Guardian: Πώς κυπριακή εταιρεία βοηθούσε τον Ρώσο «Ορθόδοξο ολιγάρχη» μετά την επιβολή κυρώσεων

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ

Ένας Ρώσος ολιγάρχης που κατηγορείται για τη χρηματοδότηση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία φάνηκε να συνεχίζει να διακινεί εκατομμύρια δολάρια μέσω του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος με τη βοήθεια κυπριακής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αφού τέθηκε υπό κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις, αποκαλύπτει ο Guardian.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ , ένας τραπεζίτης του οποίου τα επιχειρηματικά συμφέροντα περιλαμβάνουν τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Tsargrad που υποστηρίζει

το Κρεμλίνο, έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές των ΗΠΑ ως «μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης» για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Γνωστός ως «Ορθόδοξος ολιγάρχης» λόγω της υποστήριξής του προς τη ρωσική εκκλησία, ο Μαλοφέγιεφ έχει περιγράψει την τρέχουσα επίθεση στην Ουκρανία ως «ιερό πόλεμο». Ήταν ανάμεσα στα άτομα υψηλού προφίλ που επλήγησαν από κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με την Ε.Ε. να τον θέτει υπό περιορισμούς τον Ιούλιο του 2014 και τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Revealed: how Cypriot firm helped the ‘Orthodox oligarch’ after he was placed under sanctions https://t.co/DJNACzl883

— The Guardian (@guardian) April 18, 2023

Ωστόσο, μετά από έρευνα του Guardian και του Organised Crime and Corruption Reporting Project, φαίνεται ότι τα επόμενα τρία χρόνια (2014-2017) παρέμεινε πελάτης της κυπριακής εταιρείας λογιστικών και υπεράκτιων υπηρεσιών MeritServus, η οποία προώθησε έγγραφα που βοήθησαν τον ολιγάρχη να μεταφέρει δάνεια, ακόμη και σε δολάρια, μεταξύ της κυπριακής εταιρείας-βιτρίνας του και των άλλων εταιρειών του, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Πώς, Ρώσο Ορθόδοξο,Guardian, pos, roso orthodoxo