Όπλο στα χέρια της Μόσχας το φυσικό αέριο, ωμός εκβιασμός οι διακοπές προμήθειας λέει η ΕΕ

Διάλυση του Μνημείου της Αδελφοσύνης ρώσων και ουκρανών εργατών στο Κίεβο (26 Απεριλίου 2022)

Ως επιπλέον όπλο στη φαρέτρας της χρησιμοποιεί η Μόσχα το φυσικό αέριο στρεφόμενη κατά ”μη φιλικών χωρών” και διακόπτοντας την ροή προς Βουλγαρία και Πολωνία αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Αμφότερες κάνουν λόγο για αθέτηση των συμβολαίων τους ενώ δηλώνουν πως υπάρχει επάρκεια ώστε να μην προκύψουν προβλήματα για τους καταναλωτές. H ΕΕ ετοιμάζει συντονισμένη απάντηση καθώς εκτιμά πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει με τη

διακοπή μόνο προς δύο χώρες, και τονίζει πως είναι προετοιμασμένη γι αυτό το ενδεχόμενο.  Κάνει δε λόγο για άδικη και εκβιαστική κίνηση από πλευράς της Μόσχας. Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ, δήλωσε εξάλλου την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ αποκάλυψε πως θα λάβει βοήθεια από την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Zελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ουκρανικό έθνος, έκανε λόγο για «ενεργειακό εκβιασμό» της Ρωσίας κατά της Ευρώπης.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη με το ρωσικό φυσικό αέριο: Εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις

Ένας Ουκρανός διοικητής στη Μαριούπολη είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 600 τραυματίες άμαχοι και μαχητές στα χαλυβουργεία Azovstal. Ο Σέρχιι Βολίνα, εν ενεργεία διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, είπε ότι εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και δεν έχουν φαγητό και νερό. Αξιωματούχοι νωρίτερα δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ξανά στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα. Ο ΟΗΕ δήλωσε πως κινητοποιεί μια έμπειρη ομάδα από όλο τον κόσμο για να συντονίσει την περίπλοκη εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη ανέφερε ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν «γρήγορα» αντίποινα. «Έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις για αυτό», δήλωσε δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλες οι εξελίξεις

23.29 Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας: ”Εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες” περιμένουν τη χώρα μας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι την περιμένουν ”εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες” απέναντι στον ρωσικό στρατό που ”ήδη συγκέντρωσε δυνάμεις για μια μεγάλη επίθεση στο ανατολικό τμήμα” της χώρας, που αποτελεί προτεραιότητα της Μόσχας.

″Μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες’”, προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook, καλώντας τους Ουκρανούς να επιδείξουν ”σθένος και ενότητα” έπειτα από δύο και πλέον μήνες σύγκρουσης με τη Ρωσία.

″Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ”θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες”.

Όπως δήλωσε, ο ρωσικός στρατός ”που έχει ήδη επίγνωση της στρατηγικής του ήττας, θα προσπαθήσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεινά” στους Ουκρανούς στρατιώτες, τους οποίους ο Ρέζνικοφ προέτρεψε να ”κρατήσουν γερά”.

Νωρίτερα σήμερα, ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε μια προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου και εντός του Ντονμπάς.

Στις 18 Απριλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον του ανατολικού τμήματος της χώρας, ένα μέρος του οποίου τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014 και το οποίο αποτελεί πλέον τον πρωταρχικό στόχο της Μόσχας.

″Η εφαρμογή των συμφωνιών (με ξένες χώρες), η εκπαίδευση και η ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής παίρνουν κάποιο χρόνο”, δήλωσε ο Ρέζνικοφ, εκφράζοντας ικανοποίηση ωστόσο ότι ”η βοήθεια στην Ουκρανία θα αυξηθεί” εντός των προσεχών ημερών, όπως είπε.

22.54 Ζελένσκι: Η Ρωσία θεωρεί ότι όλο το εμπόριο είναι όπλο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Zελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ουκρανικό έθνος, έκανε λόγο για «ενεργειακό εκβιασμό» της Ρωσίας κατά της Ευρώπης.

Είπε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία δείχνει ότι ”κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα διατηρήσει οποιαδήποτε κανονική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία”.

Ο Ζελένσκι προσθέτει: ”Η Ρωσία δεν θεωρεί μόνο το φυσικό αέριο, αλλά οποιοδήποτε εμπόριο ως όπλο. Απλώς περιμένει τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ένας ή ο άλλος εμπορικός κλάδος”.

Λέει ότι η Ρωσία «βλέπει μια ενωμένη Ευρώπη ως στόχο» και όσο πιο γρήγορα όλοι στην ήπειρο συμφωνήσουν ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για το εμπόριο, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει σταθερότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία με την ΕΕ για την αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες αγορές - ειδικά για τα τρόφιμα.

Οι ουκρανικές εξαγωγές θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών και θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης, πρόσθεσε.

22.48 Εργοστάσιο χάλυβα στο Κριβί Ριχ άρχισε να επαναλειτουργεί

Ένα μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα στην μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, το Κριβί Ριχ ,άρχισε να επαναλειτουργεί σταδιακά, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μαίνεται και τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά.

Το εργοστάσιο ArcelorMittal ― όχι εκείνο της Μαριούπολης όπου έχουν οχυρωθεί στρατιώτες και άμαχοι ― έθεσε ξανά σε λειτουργία μία υψικάμινο στις 9 Απριλίου, αφού είχε κλείσει και τις τέσσερις που διαθέτει όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Το εργοστάσιο χάλυβα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ουκρανίας, σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να θέσει σε λειτουργία και δεύτερη υψικάμινο, εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάουρο Λονγκομπάρντο.

«Εξήντα χιλιόμετρα μακριά από εδώ βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα, επομένως δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί σήμερα ή αύριο. Ελπίζουμε ότι ο ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να απωθήσει τους εισβολείς», δήλωσε σήμερα ο Λονγκομπάρντο στο πρακτορείο Reuters.

«Φυσικά αναγνωρίζουμε το ρίσκο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αφού το εργοστάσιο δεν μπορεί να χτυπηθεί μόνο από στρατιώτες αλλά και από πυραύλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να διακοπούν εξαιτίας μιας μεγάλης καταστροφής στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το εργοστάσιο και τα κοντινά ορυχεία που διαχειρίζεται η ArcelorMittal λειτουργούν με περίπου το 94% του προσωπικού τους, σύμφωνα με την εταιρεία. Η τελευταία φορά στην 80ετή ιστορία του εργοστασίου που έκλεισαν όλες οι υψικάμινοι ήταν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το εργοστάσιο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

22.42 O OHE κινητοποιεί ειδική ομάδα για την εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα της Μαριούπολης

22.18 Ουκρανία: Έκθεση της Microsoft για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Ρώσοι χάκερ εξαπέλυσαν πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας, που φέρονται να υποστήριξαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας και τις διαδικτυακές εκστρατείες προπαγάνδας, αναφέρει η Microsoft σε έκθεσή της που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Τα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση, ορισμένα εκ των οποίων δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, υποδηλώνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο σημαντικότερο ρόλο από εκείνον που ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό.

Η ψηφιακή επίθεση που, σύμφωνα με τη Microsoft, ξεκίνησε έναν χρόνο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πιθανολογείται ότι έθεσε τα θεμέλια για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μεταξύ της 23ης Φεβρουαρίου και της 8ης Απριλίου, η Microsoft αναφέρει ότι κατέγραψε συνολικά 37 ρωσικές καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν πως πλέον στον πόλεμο μπορούν να συνδυαστούν ψηφιακά και στρατιωτικά πλήγματα.

«Ρώσοι στρατηγοί και κατάσκοποι προσπάθησαν να εντάξουν τις κυβερνοεπιθέσεις στην πολεμική εκστρατεία ενόσω αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο πεδίο των μαχών», αναφέρει ο Τόμας Ριντ, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Paul H. Nitze στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

H Microsoft αναφέρει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας λειτούργησαν «συνδυαστικά απέναντι σε έναν κοινό στόχο». Η εταιρεία τεχνολογίας σημειώνει πως δεν μπορούσε να αποφασίσει αν αυτή η συσχέτιση οφείλεται σε συντονισμένη λήψη αποφάσεων ή απλά σε κοινούς στόχους.

Για παράδειγμα, σε χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύεται στην έκθεση της Microsoft, σημειώνεται ότι την 1η Μαρτίου – την ημέρα που ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε τον πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο – εταιρείες μέσων ενημέρωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν δεχθεί επιθέσεις από χάκερ.

Σε μια άλλη περίπτωση, γίνεται λόγος για «ύποπτες» ρωσικές κινήσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, δύο εβδομάδες πριν από τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιοχή στις 3 Μαρτίου.

Την επόμενη ημέρα, η Microsoft αναφέρει ότι ρώσοι χάκερ διείσδυσαν σε κυβερνητικό δίκτυο στη Βίνιτσα της κεντρικής Ουκρανίας. Δύο ημέρες αργότερα, πύραυλοι ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο της πόλης.

Ο Βίκτορ Ζόρα, κορυφαίος αξιωματούχος της Ουκρανίας σε θέματα κυβερνοασφάλειας, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να βλέπει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας. «Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τους ρώσους χάκερ, αλλά ούτε και να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές τους», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Microsoft, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους για την υποστήριξή τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Από την έναρξη του πολέμου, ακαδημαϊκοί και αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία φάνηκε να είναι λιγότερο ενεργή στον κυβερνοχώρο από ό,τι αναμενόταν.

Πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψε δημόσια ένα κυβερνοόπλο, γνωστό ως Pipedream, που σχεδιάστηκε για επιθέσεις κατά βιομηχανικών μονάδων. Αν και δεν συσχετίστηκε με τη Ρωσία, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο και η ανακάλυψή του συμπίπτει χρονικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

22.00 ΗΠΑ: 670 εκατομμύρια δολάρια σε επισιτιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει 670 εκατομμύρια δολάρια σε επισιτιστική βοήθεια για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση. Τα χρήματα θα προέλθουν από το τμήμα γεωργίας και τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Οι υπηρεσίες διαθέτουν 282 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα διατροφής των ΗΠΑ σε έξι χώρες στο Κέρας της Αφρικής: Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν και Υεμένη. Άλλα 388 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την επιμελητεία της επισιτιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της ναυτιλίας.

The U.S. is providing more than $200 million in additional humanitarian assistance for the Horn of Africa region. We remain deeply concerned about the worsening humanitarian crisis and call on the donor community to contribute generously to the response.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) April 27, 2022

21.43 Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να διεξαγάγει «δημοψηφίσματα» στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ

Ωστε οι δύο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας προσαρτηθούν στη Ρωσία, αναφέρει το λετονικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Meduza.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η Ρωσία σχεδίαζε να διεξαγάγει τέτοια δημοψηφίσματα στο εγγύς μέλλον ως τρόπο να αναγκάσει τους άνδρες στην περιοχή να κληθούν σε στρατιωτική κινητοποίηση.

Meduza, citing sources close to the Kremlin, reports Putin wants to hold “referendums” in Donetsk and Luhansk oblasts about joining Russia next month.

Notably, they were meant to have happened already, but have been postponed by battlefield setbackshttps://t.co/DX9UVgZVJ1

max seddon (@maxseddon) April 27, 2022

21.16 Ζελένσκι: Η ΕΕ «πρέπει να συμπεριλάβει» το εμπάργκο πετρελαίου στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Zελένσκι, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη αναστολή των εισαγωγικών δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας.

Ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς και για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είπε ότι «πρέπει να περιλαμβάνει το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου».

Talked to @vonderleyen. Thanked the European Commission for deciding to abolish tariffs, quotas on

Keywords
φυσικο αεριο, ωμος, φυσικο, χερια, ρωσία, ελλαδα, οηε, σταυροι, facebook, στρατος, reuters, εταιρεία, ohe, microsoft, paul, οφείλεται, ηπα, africa, community, putin, russia, battlefield, max, πετρελαιο, twitter, european, κινηση στους δρομους, εθνος, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, Μις φαν ντερ ρόε, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, εκλογες ηπα, ξανα, βουλευτες, χωρες, ρωσία, βουλγαρια, ηπα, οηε, οικονομια, ουκρανια, ρωσικα, υεμενη, africa, microsoft, ohe, reuters, russia, αεροδρομιο, αιθιοπια, απλα, εβδομαδες, βοηθεια, φαγητο, γεγονος, γινεται, δειχνει, διοικητης, δωσει, δικτυο, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εκστρατεια, ενεργεια, εξι, εταιρεία, ευρωπη, χακερ, υπηρεσιες, κενυα, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, λειτουργια, λεπτομερειες, ληψη, λογο, μακρια, μηνες, μοσχα, νερο, ομαδα, ορυχεια, οφείλεται, πεδιο, πετρουπολη, ροη, πολωνια, πουτιν, προβληματα, ρισκο, ρολο, ρωσικη πρεσβεια, σομαλια, τμημα, φορα, χαος, χοπκινς, χρονικα, ψηφιακη, αγορες, battlefield, community, εφαρμογη, εξαγωγες, εννεα, ερωτησεις, ηπειρο, χωρα, εισβολη, max, paul, πακετο, putin, ρωσοι, ουασινγκτον, θεματα, ξεκινησε, european
Τυχαία Θέματα