Morgan Stanley: Ξεχάστε την Ελλάδα, η απειλή είναι η Κίνα

Καθώς το ενδιαφέρον για την Ελλάδα δείχνει να μειώνεται μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των εταίρων, μια άλλη μεγάλη οικονομική απειλή δείχνει να διαγράφεται ολοένα και περισσότερο στον «ορίζοντα»: Ο λόγος για την Κίνα, η οποία τράβηξε προσφάτως πάνω της τα φώτα της δημοσιότητα λόγω της πτώσης στο χρηματιστήριό της.

Σύμφωνα με τον Ρούχιρ Σάρμα, επικεφαλής του τμήματος αναπτυσσόμενων αγορών
της Morgan Stanley Investment Management, η Λαϊκή Δημοκρατία ενδεχομένως κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον μπορεί να «εξάγει ύφεση», καθώς συνέχιση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας της μέσα στα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κάτω από το 2%- κάτι που ο ίδιος θεωρεί ως αντίστοιχο μιας παγκόσμιας ύφεσης. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, θα επρόκειτο για την πρώτη παγκόσμια ύφεση κατά τα τελευταία 50 χρόνια χωρίς πτώση στις ΗΠΑ.

«Η επόμενη παγκόσμια ύφεση θα προκληθεί από την Κίνα» εκτιμά ο Σάρμα, ο οποίος διαχειρίζεται άνω των 25 δισ. δολαρίων. Όπως είπε μιλώντας στο Bloomberg, «μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, η Κίνα είναι το πιθανότερο να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή τρωτότητας για την παγκόσμια οικονομία».

Σημειώνεται ωστόσο ότι ενώ η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται, η επιρροή της χώρας αυξάνεται, καθώς εξελισσόταν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Βάσει στοιχείων της Morgan Stanley, η Κίνα αντιπροσώπευε το 38% της παγκόσμιας ανάπτυξης πέρυσι, σημαντική άνοδο από το 23% του 2010. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού, αλουμινίου και βαμβακιού, και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για χώρες από τη Βραζιλία ως τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον Σάρμα, η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται καθώς προσπαθεί να μειώσει το χρέος της. Επιπλέον επιβράδυνση της τάξης του 2% θα ήταν επαρκής για να βυθίσει τον κόσμο σε ύφεση, τονίζει. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει βρεθεί κάτω του 2% κατά τη διάρκεια πέντε διαφορετικών περιόδων μέσα στα τελευταία 50 χρόνια- πιο πρόσφατα το 2008-2009. Όλες οι προηγούμενες διεθνείς υφέσεις του παρελθόντος είχαν συμπέσει με «τρικυμίες« στην αμερικανική οικονομία.

Ο Shanghai Composite Index έπεσε πάνω από 30% μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, με αποτέλεσμα τη διαγραφή αξίας 4 τρισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προέβη σε παρέμβαση άνευ προηγουμένου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επαναφέρει τη σταθερότητα στις αγορές, μέχρι τη στιγμή της παύσης trading από άνω των μισών εισηγμένων εταιρειών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα