LIVE: Τιτάνιος αγώνας ενάντια στις πυρκαγιές, στην 4η ημέρα της η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

21.00 Μεγάλη φωτιά στη Θήβα

Η πυρκαγιά είναι κοντά στην Εθνική Οδό

20.09 Θεσσαλονίκη: Έσβησε η πυρκαγιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής   

Έσβησε η πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρωινές ώρες σε αγροτοδασική περιοχή, στην περιοχή περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική, στον δήμο Πολυγύρου.

19.10 Εκκενώνεται το χωριό Βίτωλη της Μακρακώμης

Πριν λίγα λεπτά

δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό, ενώ εκεί συγκεντρώνονται όλες οι επίγειες δυνάμεις.
Λίγο πριν οι φλόγες έκαψαν ένα ποιμνιοστάσιο στην είσοδο της Βίτωλης κατά μήκος του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά αποθήκες που είναι γεμάτες με ζωοτροφές και μία αγροικία.

18.43 Σακελλαροπούλου: Πενθούμε για τους 18 συνανθρώπους μας στη Δαδιά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της αβαφέρει ότι «με οδύνη βλέπουμε τις πυρκαγιές να μαίνονται στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, με αγωνία παρακολουθούμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους. Οδύνη και αγωνία που γίνονται οξύτερες στην τρομερή είδηση της απανθράκωσης πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς.

Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε. Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη».

18.19 Ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά ασθενών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με απόλυτη ασφάλεια μεταφέρθηκαν λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» οι ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο.

Χθες το βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια και έντεκα νεογνά που νοσηλεύονταν σε μονάδας του ΠΝΑ. 

17.54 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Φυλής λόγω της φωτιάς

-Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

-Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού

-Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Αντίθετα, διεκόπη η κυκλοφορία στην λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

-Στην λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

-Από την πλατεία Φυλής

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι» 

17.45 Μήνυμα 112 σε ακόμη 8 περιοχές της Ροδόπης

Μήνυμα 112 σε κατοίκους άλλων 8 οικισμών στη Ροδόπη, λόγω της δασικής πυρκαγιάς, έστειλε η Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των οικισμών Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιος Χαράλαμπος Μαρωνείας, Ασκητές, Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

17:17 O πρωθυπουργός στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώνεται για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε ολη τη χώρα.

17.06 Η ΕΕ στέλνει επιπλέον βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί επιπλέον πέντε αεροσκάφη και πυροσβέστες για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα σήμερα αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη του στόλου rescEU από Κροατία, Γερμανία και Σουηδία, ένα ελικόπτερο Blackhawk, 58 πυροσβέστες και εννέα δεξαμενές νερού από την Τσεχία.

16.56 Μήνυμα 112 για εκκένωση σε Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα απομακρυνθείτε νότια προς Λιόσια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

16:30 Σπίτια παραδίδονται στις φλόγες στη Φυλή

Σε ένα τρομακτικό και αποκαρδιωτικό θέαμα, οι πυροσβέστες παλεύουν απέναντι σε θηριώδεις φλόγες και μέσα σε πυκνό καπνό, βοηθώντας ανθρώπους αλλά και ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

15.53 Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Χου και στη Χαλκιδική

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στους δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, αποφάσισε για αύριο από τις οκτώ το πρωί και για τις επόμενες δώδεκα ώρες, η αντιπεριφερειάρχης του νομού, Αικατερίνη Ζωγράφου. Επίσης η απαγόρευση αφορά και στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης (Σειχ Σου).

Συγκεκριμένα η απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους, αφορά:

-Στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης –Πανοράματος – Χορτιάτη,

-Στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου),

-Στο Δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο),

-Στη δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί

-στη Χερσόνησο Κασσάνδρας : «Κορυφογραμμή» (από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή), «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου

-στη Χερσόνησο Σιθωνίας : Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά και

-στο Δήμο Αριστοτέλη : Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου.

 15.20 Πυρκαγιά στην Αγία Σοφιά Κυνουρίας

Στο σημείο επιχειρούν 8 οχήματα της πυροσβεστικής και 25 πυροσβέστες ς από Βόρεια Κυνουρία, Τρίπολη και Μεγαλόπολη, 15 άτομα πεζοπόρο, ρίψεις κάνουν τρία αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με αναφορές, οι φλόγες έχουν μπει σε αυλές σπιτιών, με κατοικους να έχουν πάρει τα λάστιχα και να προσπαθούν να τις σβήσουν. Πηγές θέλουν, μάλιστα, δύο σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές.

15.06 Φωτιά στη Μακρακώμη

Νέα εστία ξέσπασε στην Μακρακώμη Φθιώτιδας σε δασική περιοχή λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού ενώ επεκτείνεται και σε αγροτικές εκτάσεις.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να ελέγξουν τα μέτωπα που απειλούν ακόμη και αγροικίες αλλά ακόμα είναι σε απόσταση 500 μέτρων περίπου.

14.59 Βρέθηκαν νεκροί μετανάστες στη Δαδιά

Νεκροί βρέθηκαν τουλάχιστον 18 νεκροί μετανάστες στην περιοχή της Δαδιάς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταδιακή εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, νέες εκκενώσεις οικισμών 

14.57 Απεγκλωβισμός ατόμων λόγω πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ.Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

14.43 Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Αττικής Οδού

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Ασπρόπυργο η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 

14.37 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών της Επικράτειας  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

⚠ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου

Keywords
live, αλεξανδρουπολη, φωτια, πυρκαγιες, αγωνας, αδαμάντιος κοραής, 25η μαρτιου, θεσσαλονικη, χρεος, νέα, toyota, ελλαδα, χου, διοδια, τελη κυκλοφοριας, διακοπη ρευματος, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γερμανια, εθνικη, ευβοια, ζωα, σουηδια, τρομακτικο, υψος, χαλκιδικη, αγια σοφια, αγωνια, αδυναμια, αιγαλεω, αικατερινη, ανω λιοσια, αττικη, βοιωτια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, δασος, δεξαμενες, δηλωση, δωδεκα, δοθηκε, εξελιξη, εστια, ζωγραφου, ζοφερη, ζωοτροφες, υπηρεσιες, ισχυει, κροατια, λαστιχα, ληψη, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λιοσια, μηκος, μητσοτακης, οκτω, ουρανουπολη, οχηματων, οχηματα, πλοιο, πρωι, ρυθμισεις, ριψεις, συγκεκριμενα, σκαφη, σωμα, σοφια, σπιτια, συκια, σχεδιο, τμημα, τρια, τριτη, τριπολη, τροχαια, τσεχια, χου, οδυνη, ωρες, ασφαλεια, αυλες, εφαρμογη, εννεα, εθνικο, χωρα, νεκροι, νοσοκομειο, πηγες
Τυχαία Θέματα