Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες πόλεις» στον κόσμο - Πού βρίσκεται η Αθήνα

Η Ζυρίχη είνια η πιο έξυπνη πόλη στον κόσμο.

Στην Ευρώπη βρίσκονται οι 7 από τις 10 πιο «έξυπνες πόλεις»στον κόσμο, σύμφωνα με τον Δείκτη Έξυπνων Πόλεων του 2024 που μελέτησε 142 πόλεις παγκοσμίως, με τη Ασία να ακολουθεί και τις ΗΠΑ να μην βρίσκονται καν στην 20άδα.

Οι πόλεις αξιολογήθηκαν τόσο από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (IMD)όσο και από τους ίδιους τους κατοίκους τους, οι οποίοι έκριναν τις υποδομές και τη διαθέσιμη τεχνολογία στην πόλη τους, που επηρεάζουν την απόδοση της αλλά

και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σύμφωνα με τον δείκτη IMD, «έξυπνη πόλη»είναι «ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφέλη και να μειώσει τα μειονεκτήματα της αστικοποίησης για τους πολίτες της».

Έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πόλεις στην πρώτη 20άδα βρίσκονται γεωγραφικά σε χώρες που είναι κοινωνικά και οικονομικά ανεπτυγμένες και έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την τεχνολογία με την ανάπτυξη χώρων πρασίνου και τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεωνώστε οι πολίτες τους να αναπτύσουν κοινωνικούς δεσμούς.

Η Αθήνα, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το 2024 καθώς κατέλαβε την 120η θέση από την 98η που κατείχε το 2022, πίσω από σχεδόν όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες μεταξύ των οποίων η Σόφια, το Βουκουρέστι και η Λευκωσία και το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν!

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται:

Ζυρίχη, Ελβετία

Όσλο, Νορβηγία

Καμπέρα, Αυστραλία

Γενεύη, Ελβετία

Σιγκαπούρη

Κοπενχάγη, Δανία

Λωζάνη, Ελβετία

Λονδίνο, Αγγλία

Ελσίνκι, Φινλανδία

Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Όσλο της Νορβηγίας είναι στη δεύτερη θέση

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι από το 2019, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή αυτών των στοιχείων, δεν υπάρχει φέτος καμία Αμερικανική πόλη στις πρώτες 20 θέσεις.

Πόλεις όπως η Ουάσιγκτον, το Ντένβερ, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο,η Νέα Υόρκη και το Σικάγο έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αίγλης τους καθώς είναι πολύ χαμηλά στη λίστα.

Στην 34η θέση η Νέα Υόρκη με την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Αμερικανικών πόλεων.

Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη, που βρίσκεται πιο ψηλά από όλες τις αμερικανικές πόλεις, να βρίσκεται στην 34η θέση, με τη Βοστώνη στην 36η και την Ουάσιγκτον στην 50η θέση.

Κερδίζει έδαφος η Ασία

Κι ενώ οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριάρχησαν φέτος στη λίστα, οι ασιατικές πόλεις κερδίζουν επίσης έδαφος με τη Σιγκαπούρη (5η), το Πεκίνο (13η), την Ταϊπέι Σίτι (16η), τη Σεούλ (17η) και τη Σαγκάη (19η) να ολοκληρώνουν την 20άδα.

Η Σιγκαπούρη, κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των 10 κορυφαίων θέσεων από την έναρξη του δείκτη το 2019. Κατατάσεται σταθερά στην 7η θέση από το 2020 έως και το 2023, με εξαίρεση το 2022 που δεν κυκλοφόρησε η λίστα λόγω της πανδημίας.

Η πόλη της Ταϊπέι έχει επίσης σκαρφαλώσει 13 θέσεις το τελευταίο έτος, και βρίσκεται φέτος στην 16η θέση από την 29η θέση το 2023.

Οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος πάντως, θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών τους, δίνοντας έμφαση στην καθαρότερη ατμόσφαιρα, το κλίμα αλλά και την ασφάλεια ενώ εκτιμάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τις βοηθήσει να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικές.

Related...«Έξυπνες πόλεις» είναι οι βιώσιμες και ανθεκτικές πόλειςΕξι ελληνικές πόλεις, ανάμεσα σε 100 της ΕΕ, για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030«Έξυπνες πόλεις: Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία τεχνολογίας και Καινοτομίας»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτές, - Πού, Αθήνα,aftes, - pou, athina