Goldene: Επιστήμονες ανέπτυξαν φύλλο χρυσού πάχους μόλις ενός ατόμου

.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Linköping (LiU) στη Σουηδία δημιούργησαν ένα νέο υλικό που έχει χαρακτηριστεί «χρυσός ξάδελφος του γραφενίου», καθώς πιστεύεται ότι έχει εξίσου εντυπωσιακές ιδιότητες. 

Το υλικό ονομάζεται «Goldene» και οι επιστήμονες που το σχεδίασαν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εφαρμογές όπως η μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα, η παραγωγή υδρογόνου, ο καθαρισμός του νερού και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, αναφέρει το Techradar.

Ο Shun Kashiwaya, ερευνητής στο Τμήμα Σχεδιασμού Υλικών στο LiU, εξηγεί: «Αν κάνεις ένα υλικό εξαιρετικά

λεπτό, συμβαίνει κάτι εξαιρετικό. Όπως και με το γραφένιο, το ίδιο συμβαίνει και με τον χρυσό. Όπως γνωρίζετε, ο χρυσός είναι συνήθως ένα μέταλλο, αλλά αν έχει πάχος ενός ατόμου, ο χρυσός μπορεί να γίνει ημιαγωγός».

Οι προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας τόσο λεπτών φύλλων χρυσού είχαν αποτύχει, λόγω της τάσης του μετάλλου να συσσωρεύεται. Ωστόσο, η δημιουργία του Goldene επιτεύχθηκε μέσω μιας ιαπωνικής μεταλλουργικής τεχνικής 100 ετών, που ονομάζεται Murakami, το οποίο αφαιρεί τα υπολείμματα άνθρακα. Για την εργασία αυτή, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα οξειδωτικό αντιδραστήριο.

Για την παραγωγή του Goldene, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο υλικό βάσης με στρώματα χρυσού τοποθετημένα μεταξύ τιτανίου και άνθρακα. 

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο Lars Hultman, καθηγητής φυσικής στο LiU, ρόλο στη δημιουργία του Goldene, έπαιξε και η «τύχη». «Είχαμε δημιουργήσει το βασικό υλικό με εντελώς διαφορετικές εφαρμογές στο μυαλό μας. Ξεκινήσαμε με ένα ηλεκτρικά αγώγιμο κεραμικό που ονομάζεται καρβίδιο πυριτίου τιτανίου, όπου το πυρίτιο βρίσκεται σε λεπτά στρώματα. 

Στη συνέχεια, η ιδέα ήταν να επικαλύψουμε το υλικό με χρυσό για να κάνει επαφή. Αλλά όταν το εκθέσαμε σε υψηλή θερμοκρασία, το στρώμα πυριτίου αντικαταστάθηκε από χρυσό στο εσωτερικό του βασικού υλικού». 

Οι ερευνητές του LiU σκοπεύουν τώρα να στρέψουν την προσοχή τους στη διερεύνηση του κατά πόσον άλλα ευγενή μέταλλα θα μπορούσαν να υποστούν μια παρόμοια διαδικασία και να δώσουν ακόμη πιο απίθανες εφαρμογές. 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Related...Η επιστήμη πίσω από τον ήχο του νερού που πέφτει από ψηλάΕπιστήμη το 2023: 10 κορυφαίες επιστημονικές εξελίξεις της χρονιάςΜπορούμε να τρώμε παγωτό κάθε μέρα; Τι λέει η επιστήμη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Goldene, Επιστήμονες,Goldene, epistimones