accordion, percussion, bugay, zgaleyka, piano

Olena Tsibulska: φωνητικά, bass drums, percussion, garmoshka

Nina Garenetska: φωνητικά, cello, bass drum

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Vladyslav Troitskyi

Info

Τιμές Εισιτηρίων

Τιμή προπώλησης: 27 ευρώ
Τιμή στο Ταμείο της συναυλίας: 30 ευρώ

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: more.com
τηλεφωνικά 211 7700 000
more spots
Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης

Δίκτυο Public
Public online: http://tickets.public.gr/
Kαταστήματα Public
https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp

Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Μοσχάτο - Ταύρος (17778)
+30 210 3450817. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Beatles: Η ιστορία της «σπουδαιότερης μπάντας όλων των εποχών» μέσα από 4 ταινίες

Χάρης Δημαράς: Οι κορυφαίες συνθέσεις προσφέρουν ανεξάντλητες προοπτικές αισθητικής προσέγγισης

Η Πάτι Σμιθ με τους Soundwalk Collective για δύο παραστάσεις στη Στέγη

Keywords
Τυχαία Θέματα
DakhaBrakha, Ουκρανικό, Αθήνα,DakhaBrakha, oukraniko, athina