Θα συνεχιστούν την Τετάρτη οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών Κιέβου-Μόσχας διεκόπη για ”τεχνικούς λόγους” μέχρι την Τετάρτη, ενώ είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές έχουν μπει σε ορισμένα ζητήματα ουσίας. Ο αρμόδιος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου που συμμετέχει στον διάλογο που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης, έκανε λόγο πριν από την έναρξη του γύρου συνομιλιών της Δευτέρας, σε μια πιο εποικοδομητική στάση της ρωσικής πλευράς. Ωστόσο αργότερα υπενθύμισε πως ο διάλογος ”είναι δύσκολος”.  Στο μεταξύ, η ΕΕ ενέκρινε τέταρτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Οι

επιθέσεις του ρωσικού στρατού συνεχίστηκαν με πλήγματα ακόμα και στο Κίεβο. Μια πολυώροφη πολυκατοικία έγινε στόχος, ενώ συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη και δυτικότερα του Κιέβου, με προφανή στόχο να μπλοκαριστεί η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, όπως φάνηκε και από την πολύνεκρη επίθεση στην στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στο Γιαροβίβ. Οι προσπάθειες περικύκλωσης μεγάλων πόλεων συνεχίζονται όπως και ο ”στραγγαλισμός” της Μαριούπολης, που παραμένει υπό πολιορκία. 

Κίνα και Ρωσία διαψεύδουν αμερικανικά ΜΜΕ που, επικαλούμενα πηγές της Ουάσιγκτον, αναφέρουν πως η πρώτη ζήτησε από την δεύτερη στρατιωτικό εξοπλισμό προς ενίσχυση των πολεμικών επιχειρήσεών και βοήθεια για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί πως το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης, αλλά επί του παρόντος πιο πρόθυμη φαίνεται η Ινδία που εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικού πετρελαίου σε προνομιακή τιμή. 

Όλες οι εξελίξεις

23.52 Σύνοψη των εξελίξεων της Δευτέρας

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής επέτρεψαν να αποχωρήσει ένα κονβόι αυτοκινήτων από την πολιορκημένη Μαριούπολη, μα εμπόδισαν να φτάσει στην πόλη ένα κονβόι με βοήθεια, ανέφερε η Ουκρανία.

Ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός είπε ότι πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από πόλεις που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή. Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού για τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, λέγοντας πως το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης ήταν εντός του πλαισίου των πιθανοτήτων.

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχαν έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών, μα δεν ανακοινώθηκε κάποια νέα πρόοδος. Ουκρανός διαπραγματευτής είπε πως οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν την Τρίτη.

Το Κρεμλίνο διέψευσε αναφορές αξιωματούχων των ΗΠΑ πως η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το Πεκίνο χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές ως «παραπληροφόρηση». Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, εξέφρασε προβληματισμούς για τη συμπαράταξη της Κίνας με τη Ρωσία σε μια επτάωρη συνάντηση με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μίλησε ξανά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, για τη σύγκρουση.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν πολυκατοικία στο Κίεβο επλήγη από ρωσικό βλήμα και ένα δεύτερο άτομο σκοτώθηκε από συντρίμμια που έπεφταν μετά από ένα πλήγμα από πύραυλο σε άλλο τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, είπαν οι τοπικές αρχές.

Οι Ρωσία είπε ότι 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν από ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ στα ανατολικά, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Η Ουκρανία το διέψευσε.

Η Ουκρανία ανέφερε περισσότερα αεροπορικά πλήγματα σε ένα αεροδρόμιο στα δυτικά, σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Τσερνιχίβ, βορειοανατολικά του Κιέβου, και επιθέσεις στο Μικολάιφ, στα νότια. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στο Μικολάιφ και στο Χάρκοβο, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Οι χώρες- μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ. Διπλωμάτες είπαν πως οι κυρώσεις θα στόχευαν τον ρωσικό χάλυβα και σίδηρο, και θα περιελάμβαναν απαγόρευση εξαγωγών σε αγαθά πολυτελείας, καθώς και απαγόρευση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη.

23.38 O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδεχομένως να ταξιδέψει στην Ευρώπη για συναντήσεις με συμμάχους στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το Reuters

22.55 Οι ΗΠΑ είχαν «έντονες» συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με την Κίνα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πειστεί η Κίνα να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, σε συνάντηση στη Ρώμη. 

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιετσί, για συνομιλίες στην ιταλική πρωτεύουσα εν μέσω των αναφορών πως η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα όπλα προς στήριξη της εισβολής στην Ουκρανία. 

«Ήταν μια έντονη επτάωρη συνάντηση, η οποία αντανακλά τη σοβαρότητα της στιγμής, καθώς και τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ

«Η συνάντηση δεν είχε να κάνει με διαπραγματεύσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα ή αποτελέσματα, μα με μια ειλικρινή, ευθεία ανταλλαγή απόψεων». 

Ερωτηθείς αν ήταν επιτυχής, ο αξιωματούχος είπε «φαντάζομαι πως εξαρτάται από το πώς ορίζεις την επιτυχία, μα πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ειδικά σε θέματα όπου διαφωνούμε». 

Η Κίνα είχε αντιδράσει οργισμένα στις αναφορές σε ΜΜΕ, που επικαλούνταν Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είπε ότι οι ΗΠΑ διέσπειραν «κακόβουλη παραπληροφόρηση» με «ύπουλους σκοπούς». 

22.54 Διαμαρτυρία «στον αέρα»

21.38 Περισσότερα στοιχεία για τον τραυματία Αμερικανό δημοσιογράφο: Το Fox News μετέδωσε ότι ο ανταποκριτής του Μπέντζαμιν Χολ τραυματίστηκε ενώ έκανε τη δουλειά του, όχι μακρά από το Κίεβο. Δεν υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο ο δημοσιογράφος είναι στο νοσοκομείο. 

Thinking of you buddy @BenjaminHallFNC

Keywords
Τυχαία Θέματα