Live: Βομβαρδισμός θεάτρου με 1.200 αμάχους, «εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν» λέει ο Μπάιντεν

«Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες», μετέδωσαν σε αποκλειστικό ρεπορτάζ οι Financial Times,

ωστόσο οι δύο πλευρές έσπευσαν να χαμηλώσουν τις όποιες προσδοκίες.

Νωρίτερα, σε μια ιστορική ομιλία προς το αμερικανικό Κογκρέσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε (μέσω βίντεο) από τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για την χώρα του, επαναλαμβάνοντας το επίμονο αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα βάλει τέλος στους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, εμφανίστηκε λάβρος κατά της Δύσης, κάνοντας λόγο για «αντι-ρωσικό σχέδιο» ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε «πρωτοφανή βοήθεια 800 δισ. δολαριών» προς την Ουκρανία μαζί με αποστολή drones. Επίσης, αργότερα χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου». 

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος συνεχίζεται. Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο με εκατοντάδες άμαχους στη Μαριούπολη αλλά και πολίτες που περίμεναν για ψωμί στο Τσερνίχιβ. Στο Κίεβο επλήγησαν και πάλι κατοικημένες περιοχές ενώ στην Οδησσό το πρωί υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις.

Όλες οι εξελίξεις

23.42 Σύνοψη των εξελίξεων της Τετάρτης:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «εγκληματία πολέμου», με τη Ρωσία να καταδικάζει τα σχόλια, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική». 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερη στήριξη από τη Δύση. 

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για επιπλέον στήριξη με όπλα στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων drones, αντιαεροπορικών, αντιαρματικών, πυρομαχικών κ.α.

Ένα θέατρο όπου κρύβονταν περίπου 1.200 άμαχοι στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε. Η ουκρανική πλευρά λέει ότι επρόκειτο για μια μεγάλη ρωσική βόμβα, ενώ οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ήταν το Τάγμα Αζόφ. 

Στο Τσερνιχίβ 10 άνθρωποι που περίμεναν σε ουρά για ψωμί σκοτώθηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό. 

Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

To Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, λέγοντας πως δεν είχε δει στοιχεία που να υποστηρίζουν τους λόγους που παρουσίασε το Κρεμλίνο για τον πόλεμο. Καταψήφισαν μόνο οι δικαστές της Ρωσίας και της Κίνας. 

Ρεπορτάζ των Financial Times για ένα προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δείχνει μόνο «τις θέσεις των αιτημάτων της ρωσικής πλευράς» είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ήταν υπό συζήτηση η Ουκρανία να γίνει ουδέτερη χώρα με status παρόμοιο με αυτό της Αυστρίας και της Σουηδίας. 

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση «δεν θα επιτύχει» σε αυτό που χαρακτήρισε προσπάθεια για παγκόσμια κυριαρχία και διαμελισμό της Ρωσίας. 

23.36 Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ρωσικές προελάσεις γενικά φαίνονται να έχουν μείνει στάσιμες, και υπάρχουν ενδείξεις πως εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο η Ρωσία χρειάζεται να φέρει ενισχύσεις από εκτός Ουκρανίας για να μπουν στη μάχη. 

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει πάνω από 980 πυραύλους, και ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αφιερώσει το 75% του συνόλου των τακτικών ομάδων τάγματός τους στην εισβολή. 

Στον νότο της Ουκρανίας, ρωσικά πολεμικά βομβάρδιζαν περιοχές γύρω από την Οδησσό και υπάρχει αυξημένη ναυτική δραστηριότητα στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Η Μαριούπολη είναι απομονωμένη και οι βομβαρδισμοί από μεγάλη απόσταση είναι καταστροφικοί. 

Στα βόρεια οι ρωσικές προελάσεις σε γενικές γραμμές είναι στάσιμες κοντά στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ συζητούν με συμμάχους που έχουν συστήματα αεράμυνας που οι Ουκρανοί ξέρουν να χειρίζονται - και αναμένεται να γίνουν τέτοιες συζητήσεις κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.  

23.29 H Ρωσία αρνείται ότι έπληξε το θέατρο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι ευθύνεται το ακροδεξιό ουκρανικό Τάγμα Αζόφ, χωρίς να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της. Στο παρελθόν είχε κατηγορήσει το τάγμα ότι εμποδίζει αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. 

Η Maxar Technologies έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δορυφόρο από τις 14 Μαρτίου, όπου φαίνεται η λέξη «παιδιά» με ρωσικούς χαρακτήρες γραμμένη στο έδαφος δίπλα στο κτίριο. 

23.16 Το Κρεμλίνο μπορεί να αγνόησε την «έμπνευση» που είχε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ να προκαλέσει σε «μονομαχία» τον πρόεδρο Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο διάφοροι αξιωματούχοι στη Ρωσία παρενέβησαν προς υπεράσπιση του ηγέτη τους. 

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, η οποία είχε υποτιμήσει τον ρόλο του Μασκ ως αντίπαλου στην κατασκευή διαστημικών πυραύλων, απάντησε την ίδια ημέρα με αναφορά σε ένα ποίημα που κάνει λόγο για έναν «νεαρό διαβολάκο, πολύ αδύναμο για να με αντιμετωπίσει».

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, πιστός υποστηρικτής του Πούτιν και λάτρης των πολεμικών τεχνών, απευθύνθηκε στον Έλον Μασκ με το γυναικείο όνομα «Ελόνα», σημειώνοντας ότι δεν έχει τη σωματική δύναμη να αναμετρηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είναι λάτρης του τζούντο και «τρόμος για τη Δύση» (όπως τον χαρακτήρισε).

«Δεν θα ταίριαζε στο αθλητικό πνεύμα του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) να αγωνιστεί με έναν αδύναμο αντίπαλο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram, αντιπροτείνοντας στον επιχειρηματία να πάει για προπόνηση σε κάποιο από τα πολλά αθλητικά κέντρα της Τσετσενίας για «να μεταμορφωθεί από τρυφερή Ελόνα σε ανδροπρεπή Έλον».

Ο Μασκ επανήλθε στο θέμα την Τρίτη, απαντώντας στον Καντίροφ ότι μια «όσο εξαιρετική προπόνηση» θα του έδινε υπερβολικό πλεονέκτημα, υπογράφοντας ως «Ελόνα». «Εάν φοβάται (ο Πούτιν) να παλέψει μαζί μου, θα συμφωνήσω να χρησιμοποιήσω μόνο το αριστερό μου χέρι και δεν είμαι καν αριστερόχειρας», συμπλήρωσε.

Thank you for the offer, but such excellent training would give me too much of an advantage.

If he is afraid to fight, I will agree to use only my left hand and I am not even left-handed.

Elona

— Elona Musk (@elonmusk) March 15, 2022

Ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντουρόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε «κλείσει» το όνομα προφίλ «Ελόνα», περιμένοντας τον Μασκ να δημιουργήσει λογαριασμό στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά με την «πρόσκληση σε μονομαχία» Μασκ-Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα: «Δεν έχουμε παρακολουθήσει το θέμα. Δεν διαβάζουμε (αναρτήσεις) Twitter εδώ και πολύ καιρό».

22.46 Fake βίντεο του Ζελένσκι κάνει τον γύρο των social media

Σε αυτό υποτίθεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ζητάει από τους αμυνόμενους πολίτες να κατεβάζουν τα όπλα τους μπροστά στους Ρώσους εισβολείς. Αλλά είναι εμφανώς - και εντελώς ερασιτεχνικά - επεξεργασμένο.

Проти кого ми воюємо? Ці каліки навіть діпфейк не спромоглися нормальний зробити.... боже))) pic.twitter.com/RqAj0qLuSO

— йди на хуй (@_delanay) March 16, 2022

22.23 Πιθανή αποστολή S-300 από τους Σλοβάκους στην Ουκρανία

22.03 Οργή Κρεμλίνου για Μπάιντεν: «Απαράδεκτη» και «ασυγχώρητη» ρητορική

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αποκαλώντας τον Πούτιν εγκληματία πολέμου, ήταν «απαράδεκτα» και «ασυγχώρητη ρητορική», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

22.00 Η στιγμή που ο Μπάιντεν αποκαλεί για πρώτη φορά τον Πούτιν εγκληματία πολέμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, Ουκρανίας, Ρωσία,Live, oukranias, rosia