Αφιέρωμα στη Λέσβο: Η κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτου για το ούζο Πλωμαρίου
18:14 4/7/2016
- Πηγή: Huffington Post Greece
Στον Κάμπο Πλαγιάς, περίπου 4 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο Πλωμάρι της Λέσβου, βρίσκονται στα αριστερά μας οι επιβλητικές εγκαταστάσεις από το διάσημο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το πιο γνωστό και αγαπημένο ελληνικό ούζο.
Η άφιξή μας στο αποστακτήριο συνοδευόταν από τον μύθο της εντυπωσιακής πορείας μιας ιστορικής ποτοποιίας του Πλωμαρίου, μικρού μεγέθους, αλλά που κατάφερε μετά την εξαγορά της από την οικογένεια Νίκου Καλογιάννη το 1993, να γίνει ο ηγέτης στην αγορά του ούζου, να κατέχει το 35% της παραγωγής και να έχει πωλήσεις σε 38 χώρες με
τις εξαγωγές να αποτελούν το 50% της παραγωγής.
Στην είσοδο του χώρου υποδέχεται τον επισκέπτη η Ελένη Μητσάκη, κόρη του Χρήστου Μητσάκη του γενικού διευθυντή του αποστακτήριου, που είναι υπεύθυνη των ξεναγήσεων. Πριν μας μιλήσει για το νέο αποστακτήριο και τα σύγχρονα επιτεύγματα της εταιρείας, τον λόγο έχει ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ο ιδρυτής της Εταιρείας. Σε μια κομψή αίθουσα και μ' έναν πανέξυπνο συνδυασμό από δυο οθόνες προβολής -στην μία να «αφηγείται» ο Ισίδωρος Αρβανίτης και στην άλλη να περιγράφεται η ιστορία του ούζου και της εταιρείας-, μαθαίνουμε πράγματα και θάμματα.
Μαθαίνουμε τους τρόπους παραγωγής, τον ρόλο του γλυκάνισου από το Λισβόρι - που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τις ακτές του κόλπου Καλλονής - και που το Ούζο Πλωμαρίου καλλιεργεί σε ιδιόκτητα κτήματα γιατί τον θεωρεί τον καλύτερο της χώρας, αλλά και κάποια στοιχεία της συνταγής (μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδές, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της Λεσβιακής γης και αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου). Η αναλογία των παραπάνω συστατικών είναι βέβαια μυστική, όπως και η συνταγή που άφησε κληρονομιά ο Ισίδωρος Αρβανίτης.
Η επίσκεψη στο αποστακτήριο ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία. Από τη μία η απόσταξη 100% με τους 18 μικρούς παραδοσιακούς αποστακτήρες και, από την άλλη, ό,τι πιο σύγχρονο σε μεθόδους παραγωγής θα μπορούσε να υπάρξει (τέσσερις σειρές εμφιάλωσης, μάλιστα η μία 120 μέτρων, συνεχείς έλεγχοι ποιότητας ηλεκτρονικοί και φυσικοί) κάτι που είδαμε και στην περιήγησή μας στους χώρους παραγωγής. Μ' αυτό τον τρόπο η μεν παραγωγή γίνεται όπως θα γινόταν σε οποιαδήποτε παραδοσιακή ποτοποιία, αλλά η εμφιάλωση και η τυποποίηση σε συνθήκες έξτρα μοντέρνες με εκατοντάδες ελέγχους ποιότητας καθημερινά.
Όλα αυτά, δηλαδή η εμμονή της εταιρείας στην παρασκευή του ούζου σύμφωνα με την κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην χρησιμοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών όσον αφορά την εμφιάλωση, αλλά και τους ποιοτικούς ελέγχους, συνέβαλαν (εμένα με ξετρελαίνει και το μπουκαλάκι με το φελλό) ώστε η ποτοποιία Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης της οικογένειας Νίκου Καλογιάννη, μια 100% ελληνική εταιρεία, να είναι το καμάρι της Λέσβου και εκτός της δικιάς της επιτυχίας, να ανοίγει τους δρόμους του ούζου σ' όλο τον κόσμο.
Το αποστακτήριο γιορτάζοντας τα 120 χρόνια το 2015 άνοιξε προς το ευρύ κοινό, είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο και ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια μοναδική εμπειρία στον «Κόσμο του Ούζου» μέσα από μια οργανωμένη ξενάγηση που συνοδεύεται και από γευσιγνωσίες.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr και στη σελίδα του στο Facebook
Η άφιξή μας στο αποστακτήριο συνοδευόταν από τον μύθο της εντυπωσιακής πορείας μιας ιστορικής ποτοποιίας του Πλωμαρίου, μικρού μεγέθους, αλλά που κατάφερε μετά την εξαγορά της από την οικογένεια Νίκου Καλογιάννη το 1993, να γίνει ο ηγέτης στην αγορά του ούζου, να κατέχει το 35% της παραγωγής και να έχει πωλήσεις σε 38 χώρες με
Στην είσοδο του χώρου υποδέχεται τον επισκέπτη η Ελένη Μητσάκη, κόρη του Χρήστου Μητσάκη του γενικού διευθυντή του αποστακτήριου, που είναι υπεύθυνη των ξεναγήσεων. Πριν μας μιλήσει για το νέο αποστακτήριο και τα σύγχρονα επιτεύγματα της εταιρείας, τον λόγο έχει ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ο ιδρυτής της Εταιρείας. Σε μια κομψή αίθουσα και μ' έναν πανέξυπνο συνδυασμό από δυο οθόνες προβολής -στην μία να «αφηγείται» ο Ισίδωρος Αρβανίτης και στην άλλη να περιγράφεται η ιστορία του ούζου και της εταιρείας-, μαθαίνουμε πράγματα και θάμματα.
Μαθαίνουμε τους τρόπους παραγωγής, τον ρόλο του γλυκάνισου από το Λισβόρι - που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τις ακτές του κόλπου Καλλονής - και που το Ούζο Πλωμαρίου καλλιεργεί σε ιδιόκτητα κτήματα γιατί τον θεωρεί τον καλύτερο της χώρας, αλλά και κάποια στοιχεία της συνταγής (μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδές, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της Λεσβιακής γης και αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου). Η αναλογία των παραπάνω συστατικών είναι βέβαια μυστική, όπως και η συνταγή που άφησε κληρονομιά ο Ισίδωρος Αρβανίτης.
Η επίσκεψη στο αποστακτήριο ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία. Από τη μία η απόσταξη 100% με τους 18 μικρούς παραδοσιακούς αποστακτήρες και, από την άλλη, ό,τι πιο σύγχρονο σε μεθόδους παραγωγής θα μπορούσε να υπάρξει (τέσσερις σειρές εμφιάλωσης, μάλιστα η μία 120 μέτρων, συνεχείς έλεγχοι ποιότητας ηλεκτρονικοί και φυσικοί) κάτι που είδαμε και στην περιήγησή μας στους χώρους παραγωγής. Μ' αυτό τον τρόπο η μεν παραγωγή γίνεται όπως θα γινόταν σε οποιαδήποτε παραδοσιακή ποτοποιία, αλλά η εμφιάλωση και η τυποποίηση σε συνθήκες έξτρα μοντέρνες με εκατοντάδες ελέγχους ποιότητας καθημερινά.
Όλα αυτά, δηλαδή η εμμονή της εταιρείας στην παρασκευή του ούζου σύμφωνα με την κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην χρησιμοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών όσον αφορά την εμφιάλωση, αλλά και τους ποιοτικούς ελέγχους, συνέβαλαν (εμένα με ξετρελαίνει και το μπουκαλάκι με το φελλό) ώστε η ποτοποιία Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης της οικογένειας Νίκου Καλογιάννη, μια 100% ελληνική εταιρεία, να είναι το καμάρι της Λέσβου και εκτός της δικιάς της επιτυχίας, να ανοίγει τους δρόμους του ούζου σ' όλο τον κόσμο.
Το αποστακτήριο γιορτάζοντας τα 120 χρόνια το 2015 άνοιξε προς το ευρύ κοινό, είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο και ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια μοναδική εμπειρία στον «Κόσμο του Ούζου» μέσα από μια οργανωμένη ξενάγηση που συνοδεύεται και από γευσιγνωσίες.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr και στη σελίδα του στο Facebook
-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.
Keywords
ουζο, συνταγη, huffington post, εταιρεία, καμάρι, facebook, feed, property, huffington, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, εξτρα, ελενη, χωρες, βοτανα, ευβοια, ηγετης, οθονες, αγορα, αλατι, αλυκες, αρβανιτης, άφιξη, βορεια, βορεια ευβοια, βρισκεται, γινει, γινεται, αιθουσα, εμμονη, εταιρεία, λογο, νερο, καμάρι, οικογενεια, ποιοτητα, πλωμαρι, πωλησεις, ρολο, σειρες, συγχρονο, εξαγωγες, huffington post, huffington, feed, κτηματα, πηγες, property
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαμιδάκης πριν αυτοκτονήσει: Μην ανησυχείς παιδί μου θα σε πληρώσουμε
- ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ : ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ, ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ!
- Το μίνι μπορντό φόρεμα της Μπέτυς Μπαζιάνα στην Κίνα
- H Περιστέρα Μπαζιάνα στην Κίνα - Οι πρώτες φωτογραφίες της και το στιλ που επέλεξε σε επίσημη εκδήλωση
- Σε ποιες περιοχές της Ελλάδος θα λειτουργήσουν τα πρώτα τζαμιά με άδεια λειτουργίας;
- Τραγικό παιχνίδι για μάνα και κόρη στην Κατερίνη: «Έσβησαν» σε πέντε ώρες...
- Μαρινόπουλος: Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα
- Η Περιστέρα Μπαζιάνα «έκλεψε» τα βλέμματα στο Πεκίνο – Δείτε το εντυπωσιακό μπορντό φόρεμα
- Απίστευτο βίντεο: Ποντικίνα σώζει το μωρό της από το στόμα ενός φιδιού
- Η Περιστέρα Μπαζιάνα με το μπορντό φόρεμα έκλέψε την παράσταση (ΦΩΤΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η διαφορετική εμφάνιση της κυρίας Μπαζιάνα στο Πεκίνο
- Η ώρα του αληθινού «Χαλκ». Ο «Ηρακλής του Ιράν» ετοιμάζεται να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους
- Ερώτηση σε πρωθυπουργό και υπουργούς για τις τηλεοπτικές άδειες από 50 βουλευτές της ΝΔ
- Αφιέρωμα στον αξέχαστο κωμικό, Κώστα Χατζηχρήστο
- Αφιέρωμα στη Λέσβο: Η κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτου για το ούζο Πλωμαρίου
- Ο Θεοδωράκης ζητεί να ανοίξει η συζήτηση για την ευθανασία. «Το δικαίωμα του ανθρώπου για ένα αξιοπρεπές τέλος», αναφέρει μέσω Facebook
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Αφιέρωμα στη Λέσβο: Η κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτου για το ούζο Πλωμαρίου
- Η διαφορετική εμφάνιση της κυρίας Μπαζιάνα στο Πεκίνο
- Η ώρα του αληθινού «Χαλκ». Ο «Ηρακλής του Ιράν» ετοιμάζεται να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους
- Ο Θεοδωράκης ζητεί να ανοίξει η συζήτηση για την ευθανασία. «Το δικαίωμα του ανθρώπου για ένα αξιοπρεπές τέλος», αναφέρει μέσω Facebook
- Ερώτηση σε πρωθυπουργό και υπουργούς για τις τηλεοπτικές άδειες από 50 βουλευτές της ΝΔ
- Αφιέρωμα στον αξέχαστο κωμικό, Κώστα Χατζηχρήστο
- Aνακοίνωση της οικογένειας του Κυριάκου Μαμιδάκη: Έφυγε με το κεφάλι ψηλά
- Τα 11 εταιρικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας
- Η δίαιτα του Stefanelo: Ημέρα 31
- Μαρινόπουλος: Στο σφυρί τα Starbucks στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαζεύουν υπογραφές οι Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίζουν
- Κάτω από τις 640 μονάδες το χρηματιστήριο
- Απίστευτες σκηνές στην Κατερίνη: Έριξε βενζίνη σε κατάστημα της ΔΕΗ γιατί του έκοψαν το ρεύμα
- ΚΚΕ για τηλεοπτικές άδειες: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάθε μέρα ανακαλύπτουν ένα νέο θέμα για να αποπροσανατολίσουν
- Επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς στην Αν. Ιερουσαλήμ το Ισραήλ
- Στόλτενμπεργκ:Tο ΗΒ θα παραμείνει κινητήρια δύναμη του ΝΑΤΟ
- Επίθεση Ραγκούση κατά του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο
- Η Γερμανία προτείνει διπλή υπηκοότητα για τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ
- H Περιστέρα Μπαζιάνα στην Κίνα - Οι πρώτες φωτογραφίες της και το στιλ που επέλεξε σε επίσημη εκδήλωση