Sam Bankman-Fried: 25 χρόνια φυλάκισης στον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων

Ο άλλοτε περί πολλού επιχειρηματίας κρυπτνομισμάτων, Sam Bankman-Fried, καταδικάστηκε την Πέμπτη σε 25 χρόνια φυλάκιση για μια τεράστια απάτη που αποκαλύφθηκε με την κατάρρευση της FTX, μιας από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες στον κόσμο για την ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων μέχρι πρότινος.

Ο Bankman-Fried, 32 ετών, καταδικάστηκε τον Νοέμβριο για απάτη και συνωμοσία - μια δραματική πτώση από την τεράστια επιτυχία του, που περιελάμβανε μια διαφήμιση Super Bowl και επαίνους από διασημότητες

όπως ο Tom Brady, ο Stephen Curry και ο Larry David.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Lewis Kaplan, επέβαλε την ποινή στην ίδια αίθουσα του Μανχάταν όπου, πριν από τέσσερις μήνες, ο Bankman-Fried κατέθεσε ότι πρόθεσή του ήταν να φέρει επανάσταση στην αναδυόμενη αγορά κρυπτονομισμάτων με τις καινοτόμες και αλτρουιστικές του ιδέες και όχι να κλέψει.

Ο δικαστής είπε «ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο άνθρωπος να είναι σε θέση να κάνει κάτι πολύ κακό στο μέλλον. Και δεν είναι καθόλου ασήμαντο ρίσκο». Πρόσθεσε ότι η ποινή επιβάλλεται «με σκοπό την απενεργοποίηση του κινδύνου αυτού για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα».

Ο Kaplan επέβαλε περαιτέρω στον Bankman-Fried πρόστιμο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρότεινε επίσης στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών να τον στείλει σε μια φυλακή μεσαίας ασφαλείας, μιας και είναι απίθανο να αποτελέσει σωματική απειλή για άλλους κρατούμενους ή το προσωπικό της φυλακής και επειδή αυτισμός και η κοινωνική του αμηχανία θα τον έκαναν ευάλωτο σε άλλους κρατούμενους σε μια φυλακή υψηλής ασφάλειας.

Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει ποινή φυλάκισης από 40 έως 50 χρόνια. «Ο κατηγορούμενος έκανε θύματά του δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εταιρείες, σε πολλές ηπείρους, σε μια περίοδο πολλών ετών. Εκλεψε χρήματα από πελάτες που του τα εμπιστεύτηκαν, είπε ψέματα στους επενδυτές, έστειλε κατασκευασμένα έγγραφα στους δανειστές, διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια σε παράνομες δωρεές στο πολιτικό μας σύστημα και δωροδοκούσε ξένους αξιωματούχους. Κάθε ένα από αυτά τα εγκλήματα αξίζει μια μακροχρόνια ποινή», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι δικαστικοί λειτουργοί είπαν ακόμη ότι ο Bankman-Fried κόστισε στους πελάτες, τους επενδυτές και τους δανειστές πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια με την κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τροφοδοτήσει την προσπάθειά του για επιρροή και κυριαρχία στη νέα βιομηχανία και χρησιμοποίησε παράνομα χρήματα από καταθέτες της FTX για να καλύψει τα έξοδά του, που περιελάμβαναν αγορές πολυτελών ακινήτων στην Καραϊβική,  δωροδοκίες σε Κινέζους αξιωματούχους και ιδιωτικά αεροπλάνα.

Ο Kaplan συμφώνησε με τους εισαγγελείς την Πέμπτη ότι η Bankman-Fried δεν θα πρέπει να λάβει επιείκεια μόνο και μόνο επειδή ορισμένοι επενδυτές και πελάτες μπορεί να πάρουν πίσω μέρος από τα χαμένα χρήματά τους. Είπε ότι οι πελάτες έχασαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές έχασαν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δανειστές 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχοντας την ευκαιρία να μιλήσει, ο Bankman-Fried στάθηκε και ζήτησε συγγνώμη σε μια περίεργη δήλωση, λέγοντας: «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά απογοητευμένοι. Και είναι πολύ απογοητευμένοι. Και λυπάμαι γι′ αυτό. Λυπάμαι για αυτό που συνέβη σε κάθε στάδιο». Και πρόσθεσε: «Η χρήσιμη ζωή μου μάλλον έχει τελειώσει. Εχει τελειώσει εδώ και λίγο καιρό, πριν τη σύλληψή μου».

Οι δικηγόροι, οι φίλοι και η οικογένεια του Bankman-Fried είχαν ζητήσει επιείκεια, λέγοντας ότι είναι απίθανο να επαναλάβει το αδίκημα. Είπαν επίσης ότι οι επενδυτές της FTX έχουν ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τα κεφάλαιά τους - μια αξίωση που αμφισβητείται από τους δικηγόρους της αντίπαλης πλευράς, την FTX και τους πιστωτές της.

Ο Bankman-Fried είχε φτιάξει περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων ως συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της FTX, η οποία ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο κάποια στιγμή.

Η FTX επέτρεψε στους επενδυτές να αγοράσουν δεκάδες εικονικά νομίσματα, από Bitcoin έως πιο σκοτεινά, όπως το Shiba Inu Coin. Φορτωμένος με δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά των επενδυτών, ο Bankman-Fried έβγαλε μια διαφήμιση στο Super Bowl για να προωθήσει την επιχείρησή του και αγόρασε τα δικαιώματα ονομασίας ενός σταδίου στο Μαϊάμι.

Ομως, η κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων το 2022 είχε βαρύ κόστος στην FTX και τελικά οδήγησε στην πτώση της. Τρία άλλα άτομα από τον στενό κύκλο του Bankman-Fried ομολόγησαν την ενοχή τους για σχετικά εγκλήματα και κατέθεσαν στη δίκη του. Το μεγαλύτερο όνομα μεταξύ των τριών ήταν η Caroline Ellison, κάποτε κοπέλα του Bankman-Fried. Η ίδια περιέγραψε τον Bankman-Fried ως ένα άτομο που γνώριζε ότι πιθανότατα διέπραττε εγκλήματα κατά τη χρήση κεφαλαίων πελατών.

Δύο άλλοι φίλοι του ο Gary Wang και ο Nishad Singh, κατέθεσαν επίσης ότι ένιωθαν ότι κατευθύνθηκαν από τον Bankman-Fried για να διαπράξουν απάτη.

Related...Γαλλία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τις διακρίσεις στα μαλλιάΡωσικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εν μέσω των επιθέσεων των ΧούθιΤο λιώσιμο των πάγων στους πόλους αλλάζει την περιστροφή της Γης - Και την ώρα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Sam Bankman-Fried,