H σεληνάκατος Peregrine1 της NASA δεν θα φτάσει στο φεγγάρι λόγω διαρροής καυσίμων

H πρώτη σεληνάκατος που εκτοξεύτηκε από τις ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα δεν θα καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης λόγω διαρροής καυσίμων, ανακοίνωσαν οι χειριστές της, προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι πλέον να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν πιο μακριά πριν χάσουν την ισχύ.

Το Peregrine1, το οποίο είναι επίσης το πρώτο εμπορικό διαστημικό όχημα που θα επιχειρούσε μια ομαλή προσεδάφιση στο φεγγάρι, υπέστη ”κρίσιμη απώλεια καυσίμου” λίγες ώρες μετά

την απογείωση τη Δευτέρα λόγω μιας ”ανωμαλίας” στο σύστημα προώθησης, σύμφωνα με την Astrobotic, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα.

US : Astrobotic Technology's lunar lander mission encountered setback as it suffered a critical loss of propellant during its journey to the moon#MoonMission#lunarlander#USNews#Astrobotichttps://t.co/NW6xlQfVfu

— Ganga News English (@ganganewsen) January 9, 2024

Αφού αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι το διαστημόπλοιο δεν θα μπορούσε να προσανατολιστεί προς τον ήλιο για να φορτίσει τις μπαταρίες του, η ομάδα της Astrobotic ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν ”αυτοσχέδιο ελιγμό” και η ηλιακή συστοιχία λειτούργησε.

Ωστόσο, σε μεταγενέστερη δήλωσή της, η εταιρεία με έδρα το Πίτσμπουργκ δήλωσε ότι οι προωθητήρες της ”θα μπορούσαν πιθανότατα να λειτουργήσουν μόνο για άλλες 40 ώρες το πολύ”, προσθέτοντας: ”Αυτή τη στιγμή, ο στόχος είναι να φέρουμε το Peregrine όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σεληνιακή απόσταση πριν χάσει την ικανότητα να διατηρήσει τη θέση του στον ήλιο και στη συνέχεια να χάσει την ισχύ του”.

The first U.S. commercial robotic launch to the Moon successfully lifted off Jan. 8 on the first flight of @ULALaunch’s #VulcanRocket. @Astrobotic’s Peregrine Mission 1 lander is expected to reach the lunar surface in February: https://t.co/csvx73ZqgPpic.twitter.com/N7Mxiqi8GC

NASA (@NASA) January 8, 2024

Η σεληνάκατος, η οποία μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό της Nasa, εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Vulcan Centaur από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, σηματοδοτώντας την πρώτη χρήση του νέου ισχυρού πυραύλου που κατασκευάστηκε από την United Launch Alliance, μια κοινοπραξία μεταξύ της Boeing και της Lockheed.

Το Peregrine επρόκειτο να φτάσει στο φεγγάρι στις 23 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκινούσε να συλλέγει δεδομένα από την σεληνιακή επιφάνεια που θα βοηθούσαν την έρευνα για τις προγραμματισμένες μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές.

Στα όργανα που φέρει το σκάφος περιλαμβάνονται εκείνα που μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας, τον επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο πάγο, το μαγνητικό πεδίο και το εξαιρετικά λεπτό στρώμα αερίου που ονομάζεται εξώσφαιρα. Στο σκάφος υπάρχουν επίσης πέντε μικρά σεληνιακά οχήματα, το καθένα από τα οποία ζυγίζει λιγότερο από 60 γραμμάρια και έχει διάμετρο 12 εκατοστά.

Η σεληνάκατος περιέχει επίσης μη επιστημονικά ωφέλιμα φορτία, όπως DNA από τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ,Τζορτζ Ουάσινγκτον,Τζον Κένεντι και Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Οι στάχτες του Gene Roddenberry, του δημιουργού του Star Trek, καθώς και των πρώην πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής σειράς, βρίσκονται επίσης στο σκάφος.

Με την πιθανότητα επιτυχής προσεδάφισης να θεωρείται πλέον αδύνατη, το σκάφος θα κάνει πειράματα στο διάστημα πριν τελειώσουν οι μπαταρίες του.

Απαντώντας στις αναφορές για την αποτυχία της προσεδάφισης, η Nasa δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Astrobotic για να εντοπίσει τη βασική αιτία του προβλήματος προώθησης, προσθέτοντας: ”Το διάστημα είναι δύσκολο”.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα
Peregrine1,NASA